Арабија (римска провинција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Provincia Arabia Petraea
ἐπαρχία Πετραίας Αραβίας
العربية البترائية
Провинција на Римската Империја и Византиското Царство

 

106–630-ти
 

 
[[Праведен Калифат|]]
Местоположба на Арабија
Местоположба на Арабија
Римската Империја 117 г. со провинцијата Арабија
Главен град Петра и Бостра
Историја
 -  Римско освојување 106
 -  Укината 630-ти

Арабија, позната и како Арапска Провинција(латински: Provincia Arabia; арап. العربية البترائية; старогрчки: ἐπαρχία Πετραίας Αραβίας), била погранична провинција на Римската Империја, која започнала во II век; се состоела од некогашното Набатејско Кралство во Јордан, јужен Левант, полуостровот Синај и северозападен Арапски Полуостров. Главен град бил Петра. На границата со север граничи со Сирија, на запад со Јудеја и Египет, а на југ и исток со остатокот од Арабија, познат како Арабија Десада и Арабија Феликс.