Боримечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Населба Боримечка се простира во таканареченото Градско Поле во источниот дел на градот Битола веднаш под Железничката станица. Во неа спаѓаат улиците:

  • Бистра
  • Боримечка
  • Индустриска
  • Прогрес

Боримечка има околу 400 куќи во кои живеаат преку 2000 луѓе. Во неа се наоѓаат: Транскоп, ЕВН, Македонија Пат, Саитис, Гранит, Македонија Стакло, Божур и Парновод со што кажува дека се работи за една од најиндустриските населби во градот. Исто така, тука се наоѓа и црквата Св.Никола .