Кинетичка енергија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кинетичка енергија
Wooden roller coaster txgi.jpg
Количките на лудата железница ја постигнуваат својата максимална кинетичка енергија кога се на дното од нивната патека. Кога започнуваат да се искачуваат кинетичката енергија се претвора во гравитациона потенцијална енергија. Збирот на кинетичката и потенцијалната енергија во ситемеот е постојан, се занемаруваат губитоците поради триењето.
Симболи
KE, Ek, или T
SI-единица џул (J)
Изведенки од
други величини

Ek = ½mv2

Ek = Et+Er

Кинетичката енергија на едно тело е енергијата која ја поседува тоа тело при движење.Се дефинира како работа потребна за да се забрза тело со определена маса од поетната до конечната брзина. Добивајќи ја оваа енергија за време на неговото забрзување, телото ја одржува оваа кинетичка енергија, освен ако не се промени неговата брзина. На истиот износ на работа е направен од страна на телото со намалување на брзината од моментната брзина до состојба на мирување.

Во класичната механика, кинетичката енергија на не-ротирачки објект на маса m кој се движи со брзина v е.Во релативистичката механика, ова е добро приближување само кога v е многу помала од брзината на светлината.

Meрна единица за кинетичка енергија е 1 ЏУЛ.

Историја и етимологија[уреди | уреди извор]

Придавката „кинетичка“ потекнува од грчкиот збор κίνησις (кинеза), што значи "движење". Дихотомијата помеѓу кинетичка енергија и потенцијалната енергија може да се проследи наназад до концептот на реалноста и можностите на Аристотел.

Принципот во класичната механика E ∝ mv2  прв пат беше откриена од Готфрид Лајбниц и Јохан Бернули, кој ја опиша кинетичка енергија како жива сила, vis viva. Гравесанде предвидел експериментални докази за оваа врска. Од намалувањето тегови од различни височини во еден блок од глина, Вилем утврди дека длабочината на пенетрација е пропорционална со квадратот на нивната брзина на влијание. Емили ду Шателет призна импликации на експериментот и објави објаснување.

Терминот кинетичка енергија и работата во нивните сегашни научни значења датираат од средината на 19 век. Раните разбирања на овие идеи можат да се припишат на Гаспар-Гистав Кориолис, кој во 1829 година го објави труд со наслов Du Calcul de l'effet des Machinesoutlining конципирањето на математиката на кинетичка енергија. Вилијам Томсон, подоцна Лорд Келвин, им се дава кредит за терминот "кинетичка енергија".

Вовед[уреди | уреди извор]

Енергијата се појавува во многу форми, вклучувајќи хемиска енергија, топлинска енергија, електромагнетно зрачење, гравитациона енергија, електрична енергија, еластична енергија, нуклеарната енергија и др. Овие може да се категоризираат во две главни класи: потенцијална енергија и кинетичка енергија. Кинетичка енергија е енергијата на движење на објектот. Кинетичка енергија може да се пренесе меѓу предметите и се трансформира во други видови на енергија.

Кинетичка енергија може најдобро да се разбере со примери кои покажуваат како се трансформира во други форми на енергија. На пример, еден велосипедист ја користи хемиската енергија обезбедена од храна за да се забрза велосипедот . На рамна површина, оваа брзина може да се одржува без понатамошна работа, освен ако се надмине отпорот на воздухот и триењето. Хемиската енергија на е претворена во кинетичка енергија, енергијата на движење, процесот не е целосно ефикасен и произведува топлина во рамките на велосипедистот.

Кинетичката енергија со која се движат велосипедистот и велосипедот може да се конвертира во други форми. На пример, велосипедистот може да наиде на еден рид чиишто брег е висок нагоре, велосипедот доаѓа на врвот. Кинетичката енергија е сега во голема мера претворена во гравитациска потенцијална енергија која може да биде ослободена со слегуваање од другата страна на ридот. Велосипедот загубил дел од својата енергија на триење, таа никогаш нема да ги врати сите свои брзини без дополнителни вртења на педалите. Енергијата не е уништена; само е претворена во друга форма . Алтернативно велосипедистот би можел да се поврзе со динамо за едно од тркалата и да произведува некој вид на електрична енергија . Велосипедот ќе патува побавно во подножјето на ридот, бидејќи дел од енергијата се пренасочува во електрична енергија. Друга можност за велосипедистот е да се закочи, во кој случај кинетичката енергија ќе се потроши преку триење .

Како и секоја физичка количина која е во функција на брзина, кинетичката енергија на објектот зависи од односот помеѓу објектот и референтна рамка на набљудувачот. На тој начин, кинетичката енергија на објектот не е непроменлива.

