Прејди на содржината

Битка на Сфактерија (1825)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка на Сфактерија
Дел од Грчка војна за независност
Датум 8 мај 1825
Место Сфактерија, Грција
Исход Египетска победа
Завојувани страни
Грчки револуционери Египет
Команданти и водачи
Капетан Цамадос   Маврокордатос   Ibrahim Pasha of Egypt
Сила
Мал грчки контигент 1500 Арапи
Жртви и загуби
2 мртви, 8 повредени непознато

Битката на Сфактерија се одвила на 8 мај 1825 година на островот Сфактерија, Грција помеѓу египетските сили предводени од Ибрахим Паша и грчките сили предводени од Цамадос и Маврокордатос. Египетските сили им нанеле пораз на грчките. битката е дел од т.н. Грчка војна за независност.