Грб на Белоруската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Белоруската Советска Социјалистичка Република
Подробно
Грбоносец Белоруска Советска Социјалистичка Република
Усвоен1927
Мото„Пролетери од сите земји, обединетете се!“

Грбот на Белоруската Советска Социјалистичка Република бил официјалниот грб на оваа советска република сè до независноста во 1990.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот се заснова на грбот на СССР. Во централниот дел на грбот се наоѓа срп и чекан, симбол на комунизмот. Под него се наоѓа глобус и изгрејсонце. Околу грбот се наоѓа венец од цвеќето лан и детелина, како и пченица, кои се обвиени со траката со мотото на СССРПролетери од сите земјим обединетете се“ напишан на белоруски јазик и руски јазик, а под траката има кирилична скратеница за „Белоруска Советска Социјалистичка Република “ (БССР). На врвот на грбот се наоѓа црвена ѕвезда.

Грбот бил на сила сè до 1990, кога е заменет со традиционалниот грб Пахонија, кој исто така бил заменет со денешниот грб на Белорусија во 1995 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]