Диецеза Тракија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Dioecesis Thraciae
Διοίκησις Θρᾴκης
Диецеза на Римската Империја
314–535
Местоположба на Диецеза Тракија
Местоположба на Диецеза Тракија
Диецезата Тракија околу 400 година.
Главен град Филипопол
Историски период Доцна антика
 -  Основана 314
 -  Диецезата е прекината од императорот Јустинијан I 535
Денес во  Бугарија
 Грција
 Турција
 Романија

Диецеза Тракија (латински: Dioecesis Thraciae, грчки: Διοίκησις Θρᾴκης) ― диецеза на Римската Империја во доцната антика, во регионот Тракија, која ги вклучувала провинциите на источниот Балкански Полуостров (содржи територии во денешна југоисточна Романија, средна и источна Бугарија и грчка и турска Тракија). Филипопол (денешен Пловдив, во Бугарија) бил главен град.

Диецезата била основана како дел од реформите на Диоклецијан и Константин Велики, а на чело на неа бил викариј потчинет на преторијанската префектура на Истокот. Како што е наведено во документот „Notitia Dignitatum“ од ок. 400 година, диецезата ги опфаќала провинциите Европа, Тракија, Хемимонт, Родопи, Мизија II и Мала Скитија.

Во мај 535 година, со Новелата 26, Јустинијан I ја укинал Диецезата Тракија. Нејзиниот викариј го задржал својот ранг „vir spectabilis“ и ја добил новата титула „Јустинијанов претор“, обединувајќи ги во негова рака и цивилната и воената власт над провинциите на поранешната диецеза, во клучно отстапување од строгата поделба на власта од Диоклецијановиот систем. Една година подоцна, во мај 536 година, двете дунавски провинции, Долна Мизија и Скитија, се одвоиле за да образуваат, заедно со другите провинции, воено стекнување (quaestura exercitus).[1]

Список на познати тракиски викарии[уреди | уреди извор]

  • Алиј Клавдиј Дулкитиј (?–361)
  • Капитолин (361–363)
  • Андроник ( ок. 366 )
  • Филоксен ( ок. 392 )
  • Соломон (?–582)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bury (1923) Vol. II, pp. 340–341

Извори[уреди | уреди извор]

 

  • Bury, John Bagnell (1923). History of the Later Roman Empire: From the Death of Theodosius I to the Death of Justinian. London: MacMillan & Co. ISBN 0-486-20399-9.