Википедија:ОХКР 2013/2014-1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид.jpg
Лого на проектот „Википедија во вашето училиште
Поврзано:
 • Средни училишта
 1. ОХВП ОУТУ „Ванчо Питошески“ - Охрид
 2. ППЃП СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. РЕЦС СОУ „Цар Самоил“ - Ресен
 4. СКЗЦ СГГУГС „Здравко Цветковски“ - Скопје
 5. КАДД СОУГ „Добри Даскалов“ - Кавадарци
 6. ППКЈП СОЕПТУ „К. Ј. Питу“ - Прилеп
 7. ППМА Гимназија „Мирче Ацев“ - Прилеп
 8. КУГД Гимназија „Гоце Делчев“ - Куманово
 9. ВЕЈТ ОСУ „Јовче Тесличков“ - Велес

 • Основни училишта
 1. ОХКР ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид

mini
mini

ОХКР е проект во рамките на кој учениците од ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид се организираат и ги координираат своите активности со цел подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Проектот опфаќа категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на проектот и соодветните потстраници содржат основни правила кои помагаат во насочување на работата на учениците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете свои коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете свој придонес во уредувањето на статиите.

Основното училиште „Кочо Рацин“ од Охрид е првото основно училиште во Македонија кое формира своја вики секција.

Лого на викисекцијата при ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид
ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид 2013/2014
ОХКР - Главна страница I пол. II пол.


Работата на учесниците во овој проект ќе биде фокусирана на:

 • Создавање на нови квалитетни статии;
 • Редизајн на постоечките статии;
 • Меѓујазични врски кон статиите на другите јазични изданија на википедија.

Пријавени членови[уреди извор]

Во продолжение следи список на Википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете предлошка дека сте член на проектниот тим: {{Корисник ОХКР}}.

р.бр. член список на статии на кои работи членот на проектниот тим
1. Наташа Неданоска
Координатор на проектот
 1. ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид
 2. Тамара Гордова Арсовска
 3. Киви (овошје)
 4. Морис Метерлинг
 5. Одисеас Елитис
 6. Имре Кертес
 7. Паул Јохан Лудвиг фон Хајзе
 8. Марта (роман)
 9. Ерик Карлфелт
 10. Жан Мари Гистав Ле Клезио
 11. Хенрик Понтопидан
 12. Џон Штајнбек
 13. Дарио Фо
 14. Јуџин Гледстон О'Нил
 15. Патрик Вајт
 16. Џон Максвел Куци
 17. Нагиб Махфуз
 18. Пер Лагерквист
 19. Грација Делега
 20. Херта Милер
 21. Хуан Рамон Хименес
 22. Јоргос Сеферис
 23. Франс Емил Силанпе
 24. Гинтер Грас
 25. Аристофан
 26. Бурлеска
 27. Џон Голсворди
 28. Роже Мартен ди Гар
 29. Вилијам Батлер Јејтс
 30. Франсоа Шарл Моријак
 31. Октавио Паз
 32. Сингрид Ундсет
 33. Гао Сјингѓен
 34. Халдор Килјан Лакснес
2. Бобан Блажески
наставник-уредувач
 1. ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид
3. Силвана Крстеска
наставник-уредувач
 1. Роберт Бојл
 2. Алхазен
 3. Брајан Грин
 4. Вилијам Крукс
 5. Абдус Салам
 6. Џозеф Свон
 7. Електрична светилка
 8. Трансплантација на органи
 9. Џозеф Блек
 10. Галилео Галилеј
4. Дамјан Милески
ученик-уредувач
 1. Киви (овошје)
 2. Имре Кертес
 3. Паул Јохан Лудвиг фон Хајзе
 4. Морис Метерлинг
 5. Одисеас Елитис
 6. Џон Штајнбек
 7. Харолд Пинтер
 8. Патрик Вајт
 9. Хуан Рамон Хименес
 10. Трансплантација на органи
 11. Халдор Килјан Лакснес
5. Ангела Илиќ
ученик-уредувач
 1. Паул Јохан Лудвиг фон Хајзе
 2. Ерик Карлфелт
 3. Жан Мари Гистав Ле Клезио
 4. Јуџин Гледстон О'Нил
 5. Џон Максвел Куци
 6. Нагиб Махфуз
 7. Гинтер Грас
6. Анастасија Костеска
ученик-уредувач
 1. Џон Штајнбек
7. Валентин Ристески
ученик-уредувач
 1. Киви (овошје)
 2. Морис Метерлинг
8. Елена Симоноска
ученик-уредувач
 1. Одисеас Елитис
 2. Џон Максвел Куци
 3. Франсоа Шарл Моријак
 4. Сингрид Ундсет
9. Дејан Илијоски
ученик-уредувач
 1. Хенрик Понтопидан
10. Дарко Грмашкоски
ученик-уредувач
 1. Ерик Карлфелт
 2. Дарио Фо
 3. Пер Лагерквист
 4. Роже Мартен ди Гар
11. Билјана Спироска
ученик-уредувач
 1. Нагиб Махфуз
 2. Вилијам Батлер Јејтс
12. Валентина Наумоска
ученик-уредувач
 1. Грација Делега

