Џеремаја Хорокс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:EngvarB

Џеремаја Хорокс
Првото набљудување на
транзицијата на Венера во 1639
Роден(а)1618
Lower Lodge, Otterspool,
Toxteth Park, Liverpool, Lancashire, England
Починал(а)3 јануари 1641 (aged 22)
Toxteth Park, Ливерпул, Lancashire,Англија
ЖивеалиштеEngland
ДржавјанствоEnglish
НационалностEnglish
ПолињаAstronomy
Mathematics
Mechanics
ОбразованиеUniversity of Cambridge
Познат поTransit of Venus
Tides
Elliptical orbit
Lunar orbit

Џеремаја Хорокс (1618 – 3 јануари 1641), понекогаш даден како Jeremiah Horrox (латинската верзија којашто ја користел во Колеџот Емануел за потпишување на латинските скрипти),[1] бил англискиастроном. Тој е првиот то демонстрирал дека месечината се движи околуЗемјата во елиптична орбитала; и единствениот којшто ја предвидел транзицијата на Венера, 1639, случка којашто тој и неговиот пријател Вилијам Крабтре биле единствените што ја набљудувале и снимиле. Неговата рана смрт и хаосот од англиската граѓанска војна за малку ќе резултирале со губиток на транзицијата на Венера во науката, Venus in sole visa; токму поради ова тој денес се смета за еден од основоположниците на англиската астрономија.

Ран живот и школување[уреди | уреди извор]

Џеремаја Хорокс е роден во Lower Lodge Farm in Toxteth Park, a former royal deer park блиску Ливерпул, Lancashire.[2] Неговиот татко се преселил во Toxteth Park да му биде чирак на Томас Аспинвал,часовничар, каде се оженил со ќерката на неговиот работодавец, Мери. Двете семејства биле добро школувани пуританци; семејството Хорокс своите помлади синови ги испраќава во Универзитетот Кембриџ и во Аспинваловиот омилен Универзитетот Оксфорд.[3] поради нивните неортодоксни верувања пуританците биле исклучени од јавна функција, тежнеејќи да ги насочат кон други дејности ; до 1600 Аспинваловото семејство станала една од најуспешните семејства како часовничари.[2] Џеремаја бил запознаен со астрономијата уште на многу рана возраст; едно од неговите задолженија во детството било да го измери месното време за пладне, според кое се местеле локалните часовници,[4] и неговото воспитување привлеко сомнежи за астрономија, гатање и магија.[5]

Во 1632 Хорокс сезапишува на Колеџот Емануел во склоп на Универзитетот Кембриџ како sizar.Во Кембриџ тој се поврзал со математичарот Џон Валис и platonist Џон Вортингтон. Во тоа време во Кембриџ,само неколкумина ја прифатиле Корпеницусовата револуциона heliocentric теорија, така што ги изучувал делата на Џонс Кеплер, Тико Брахе и други.[6]

Во 1635 поради непознати причини го напута Кембриџ, без да матурира.[7] Мартсон сугерирал дека најдобро било да го намали трожокот до неговото вработување,[1] додека Атон кажува дека можеби тој не успеал да ги положи своите испити,бидејќи се сконцентрирал на сопствените интереди или дека или дека не сакал да ги прифати англиските наредби, така што дипломата не му била дадена.[8]

Атрономски набљудувања[уреди | уреди извор]

Целосно посветен на асрономијата, Хорокс започнал да собира астрономски книги и опрема; такато до 1638 го поседувал најдобриот телескоп којшто воопшто мжел да се пронајде. Ливерпул бил град на морепловци така што навикагиски инструменти како што се астролаб и cross staff биле лесни за пронаоѓање. Но непостоел пазар за специјалните асрономски инструменти кои му биле потребни, така што тој ги изработил потребните инструменти.Бил добро обучен за оваа работа; неговиот татко и чичковците биле професионални часовничари специјализирани за изработка на инструменти. Очигледно го подпомогнал семејниот бизнис при што за возврат часовничарите во неговото семејство ја поддржале неговата склоност со учество во изработката и дизајнот на инструментите потребни за изучувањето на ѕвездите навечер.

