Сирија (римска провинција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Провинцијата Сирија

Сирија (латински: Syria) е староримска провинција во Азија, односно во денешна Сирија. Римското Царство го анектирал Помпеј 64 п.н.е.. Седиште на провинцијата бил градот Антохија. Во Сирија се наоѓале три римски легии.