Список на статии[уреди извор]

Следниве статии ќе бидат предмет на обработка во рамките на проектот:

р.бр. статија список на членови на проектниот тим кои работат на статијата
1 ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид
 1. Наташа Неданоска
2 Тамара Гордова Арсовска
 1. Наташа Неданоска
3 Киви (овошје)
 1. Наташа Неданоска
 2. Дамјан Милески
 3. Валентин Ристески
4 Морис Метерлинг
 1. Наташа Неданоска
 2. Валентин Ристески
 3. Дамјан Милески
5 Одисеас Елитис
 1. Наташа Неданоска
 2. Елена Симоноска
 3. Дамјан Милески
6 Имре Кертес
 1. Наташа Неданоска
 2. Дамјан Милески
7 Паул Јохан Лудвиг фон Хајзе
 1. Наташа Неданоска
 2. Ангела Илиќ
 3. Дамјан Милески
8 Марта (роман)
 1. Наташа Неданоска
9 Ерик Карлфелт
 1. Наташа Неданоска
 2. Дарко Грмашкоски
10 Жан Мари Гистав Ле Клезио
 1. Наташа Неданоска
 2. Ангела Илиќ
11 Хенрик Понтопидан
 1. Наташа Неданоска
 2. Дејан Илијоски
12 Џон Штајнбек
 1. Наташа Неданоска
 2. Дамјан Милески
 3. Анастасија Костеска
13 Дарио Фо
 1. Дарко Грмашкоски
 2. Наташа Неданоска
14 Јуџин Гледстон О'Нил
 1. Наташа Неданоска
 2. Ангела Илиќ
15 Харолд Пинтер
 1. Дамјан Милески
16 Патрик Вајт
 1. Дамјан Милески
 2. Наташа Неданоска
17 Роберт Бојл
 1. Силвана Крстеска
18 Алхазен
 1. Силвана Крстеска
19 Брајан Грин
 1. Силвана Крстеска
20 Џон Максвел Куци
 1. Наташа Неданоска
 2. Елена Симоноска
 3. Ангела Илиќ
21 Нагиб Махфуз
 1. Наташа Неданоска
 2. Ангела Илиќ
 3. Билјана Спироска
22 Вилијам Крукс
 1. Силвана Крстеска
23 Абдус Салам
 1. Силвана Крстеска
24 Пер Лагерквист
 1. Наташа Неданоска
 2. Дарко Грмашкоски
25 Грација Делега
 1. Наташа Неданоска
 2. Валентина Наумоска
26 Херта Милер
 1. Наташа Неданоска
27 Хуан Рамон Хименес
 1. Наташа Неданоска
 2. Дамјан Милески
28 Џозеф Свон
 1. Силвана Крстеска
29 Јоргос Сеферис
 1. Наташа Неданоска
30 Франс Емил Силанпе
 1. Наташа Неданоска
31 Гинтер Грас
 1. Наташа Неданоска
 2. Ангела Илиќ
32 Аристофан
 1. Наташа Неданоска
33 Електрична светилка
 1. Силвана Крстеска
34 Бурлеска
 1. Наташа Неданоска
35 Трансплантација на органи
 1. Силвана Крстеска
 2. Дамјан Милески
36 Џон Голсворди
 1. Наташа Неданоска
37 Роже Мартен ди Гар
 1. Наташа Неданоска
 2. Дарко Грмашкоски
38 Вилијам Батлер Јејтс
 1. Наташа Неданоска
 2. Билјана Спироска
39 Франсоа Шарл Моријак
 1. Наташа Неданоска
 2. Елена Симоноска
40 Џозеф Блек
 1. Силвана Крстеска
41 Октавио Паз
 1. Наташа Неданоска
42 Галилео Галилеј
 1. Силвана Крстеска
43 Сингрид Ундсет
 1. Елена Симоноска
 2. Наташа Неданоска
44 Гао Сјингѓен
 1. Наташа Неданоска
45 Халдор Килјан Лакснес
 1. Дамјан Милески
 2. Наташа Неданоска