Грб на Естонската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Естонската Советска Социјалистичка Република
Подробно
Грбоносец Естонска Советска Социјалистичка Република
Усвоен1940
Мото„Пролетери од сите земји, обединетете се!“

Грбот на Естонската Советска Социјалистичка Република е усвоен во 1940 година од страна на владата на Естонската ССР.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот се заснова на грбот на СССР. Во средината на грбот се наоѓа изгрејсонце и срп и чекан, симбол на комунизмот. Над нив се наоѓа црвена ѕвезда. Околу грбот се наоѓаат гранки од четинари и пченица, замотани во црвена трака со мотото на СССРПролетери од сите земји, обединетете се“, напишано на естонски и руски јазик, а под траката пишува „Eesti NSV“ (Естонска скратеница за „Естонска Советска Социјалистичка Република“)

Грбот бил на сила сè до 1990, кога бил заменет со денешниот грб на Естонија

Поврзано[уреди | уреди извор]