Прејди на содржината

Википедија:ОХКР 2013/2014-2

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на проектот „Википедија во вашето училиште
Лого на проектот „Википедија во вашето училиште
Поврзано:
 • Средни училишта
 1. ОХВП ОУТУ „Ванчо Питошески“ - Охрид
 2. ППЃП СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. РЕЦС СОУ „Цар Самоил“ - Ресен
 4. СКЗЦ СГГУГС „Здравко Цветковски“ - Скопје
 5. КАДД СОУГ „Добри Даскалов“ - Кавадарци
 6. ППКЈП СОЕПТУ „К. Ј. Питу“ - Прилеп
 7. ППМА Гимназија „Мирче Ацев“ - Прилеп
 8. КУГД Гимназија „Гоце Делчев“ - Куманово
 9. ВЕЈТ ОСУ „Јовче Тесличков“ - Велес

 • Основни училишта
 1. ОХКР ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид

mini
mini
mini
mini

ОХКР е проект во рамките на кој учениците од ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид се организираат и ги координираат своите активности со цел подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Проектот опфаќа категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на проектот и соодветните потстраници содржат основни правила кои помагаат во насочување на работата на учениците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете свои коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете свој придонес во уредувањето на статиите.

Лого на викисекцијата при ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид
Лого на викисекцијата при ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид
ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид 2013/2014
ОХКР - Главна страница I пол. II пол.


Работата на учесниците во овој проект ќе биде фокусирана на:

 • Создавање на нови квалитетни статии;
 • Редизајн на постоечките статии;
 • Меѓујазични врски кон статиите на другите јазични изданија на википедија.

Пријавени членови[уреди извор]

Во продолжение следи список на Википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете предлошка дека сте член на проектниот тим: {{Корисник ОХКР}}.

р.бр. член список на статии на кои работи членот на проектниот тим
1. Наташа Неданоска
Координатор на проектот
 1. Нели Закс
 2. Надин Гордимер
 3. Рене Арман Придом
 4. Салваторе Квазимодо
 5. Габриела Мистрал
 6. Анатол Франс
 7. Карл Шпителер
 8. Јасунари Кавабата
 9. Борис Пастернак
 10. Сол Белоу
 11. Хенрик Шенкевич
 12. Иван Алексеевич Бунин
 13. Елфриде Јелинек
 14. Јарослав Сајферт
 15. Чеслав Милош
 16. Герхарт Хауптман
 17. Хасинто Бенавенте
2. Бобан Блажески
наставник-уредувач
3. Силвана Крстеска
наставник-уредувач
4. Дамјан Милески
ученик-уредувач
 1. Габриела Мистрал
5. Ангела Илиќ
ученик-уредувач
 1. Карл Адолф Гјелеруп
 2. Владислав Рејмонт
 3. Хасинто Бенавенте
6. Анастасија Костеска
ученик-уредувач
 1. Нели Закс
 2. Карл Шпителер
7. Валентин Ристески
ученик-уредувач
8. Елена Симоноска
ученик-уредувач
 1. Надин Гордимер
 2. Дерек Волкот
 3. Чеслав Милош
 4. Тони Морисон
 5. Камило Хосе Села
9. Дејан Илијоски
ученик-уредувач
 1. Елфриде Јелинек
10. Дарко Грмашкоски
ученик-уредувач
 1. Анатол Франс
 2. Јасунари Кавабата
 3. Борис Пастернак
 4. Сол Белоу
 5. Нели Закс
 6. Карл Шпителер
 7. Александар Солженицин
 8. Хенрик Сјенкјевич
 9. Герхарт Хауптман
11. Билјана Спироска
ученик-уредувач
 1. Салваторе Квазимодо
 2. Габриела Мистрал
12. Магдалена Ристеска
ученик-уредувач
13. Валентина Наумоска
ученик-уредувач
 1. Иван Алексеевич Бунин
14. Јована Божиноска
ученик-уредувач
 1. Сол Белоу

Како можете да помогнете?[уреди извор]

Вклучете се во било која од фазите и дадете свој придонес во уредувањето на статиите. Секој може да се вклучи во било која фаза од проектот. Може да се работи и паралелно во било која фаза од проектот со произволен број на учесници.

Вашето учество е добредојдено и драгоцено, без разлика од кој квалитет и интензитет ќе биде.

Список на статии[уреди извор]

Следниве статии ќе бидат предмет на обработка во рамките на проектот:

р.бр. статија список на членови на проектниот тим кои работат на статијата
1 Нели Закс
 1. Анастасија Костеска
 2. Наташа Неданоска
2 Карл Адолф Гелеруп
 1. Ангела Илиќ
3 Надин Гордимер
 1. Елена Симоноска
 2. Наташа Неданоска
4 Дерек Волкот
 1. Елена Симоноска
5 Рене Арман Придом
 1. Наташа Неданоска
6 Салваторе Квазимодо
 1. Билјана Спироска
 2. Наташа Неданоска
7 Габриела Мистрал
 1. Билјана Спироска
 2. Наташа Неданоска
 3. Дамјан Милески
8 Анатол Франс
 1. Дарко Грмашкоски
 2. Наташа Неданоска
9 Карл Шпителер
 1. Анастасија Костеска
 2. Наташа Неданоска
10 Јасунари Кавабата
 1. Дарко Грмашкоски
 2. Наташа Неданоска
11 Борис Пастернак
 1. Дарко Грмашкоски
 2. Наташа Неданоска
12 Александар Солженицин
 1. Дарко Грмашкоски
13 Сол Белоу
 1. Јована Божиноска
14 Хенрик Сјенкјевич
 1. Дарко Грмашкоски
 2. Наташа Неданоска
15 Иван Алексеевич Бунин
 1. Валентина Наумоска
 2. Наташа Неданоска
16 Владислав Рејмонт
 1. Ангела Илиќ
17 Елфриде Јелинек
 1. Дејан Илијоски
 2. Наташа Неданоска
18 Чеслав Милош
 1. Елена Симоноска
 2. Наташа Неданоска
19 Герхарт Хауптман
 1. Дарко Грмашкоски
 2. Наташа Неданоска
20 Хасинто Бенавенте
 1. Ангела Илиќ
 2. Наташа Неданоска
21 Тони Морисон
 1. Елена Симоноска
22 Камило Хосе Села
 1. Елена Симоноска
23 Јарослав Сајферт
 1. Наташа Неданоска