[9] Horrocks owned a three-foot radius astronomicus – a cross staff with movable sights used to measure the angle between two stars – но до јануари тој ги надминал своите очекувања со што изработил поголема и попрецизна верзија.[10] додека во младоста ги читал астрономските распрвии, и на 17 години предложил нови погледи на истражувањата.

Традицијата кажува дека откога го напуштил домот се поддржал себеси со curacy во Much Hoole, блиску Preston во Ланкашир,но постојат малку докази за ваквото тврдење.[1] Според локацијата во Мич Хул, живеел во Кар Хаус, во Банк Хол Estate, Бретертон. Кар Хаус бил имот кој припаѓал на семејството Стоунс кои биле познати сточари и механичари, при што Хорокс веројатно бил учител на децата од семејството.[11]

Lunar research[уреди | уреди извор]

Хорокс бил првиот којшто демонстрирал дека мсечината се движи по елиптична патеа околу Земјата, и претпоставил дека кометите исто така се движат по елиптични орбиталиТој ги потврдил своите теории по аналогијатана на движењата на висечки конус, ништо сè додека тежината на отвесот била привлечена назад и пуштена п елиптична патека, и дека главната оска ротирала во насока на револуција како и apsides на орбиталите на месечината.[12] He anticipated Isaac Newton предложувајќи дека и Сонцето има влијание на орбиталата на месечината.Во Principia[13] Њутон ја признава теоријата на Хорокс во релација со неговата теорија за месечевото движењеВо последните неколку месеци од неговиот живот истражувал за tides обидувајќи се да ја објасни природата на месечевото причинување при преливни движења.[14]

Транзицијата на Венера[уреди | уреди извор]

A representation of Horrocks' recording of the transit published in 1662 by Johannes Hevelius
The title page of Jeremiah Horrocks' Opera Posthuma, published by the Royal Society in 1672.

Хорокс бил убеден дека Lansberg's табели помогнале кога Јонс Кеплер го предвидел промашувањето на транзицијата на Венера во 1639. Правејќи ги сопствените ртражувања за транзицијата на Венера со години, Хорос предвидел дека ќе се случи транзицијата.

Хорокс направил обичен helioscope фокусирајќи се на сликата на Сонцето преку телескоп на празна површина, каде би можело сигурно да се набљудува Сонцето. Од неговата позиција во Муч Хул пресмета дека транзицијата би почнала во 3:00 pm on 24 ноември 1639, Јулијански календар (или 4 декември според Грегоријански календар). Времето било облачно но најпрво забележал мало затемнување на Венера минувајќи го Сонцето околу 3:15 pm; па така продолжил да набљудува усте час и и пол, сè до изгрејсонце. Трнзицијата во 1639 била испто така набљудувана од стрна на неговиот соучесник Вилијам Кабтре од неговиот дом во Broughton блиску Манчестер.

Хороксовите набљудувања му овозможиле добро подкрепена претпоставка заголемината на Венера—претходно сметано дека е поголема и поблиску до големината на Земјата—како и пресметување на оддалеченоста од Земјата и Сонцето, сега познато како астрономска единица (AU). Неговата пресметка од 95 милиони километри (59 million miles, 0.63 ае) била далеку од 150 милиони километри (93 million miles) познато во денешницата, но било многу попрецизно од кои било пресметки во тоа време.

A treatise by Horrocks on the study of the transit, Venus in sole visa (Venus seen on the Sun), подоцна била објавена од страна на полскиот астроном Џон Хевелиус на сопствен трошок; ова предизвикало голема возбуда, кога било откриено на Кралското друтво во 1662, од прилика 20 години од кога било напишано. Ја претставувало Хороксовата ентузијастична и романтична страна, вклучувајќи хумористични коментари и пасуси од оригиналната поезија. Зборувајќи за векот на одвојување на Венеровата транзиција, тој цитирал:

" ...Thy return
Posterity shall witness; years must roll
Away, but then at length the splendid sight
Again shall greet our distant children's eyes."

