Грб на Киргиската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Киргиската ССР.

Грбот на Киргиската Советска Социјалистичка Република бил усвоен на 23 март 1937, од страна на владата на тогашната Киргиска ССР.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот се темели на грбот на СССР. Прикажува симболи на земјоделството, памук и пченица. Во средината се наоѓа приказ на планината Тјеншан опкружен со народни мотиви од киргискиот народ. Црвената ѕвезда над грбот била додадена во 1948 година. Во горниот дел на грбот се наоѓа срп и чекан. Во склоп на грбот се наоѓа и мотото на СССР "Пролетери од сите земји, обединетете се!" напишан на киргиски и руски јазик. На дното на грбот се наоѓа натпис "Кыргыз С.С.Р.".

Грбот бил на сила сè до 1992, кога бил заменет со денешниот грб на Киргистан

Поврзано[уреди | уреди извор]