Грб на Узбечката Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Узбечката ССР.

Грбот на Узбечката Советска Социјалистичка Република бил усвоен на 14 февруари 1937 година, од страна на владата на тогашната Узбечка ССР.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот се заснова на грбот на СССР. Прикажува симболи на земјоделието (памук и пченица), а во позадината се наоѓа изгрејсонце, симбол на иднината на континентото. На грбот се наоѓа и црвена ѕвезда и срп и чекан, симболи на комунизмот. Во склоп на грбот се наоѓа и мотото на СССР "Пролетери од сите земји, обединете се!" напишан на узбечки и руски јазик. На дното на грбот се наоѓа и натписот "Ўз. С.С.Р.", узбечка скратеница за "Узбечка Советска Социјалистичка Република".

Грбот бил на сила сè до 1992, кога бил заменет со денешниот грб на Узбекистан.

Поврзано[уреди | уреди извор]