Центрипетална сила

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Центрипеталната сила(од Латински centrum „центар“ и petere„да бара“[1]) — сила која предизвикува телото да следи закривена патека. Насоката е секогаш ортогонална на движењето на телото и кон неподвижната точка во центарот на на закривеноста. Исак Њутн ја опишал како „сила од која телата се присилени, или на било кој начин тежнеат кон една точка во центарот“[2]. Во Њутновата механика, гравитацијата ја обезбедува центрипеталната сила потребна за астрономските орбити.

Еден најчест пример кој ја вклучува центрипеталната сила е случајот во кој тело се движи со постојана брзина по кружна патека. Центрипеталната сила е насочена ортогонално на движењето и по должината на радиусот кон центарот на кружната патека.[3][4] Математичкиот опис е добиен во 1659 од од Холандскиот физичар Кристијан Хајгенс[5]

Равенки[уреди | уреди извор]

Големината на центрипеталната сила на тело со маса m движејќи се со површинска брзина v по пат со пречник r е:[6]

каде a_c е центрипеталното забрзување. Насоката на сила кон центарот на кругот во кој објектот се движи, или оскулаторниот круг (кругот кој најдобро одговара на локалниот пат на објектот,ако патот не е кружен).[7]Брзината на формулата е на квадрат,па двапати по брзината на која и е потребна четирипати по силата.Обратниот однос со радиусот од искривувањето покажува дека половина од радијално растојание бара два пати од силата.Оваа сила е исто така, понекогаш напишана е во однос на аголна брзина w на објектот околу центарот на кругот, во врска со површната брзина со формулата.

па затоа

Изразено со помош на орбиталниот период T за едно вртење на кругот,

равенката станува

[8]

Во акцелератор на честички, брзина може да биде многу висока (блиску до брзината на светлината во вакум), па во истата маса, остатокот сега се врши поголема инерција (релативистичка маса) со што се бара поголема сила за истото центрипетално забрзување, па Равенката станува:

каде

е наречена Лоренцовиот фактор Повеќе интуитивно:

што е стапката на промена на релативистичкиот интензитет ()

Извори на центрипеталната сила[уреди | уреди извор]

Тело под дејство на кружно движење има центрипетална сила, насочена по оската како што е прикажано, за да се оствари кружно движење по кружна траекторија.

Во случај на објект кој е занишан околу на крајот на јажето во хоризонтална рамнина,центрипеталната сила на објектот е обезбедена од страна на тензијата на јажето.Примерот со јажето е пример на вклучување на сила со "влечење".Центрипеталната сила, исто така може да бидат доставенa како сила на "притисок", како на пример во случај кога една нормална реакција во ѕид снабдува центрипетална сила за ѕидот на смрта на возачот.

Идејата на центрипеталната сила на Њутн одговара на она што денес се нарекува централна сила.Кога сателит е во орбитата околу планета, гравитацијата се смета за центрипетална сила, дури и покрај тоа што во случај на ексцентрични орбити, гравитационата сила е насочена кон фокус, а не кон моментален центарот на кривина.[9]

Друг пример на центрипеталната сила се јавува во спирала која е следена кога една честичка се движи во магнетно поле во отсуство на други надворешни сили. Во овој случај, но и магнетската сила е центрипеталната сила која дејствува кон оската на спирала.

Разгледување на неколку случаи[уреди | уреди извор]

Подолу се три примери на растечката комплексност, со изводи од формулите со кои се регулира брзината и забрзувањето.

Кружно движење[уреди | уреди извор]

Поврзано: Кружно движење

Подеднаквите кружни движења се однесуваат на случај на постојана брзина на ротација. Еве два примери за опис на овој случај.

Математичко изведуање[уреди | уреди извор]

Во две димензии, вектор на позицијата \textbf{r}, која има магнитуда и е насочен во еден агол над x-оската, може да се изрази во Декартовите координати со користење на векторите and :[10]

Да претпоставиме подеднакви кружни движења, кои бараат три работи. 1.Објектот се движи само во круг. 2.Радиусот на кругот r не се менува на време. 3.Објектот се движи со константна аголна брзина \omega околу кругот.Затоа, \theta = \omega t каде t време.

Сега најдете ги брзината v и забрзувањето a на движењето со преземање на деривати на позиција во однос на времето.

Забележете дека терминот во загради е оригиналниот израз r во Декартовиte координати. Како резултат на тоа,

негативнoтo (-) покажува дека забрзувањето е насочено кон центарот на кругот (наспроти радиусот), па затоа се нарекува "центрипеталната" (т.е. "центар-бараат"). Додека предметите природно го следат вистинскиот пат (поради инерција), оваа центрипетално забрзување опишува кружни патеки на движење предизвикано од центрипетална сила.

