Википедија:БИКМ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Проектот БИКМ е вики проект во рамките на кој ќе се реализира обука на вработените во бесплатните интернет клубови во Република Македонија за обучувачи за изработка и објава на содржини на Википедија. Понатаму, вработените ќе спроведуваат обуки во интернет клубовите на сите заинтересирани граѓани кои ќе се пријават на конкурсот објавен од страна на Министерството за информатичко општество и администрација.[1]

План за работа[уреди извор]

Обуките на вработените во бесплатните интернет клубови ќе се реализираат во втората половина на месец мај 2013 година. Во меѓувреме, вработените во интернет клубовите се активни на Википедија со различни активности со кои практично ќе се запознаат со процесот на уредување на статии на Википедија.

Обуките на граѓаните за изработка и објава на содржини на Википедија ќе се реализираат од 20-ти мај до 30-ти јуни 2013 година согласно објавениот конкурс од страна на Министерството за информатичко општество и администрација.[1]

Список на членови[уреди извор]

 1. IK2013 (разговор) 11:22, 8 мај 2013 (CEST)
 2. Martin86 (разговор) 09:10, 9 мај 2013 (CEST)
 3. Marija Pavleska Petreska (разговор) 11:06, 9 мај 2013 (CEST)
 4. Bitolanet (разговор) 11:22, 9 мај 2013 (CEST)
 5. Trpenoski (разговор) 11:25, 9 мај 2013 (CEST)
 6. Miosvnikole (разговор) 11:32, 9 мај 2013 (CEST)
 7. Arsovi (разговор) 11:
 8. Stefanpalanka (разговор) 12:39, 9 мај 2013 (CEST)
 9. Radmilapavlo (разговор) 13:36, 9 мај 2013 (CEST)
 10. Kiroski016 (разговор) 12:56, 9 мај 2013 (CEST)kiroski016
 11. Keram73 (разговор 13:06, 9 maj
 12. Darko Trajcev (разговор) 15:22, 9 мај 2013 (CEST)Darko Trajcev
 13. Kiro1N (разговор) 15:54, 9 мај 2013 (CEST)
 14. Mitko76 (разговор) 16:11, 9 мај 2013 (CEST)
 15. Vesna2dm (разговор) 16:13, 9 мај 2013 (CEST)
 16. Lence Todoroska (разговор) 21:09, 9 мај 2013 (CEST)
 17. Каме (разговор) 08:51, 10 мај 2013 (CEST)
 18. Prilepnet (разговор) 09:20, 10 мај 2013 (CEST)
 19. Viktor.kratovo (разговор) 11:46, 10 мај 2013 (CEST)
 20. Jonce.simonov (разговор) 11:48, 10 мај 2013 (CEST)
 21. Kate25 (разговор) 12:07, 10 мај 2013 (CEST)
 22. Aleksandra.gjorgjievska (разговор) 12:10, 10 мај 2013 (CEST)
 23. mileristovski (разговор)
 24. Ane.mitovska (разговор) 14:10, 10 мај 2013 (CEST)
 25. elijah (разговор) 18:03, 11 мај 2013 (CEST)
 26. hristija (разговор) 19:03, 11 мај 2013 (CEST)
 27. miki_9905 (разговор) 20:55, 11 мај 2013 (CEST)
 28. Kristtijan (разговор
 29. Rnkuca (разговор) 11:56, 13 мај 2013 (CEST)
 30. Risto.Mitrov 15:00, 21,мај 2013 (CEST)
 31. Stojanka.Delevska 14:50, 21 мај 2013 (CESt)
 32. Zlatko (разговор) 16:55, 21 мај 2013 (CEST)
 33. Stankoo--Radovis (разговор) 15:23, 22 мај 2013 (CEST)

Список на бесплатни интернет клубови[уреди извор]

Р. бр. Бесплатен интернет клуб (БИК) Подпроект за граѓаните Администратори
1. Бесплатен интернет клуб - „Скопје“ БИКСК
 1. Radmilapavlo
 2. Kiro1N
2. Бесплатен интернет клуб - „Демир Капија“ БИКДК
 1. Vesna2dm
 2. Mitko76
3. Бесплатен интернет клуб - „Кавадарци“ БИККВ
 1. Каме
4. Бесплатен интернет клуб - „Ресен“ БИКРЕ
 1. elijah
 2. hristija
 3. miki_9905
5. Бесплатен интернет клуб - „Свети Николе“ БИКСН
 1. Miosvnikole
6. Бесплатен интернет клуб - „Кичево“ БИККИ
 1. LenceT
 2. Marija Pavleska Petreska
7. Бесплатен интернет клуб - „Охрид“ БИКОХ
 1. Trpenoski
8. Бесплатен интернет клуб - „Кочани“ БИККО
 1. Arsovi
9. Бесплатен интернет клуб - „Кратово“ БИККР
 1. Jonce.simonov
 2. Aleksandra.gjorgjievska
 3. Viktor.kratovo
10. Бесплатен интернет клуб - „Дебар“ БИКДЕ
 1. Keram73
11. Бесплатен интернет клуб - „Прилеп“ БИКПП
 1. Prilepnet
12. Бесплатен интернет клуб - „Гевгелија“ БИКГЕ
 1. Stojanka.Delevska
 2. Risto.Mitrov
13. Бесплатен интернет клуб - „Штип“ БИКШТ
 1. Darko.Trajcev
14. Бесплатен интернет клуб - „Крива Паланка“ БИККП
 1. Stefanpalanka
 2. Ane.Mitovska
15. Бесплатен интернет клуб - „Радовиш“ БИКРА
 1. Станко.Јованов
16. Бесплатен интернет клуб - „Битола“ БИКБТ
 1. Bitolanet
17. Бесплатен интернет клуб - „Гостивар“ БИКГВ
 1. kate25
18. Бесплатен интернет клуб - „Неготино“ БИКНЕ
 1. rnkuca
19. Бесплатен интернет клуб - „Тетово“ БИКТЕ
 1. Kristtijan
20. Бесплатен интернет клуб - „Куманово“ БИККУ
 1. Mileristovski25