Било време кога преовладувала голема несигурност во астрономијата, време кога астрономите ширум светот не можеле да ги согласат своите размислувања and theologians fulminated against claims that contradicted Scripture. Хорокс, иако побожен, млад човек се потпрел на страната на научните трвдења.[15]

It is wrong to hold the most noble Science of the Stars guilty of uncertainty on account of some people's uncertain observations.Through no fault of its own it suffers these complaints which arise from the uncertainty and error not of the celestial motions but of human observations...I do not consider that any imperfections in the motions of the stars have so far been detected, nor do I believe that they are ever to be found. Far be it from me to allow that God has created the heavenly bodies more imperfectly than man has observed them. – Jeremiah Horrocks[15]

Смрт и спомен[уреди | уреди извор]

Jeremiah Horrocks Observatory on Moor Park, Preston

Хорокс се вратил во Тетекс Парк некаде во средината на 1640 и умрел од непознати причини на 3 јануари 1641, на возраст од 22 години. Кабартре се изјаснил, "Каква непресметлива загуба!"[16] Тој е опишан како поврзувачки мост помеѓу Њутон, Коперницус, Гаилео, Брахе и Кеплер.[17]

Се мисли дека Хорокс е погребан во Toxteth Unitarian Chapel, но не постои никаков доказ за ова.

Horrocks is remembered on a plaque in Westminster Abbey[18] and the lunar crater Horrocks is named after him. In 1859 a marble tablet and stained-glass windows commemorating him were installed in the Parish Church of St Michael, Much Hoole.[11]

Во 1927, е основан Џеремаја Хороксовиот Обсерваториум во Moor Park, Preston.[19]

Транзицијата на Венера во 2012 била одбележана со прослава во црквата Муч Хул, којашто беше емитувана низ целит свет на НАСА. website.[20]

Џеремаја Хороксовиот институт[уреди | уреди извор]

Џеремаја Хороксовиот институт за астрофизика и суперкопијутерска наука е основан во 1993 на University of Central Lancashire.[21] Во 2012 е преименуван во Џеремаја Хороксовиот институт за математика, физика и астрономија.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Marston, Paul (2007). „History of Jeremiah Horrocks“. Посетено на 8 December 2007. – See footnote 1
 2. 2,0 2,1 Aughton 2004, стр. 18
 3. Aughton 2004, стр. 13
 4. Aughton 2004, стр. 21
 5. Aughton 2004, стр. 24
 6. Aughton 2004, стр. 3
 7. „Horrox, Jeremiah (HRS632J)“. A Cambridge Alumni Database. University of Cambridge.
 8. Aughton 2004, стр. 43
 9. Aughton 2004, стр. 64,65
 10. Aughton 2004, стр. 66,67
 11. 11,0 11,1 „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-01-11. Посетено на 2015-11-30.
 12. Anon (June 2004). „Jeremiah Horrocks“. Biographies. University of St Andrews. Посетено на 22 May 2012.
 13. Isaac Newton, 'Principia', Book 3, Proposition 35, Scholium.
 14. Aughton 2004, стр. 150
 15. 15,0 15,1 Plummer, H.C. (April 1940 – September 1941). „Horrocks and his Opera Posthuma“. Notes and Records of the Royal Society of London,. 3. The Royal Society. стр. 39–52.
 16. Opera Posthuma of Jeremiah Horrocks, ed. John Wallis, London, 1672.
 17. Chapman, Allan (1994). „Jeremiah Horrocks: His Origins and Education“. Архивирано од изворникот на 2007-10-15. Посетено на 19 November 2007.
 18. http://www.westminster-abbey.org/our-history/people/jeremiah-horrocks
 19. Anon. „History“. Preston and District Astronomical Society home page. PADAS. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 19 May 2012.
 20. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-06-05. Посетено на 2015-11-30.
 21. "About the Jeremiah Horrocks Institute", University of Central Lancashire

Животопис[уреди | уреди извор]

 • Aughton, Peter (2004). The Transit of Venus: The Brief, Brilliant Life of Jeremiah Horrocks, Father of British Astronomy. London: Weidenfeld & Nicolson. ISBN 0-297-84721-X.

Натамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]