Прејди на содржината

Момент на импулсот

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Импулс (физика))

Момент на импулсот (познат и како момент на количеството движење или аголен момент) е физичка величина со која се мери настојувањето на материјалното тело да продолжи да ротира. Формално се дефинира како: