Историја на Гамбија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата Гамбија

Историја на Гамбија

Рана историја
Колонизација
Независност
Гамбија

Портал:Гамбија

Првите писмени извори за регионот околу Гамбија датираат од записите на арапските трговци од 9 век и 10 век. Во 1066 година, жителите на Текрур, кралство кое се наоѓало северно од река Сенегал, станале првите црнци кои го прифатиле исламот. Муслиманските трговци најмногу тргувале со робови, злато и слонова коска. Во почетокот на 14 век, голем дел од денешната територија на Габон била дел од Мали. Португалските трговци во регионот пристигнале кон 1447 година. Во текот на 1588 година, претендентот за португалскиот престол ја предал територијата околу реката Гамбија на англиските трговцим со решението на Елизабета I. Во текот на 1618 година, кралот Џемс I од Англија дал решение за создавање на британска трговска компанија. Во периодот од 1651 до 1661 година, дел од Гамбија станала индиректно колонија на Полско-литванската Државна Заедница. Кон крајот на 17 век и почетокот на XVIII век, Англија и Франција водат војна за политичкото и економското влијание во регионот на реките Сенегал и Гамбија. По Версајскиот договор од 1783 година, реката Гамбија се дала на Обединетото Кралство, а Франција задржила мал дел од реката, кој и бил отстапен во 1857 годинја на Велика Британија. Во текот на тој период, голем дел на робови биле давани и продавани за потребите на големите европски сили. Во 1807 година, Британската Империја ја забранила трговијата со робови. Гамбија како посебна колонија станала во 1888 година.

Земјата својата независност ја стекнала во 1965 година, како уставна монархија. Во 1970 година Гамбија станала република по одржаниот референдум. До 1994 година, на чело на земјата стоел претседателот Давда Кајраба Џавара, кој бил избран на пет пати. Но во 1994 година се случил воен удар, и на чело на земјата дошол Јаја Џаме.

Во декември 2016 година, седум опозициски партии избраа само еден кандидат, Адама Бароу, за претседателските избори. Адама Бароу победи на изборите со еден глас освојувајќи 43,3% од гласовите против актуелниот [2] кој заврши на второто место со 39,6% од гласовите. На 17 јануари 2017 година, Јахја Jamемех воспостави вонредна состојба [3], а следниот ден Собранието го продолжи мандатот за три месеци, до 19 април 2017 година [4]. На 19 јануари, Адама Бароу положи свечена заклетва во амбасадата на Гамбија во Дакар [5]. Соочен со одбивањето на Јахја Jamаммех да му даде моќ, и покрај налозите на ЕКЕДАО, сенегалската армија влегува на територијата на Гамбија во текот на попладневните часови. Истата вечер, началникот на гамбиската армија, генерал Оусман Баџи, им рече на западните граѓани дека нема да им нареди на своите луѓе да се спротивстават во случај на интервенција на африканските трупи. [6] На 20 јануари, Јахја Jamаммех се согласил да ја повлече и да ја напушти земјата, по медијацијата на гвинејскиот водач Алфа Конде и водачот на Мавританија, Мохамед Оулд, Абдел Азиз.