Список на статии[уреди извор]

Следниве статии ќе бидат предмет на обработка на членовите на проектниот тим:

Р. бр. администратор статии одговорен за подпроект
1. Radmilapavlo 20:43, 9 мај 2013 (CEST) Гијом Мисо БИКСК, обука на граѓани во Скопје
2. Vesna2dm (разговор) 14:40, 10 мај 2013 (CEST) Рибник Дошница БИКДК, обука на граѓани во Демир Капија
3. Каме (разговор) 19:49, 10 мај 2013 (CEST)
 1. Дадо Топиќ
 2. Бесплатен интернет клуб Кавадарци
 3. Франсоа Виет
 4. Шестар
 5. Навигација
 6. Сињска алка
 7. Киро Крстев
 8. Охридски пливачки маратон
 9. Дражен Петровиќ
 10. Шарка
 11. Галилеја
БИККВ, обука на граѓани во Кавадарци
4. elijah (разговор) 20:22, 12 мај 2013 (CEST) Легенда за Преспа БИКРЕ, обука на граѓани во Ресен
5. hristija (разговор) 14:23, 13 мај 2013 (CEST) Блаже Котларовски БИКРЕ, обука на граѓани во Ресен
6. Kiro1N (разговор) 16:05, 13 мај 2013 (CEST) Мајкл Вајдниус БИКСК, обука на граѓани во Скопје
7. Miosvnikole (разговор) 16:59, 13 мај 2013 (CEST) РК „Овче Поле“ - Свети Николе БИКСН, обука на граѓани во Свети Николе
8. LenceT(разговор) 18:06,13 мај 2013 (CEST) Света Богородица Пречиста БИККИ, обука на граѓани во Кичево
9. miki_9905 (разговор) 00:24, 14 мај 2013 (CEST) PSA HDi мотори БИКРЕ, обука на граѓани во Ресен
10. Trpenoski (разговор) 11:35, 14 мај 2013 (CEST) Залив на Коските БИКОХ, обука на граѓани во Охрид
11. Arsovi (разговор) 13:48, 14 мај 2013 (CEST)(Arsovi) Антонис ван Дајк БИККО, обука на граѓани во Кочани
12. Jonce.simonov (разговор) 16:11, 14 мај 2013 (CEST) Легенда за Пештерата во с.Трновец, Кратово БИККР, обука на граѓани во Кратово
13. Aleksandra.gjorgjievska (разговор) 16:14, 14 мај 2013 (CEST) Легенда за проколнатиот град Кратово БИККР, обука на граѓани во Кратово
14. Viktor.kratovo (разговор) 16:18, 14 мај 2013 (CEST) Натприродно (Тв серија) БИККР, обука на граѓани во Кратово
15. Marija Pavleska Petreska (разговор) 17:22, 14 мај 2013 (CEST) Пештера Пешна Македонски Брод БИККИ, обука на граѓани во Кичево
16. Keram73 (Keram73|разговор) 15:18,15 мај 2013 (CEST) За река БИКДЕ, обука на граѓани во Дебар
17. Mitko76 (разговор) 16:21, 17 мај 2013 (CEST) Bela voda БИКДК, обука на граѓани во Демир Капија
18. Stojanka.Delevska 14:30, 21.05.2013 (CEST) Убавата Гевгелија БИКГЕ, обука на граѓани во Гевгелија
19. Stefanpalanka 23:43, 21.05.2013 (CEST) Испосница св. Јоаким Осоговски БИККП, обука на граѓани во Крива Паланка
20. Prilepnet 11:21, 21.05.2013 (CEST) Легенда за Мариово БИКПП, обука на граѓани во Прилеп
21. Ристе 11:21, 21.05.2013 (CEST) Бесплатен интернет клуб Неготино БИКНЕ, обука на граѓани во Неготино

Корисни врски[уреди извор]

mini
mini
mini

Основи на Википедија[уреди извор]

Википедија за почетници[уреди извор]

Напредни познавања од Википедија[уреди извор]

Поврзано[уреди извор]

Шаблони[уреди извор]

Следниве шаблони ќе се користат:

 • {{никулец}} – статиија никулец - се додава на крајот од статија никулец.
 • {{БИКМ}} – ознака дека статијата е дел од проектот - се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{Корисник БИКМ}} – шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

Референци[уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Kонкурс за бесплатна обука на граѓани за изработка и објава на содржини на википедија mioa.gov.mk, 23 април 2013 година