Грб на Закавкаската Советска Федеративна Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Закавкаската Советска Федеративна Социјалистичка Република
Подробно
Грбоносец Закавкаска Советска Социјалистичка Република
Усвоен1923
Мото„Пролетери од сите земји, обединете се!“

Грбот на Закавкаската Советска Федеративна Социјалистичка Република го усвоила владата на Закавкаскатата Советска Федеративна Социјалистичка Република и бил во употреба сè до 1936 кога оваа СФСР се распаднала и поделила на Ерменска ССР, Азербејџанска ССР и Грузиска ССР.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот се заснова на грбот на СССР како и на поголемиот дел од останатите грбови на советските републики. Грбот е направен во облик на ѕвезда и комбинира елементи од трите главни групи во Закавкаската СФСР Ерменците, Азерите и Грузијците, како и симболи од исламот и комунизмот.

Поврзано[уреди | уреди извор]