Изведување со употреба на вектори[уреди | уреди извор]

Односот на векторите при кружното движење, при што векторот Ω го прикажува вртењето кое е нормално на рамнината во орбита чија поларност е определена со правилото на десна рака и големина /dt.

Сликата на деснo покажува векторски односи за исти кружни движења. Самата ротација е претставена од страна на аголната брзина вектор Ω, што е нормално на рамнината на орбитата (со користење на правилото на десна страна) и големината дадена со:

со θ аголна позиција во време t. Во овој дел, dθ / се претпоставува константна, независна од времето. Поминатото растојание dℓ на честичката во време dt по кружен пат е

кои со својства на крстот производ на вектор, има големина rdθ и е во насока тангента на кружна патека.

Како резултат на тоа,

со други зборови

Диференцирање во однос на времето,

Лагранжовата равенка гласи:


Примена на формулата Лагранж со забелешката дека Ω • r (t) = 0 за секој пат

Со зборови, забрзувањето е да се покажува директно спротивна на радијална поместување r на сите времиња, и има големина:

каде вертикалните барови | ... | означуваат на вектор степени според Рихтер, кој во случај на r (t) е едноставно радиус r на патот. Овој резултат се согласува со претходниот дел, иако нотација е малку поинаква.

Кога стапката на ротација е направена постојано во анализата на nonuniform кружни движења, анализата се согласува со ова.

Заслугата за пристап на векторот е дека е очигледно независно од било каков координатен систем.

Пример: Закривено вртење[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Закривено вртење.
Поврзано: Реактивна центрифугална сила
Горе: Топка на закривена кружна патека движејќи се со постојана брзина v; Доле: Сили кои дејствуваат на топката

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Craig, John (1849). A new universal etymological, technological and pronouncing dictionary of the English language: embracing all terms used in art, science, and literature, Volume 1. Harvard University. стр. 291. https://books.google.com/books?id=0nxBAAAAYAAJ.  Extract of page 291
 2. Newton, Isaac (2010). The principia : mathematical principles of natural philosophy. [S.l.]: Snowball Pub.. стр. 10. ISBN 978-1-60796-240-3. 
 3. Russelkl C Hibbeler (2009). „Equations of Motion: Normal and tangential coordinates“. Engineering Mechanics: Dynamics (12 издание). Prentice Hall. стр. 131. ISBN 0-13-607791-9. https://books.google.com/?id=tOFRjXB-XvMC&pg=PA131. 
 4. Paul Allen Tipler; Gene Mosca (2003). Physics for scientists and engineers (5th издание). Macmillan. стр. 129. ISBN 0-7167-8339-8. https://books.google.com/?id=2HRFckqcBNoC&pg=PA129. 
 5. Theoretical and Applied Mechanics. Elsevier. 2012. ISBN 9780444600202. https://books.google.com/books?id=d04Cax7KMfcC&pg=PA194. 
 6. Chris Carter (2001). Facts and Practice for A-Level: Physics. S.l.: Oxford University Press. стр. 30. ISBN 978-0-19-914768-7. 
 7. Eugene Lommel; George William Myers (1900). Experimental physics. K. Paul, Trench, Trübner & Co. стр. 63. https://books.google.com/?id=4BMPAAAAYAAJ&pg=PA63&dq=centripetal-force+osculating-circle. 
 8. Colwell, Catharine H. „A Derivation of the Formulas for Centripetal Acceleration“. PhysicsLAB. конс. 31 July 2011. 
 9. Theo Koupelis (2010). In Quest of the Universe (6th издание). Jones & Bartlett Learning. стр. 83. ISBN 978-0-7637-6858-4. https://books.google.com/books?id=GVlpKZ67DscC&pg=PA83. 
 10. A. V. Durrant (1996). Vectors in physics and engineering. CRC Press. стр. 103. ISBN 978-0-412-62710-1. https://books.google.com/books?id=cuMLGAO-ii0C&pg=PA103. 

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

 • Serway, Raymond A.; Jewett, John W. (2004). Physics for Scientists and Engineers (6th издание). Brooks/Cole. ISBN 0-534-40842-7. 
 • Tipler, Paul (2004). Physics for Scientists and Engineers: Mechanics, Oscillations and Waves, Thermodynamics (5th издание). W. H. Freeman. ISBN 0-7167-0809-4. 
 • Centripetal force vs. Centrifugal force, from an online Regents Exam physics tutorial by the Oswego City School District

Надворешни врски[уреди | уреди извор]