Историја на Либерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата Либерија

Историја на Либерија

Рана историја
Колонизација
Независност
Граѓанска војна
Либерија

Портал:Либерија

Се смета дека голем дел од домородските народи на територијата на денешна Либерија мигрирале во периодот од 12 век до 16 век, главно од Западна Африка. Либерија, во почетокот на 19 век била основана од страна на Американското друштво за колонизација, како земја на ослободените црни робови од САД кои се вратиле назад на африканскиот континент.[1] Во 1847 година Либерија станала независна, а во 19 век на нејзината територија се преселиле околу 13.000 поранешни робови. Доселениците останале одвоени од домашното население, кои ја задржиле својата власт и привилегија во земјата. Земјата била дестабилизирана во 1980 година кога бил извршен државен удар, по кое следувала нестабилниот политички живот во земјата главно поради големиот број на етнички народности. По крајот на Студената војна, во 1989 година во Либерија избувнала граѓанска војна, која војна со прекини од 1997 до 1999 година, траела до 2003 година.

Извори[уреди | уреди извор]