Вселенскиот брод употребува хемиска енергија да започне и да се здобие со значителна кинетичка енергија за да стигне до орбиталната брзина. Во совршено кружна орбита, кинетичката енергија останува иста, бидејќи речиси и да нема триење во близина на Земјата . Сепак станува јасно на повторен влез, кога од кинетичката енергија се претвора во топлинска. Ако орбитата е елипсовидна , а потоа во текот на кинетичка орбитата и потенцијална енергија се разменуваат; кинетичка енергија е најголема и потенцијалната енергија е најниска во најблискиот пристап кон земјата или други масивни тела, додека потенцијална енергија е најголема и кинетичка енергија е најниска во максималната далечина. Без загуба или добивка, сепак, збирот на кинетичката и потенцијалната енергија останува константна.

Кинетичка енергија може да се пренесува од еден објект на друг. Во играта билијард, играчот наметнува кинетичка енергија на топката на која удираат со стап . Ако топката се судира со друга топка, ги забавува драматично и топките се судрувааат со забрзување и кинетичка енергија се пренесува на него. Во нееластичен судир, кинетичката енергија се троши во различни форми на енергија, како што се топлина, звук, обврзувачка енергија (кршење врзани структури).

Flywheels се развиени како метод на складирање на енергија. Ова покажува дека кинетичката енергија, исто така, се чуваат во ротационо движење.

Неколку математички описи на кинетичка енергија постојат, кои го опишуваат во соодветната физичка состојба. За објекти и процеси во заедничко човечко искуство, формула ½mv² дадена од страна на Исак Њутн (класичната) механика е погодна.Меѓутоа, ако брзината на објектот е да се спореди со брзината на светлината, релативистички ефекти стануваат значајни и се користат релативистички формули. Ако објектот е на атомски или суб-атомски размери, квантните механички ефекти се значајни и мора да бидат вработени квантно механички модели.

Њутнова кинетичка енергија[уреди | уреди извор]

Кинетичка енергија на цврсти тела[уреди | уреди извор]

Каде што м е масата,а v е брзината на телото. Масата се изразува во килограми, додека брзината во метар во секунда. А единица мерка за Кинетичка енергија е Џулот.

На пример, може да се пресмета кинетичката енергија на 80 кг маса (околу 180 lbs) која патува со брзина од 18 метри во секунда (околу 40 километри на час, или 65 км / ч), како:

Кога се фрла топката, се прави работа за да се забрза кога ја напушта нашата рака. Подвижната топка, тогаш може да удри на нешто и да изврши работа. Кинетичката енергија на движење на објектот е еднаква на работата и треба да го донесе од остатокот до таа брзина, или на работата на објектот може да се направи додека се носат на останатите: нето сила × поместување = кинетичка енергија, на пример,

Од кога кинетичката енергија се зголемува со квадратот на брзината, објектот ја зголемува двојно брзината и има четири пати повеќе кинетичка енергија. На пример, автомобил патува два пати толку брзо и му е потребно четири пати поголем простор за да застане.

Кинетичката енергија на објектот е во врска со својата динамика со равенката:

каде:

p- е моментот
m- масата на телото
За транслаторна кинетичка енергија, што е кинетичка енергија поврзана со праволиниско движење на круто тело со константна маса м, а центарот на масата се движи во права линија со брзина v , како што се гледа погоре е еднаква на:

каде:

m=масата на телото
v=брзината на телото

Кинетичката енергија на било кој субјект зависи од референтната рамка во која таа се мери. Сепак вкупната енергија на изолиран систем, односно во кој енергијата не може ниту да влезе ниту пак да излезе, не се менува со текот на времето во референтната рамка во која таа се мери. Така, хемиската енергија претворена во кинетичка енергија од ракета е поделена различно помеѓу ракета брод и издувниот канал во зависност од избраната референтна рамка. Ова се нарекува Оберт ефект. Но вкупната енергија на системот, вклучувајќи кинетичка енергија, хемиска енергија, гориво, топлина, итн, е конзервиран со текот на времето, без оглед на изборот на референтната рамка. Различни набљудувачи се движат со различни референтни рамки ,сепак не би се согласиле на вредноста на оваа конзервирана енергија.

Кинетичката енергија на таквите системи зависи од изборот на појдовните: референтна рамка која ја дава минималната вредност на таа енергија е во центарот на интензитетот на рамката, односно референтната рамка во која вкупниот интензитет на системот е нула. Оваа минимална кинетичка енергија придонесува за непроменлива маса на системот како целина.