Список на ѕвезди во соѕвездието Андромеда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на значајни ѕвезди од соѕвездието Андромеда, подредени според нивната сјајност.

Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α And α 21 358 677 00ч 08м &1000000000000231700000023,17с +29° 05′ &1000000000000027000000027,0″ 2.07 −0.30 97 B9p Alpheratz, Alpherat, Al'faret, Al'ferats, Sirrah, Sirah, Сирах; спектроскопска двојка
β And β 43 6860 5447 01ч 09м &1000000000000438000000043,80с +35° 37′ &1000000000000015000000015,0″ 2.07 −1.86 199 M0IIIvar Mirach, Merach, Mirac, Mirak, Mirakh, Merak, Mirar, Mirath, Mirax, El Mizar, Al Mizar, Мирах; варијабилна
γ1 And γ1 57 12533 9640 02ч 03м &1000000000000539200000053,92с +42° 19′ &1000000000000047500000047,5″ 2.10 −3.08 355 B8V Almach, Almaak, Alamak, Almak, Almaach, Alamac, Алмак; четворен ѕвезден систем
δ And δ 31 3627 3092 00ч 39м &1000000000000196000000019,60с +30° 51′ &1000000000000040400000040,4″ 3.27 0.81 101 K3III... Sadiradra, Saderazra, Sadir Elazra; спектроскопска двојка; се претпоставува дека е променлива
51 And 51 9927 7607 01ч 37м &1000000000000595000000059,50с +48° 37′ &1000000000000042600000042,6″ 3.59 −0.04 174 K3III υ Per; Anfal, El Enfal; повеќеѕвезден систем
ο And ο 1 217675 113726 23ч 01м &1000000000000552500000055,25с +42° 19′ &1000000000000033500000033,5″ 3.62 −3.01 692 B6pv SB ѕвезден систем со четири компоненти; γ Cas variable, Vмакс = &10000000000000358000000+3,58m, Vмин = &10000000000000378000000+3,78m
λ And λ 16 222107 116584 23ч 37м &1000000000000337100000033,71с +46° 27′ &1000000000000033000000033,0″ 3.81 1.75 84 G8III-IV RS CVn variable, Vмакс = &100000000000003690000003,69m, Vмин = &100000000000003970000003,97m, P = &1000000000000542000000054,20 д
μ And μ 37 5448 4436 00ч 56м &1000000000000451000000045,10с +38° 29′ &1000000000000057300000057,3″ 3.86 0.75 136 A5V повеќеѕвезден систем
ζ And ζ 34 4502 3693 00ч 47м &1000000000000203900000020,39с +24° 16′ &1000000000000002600000002,6″ 4.08 0.35 181 K1II β Lyr/RS CVn variable, Vмакс = &100000000000003920000003,92m, Vмин = &100000000000004140000004,14m, P = &1000000000017769500000017,7695 д
υ And υ 50 9826 7513 01ч 36м &1000000000000479800000047,98с +41° 24′ &1000000000000023000000023,0″ 4.10 3.45 44 F8V has three planets (b, c, & d)
κ And κ 19 222439 116805 23ч 40м &1000000000000244400000024,44с +44° 20′ &1000000000000002300000002,3″ 4.15 0.57 170 B9IVn triple star
φ And φ 42 6811 5434 01ч 09м &1000000000000301200000030,12с +47° 14′ &1000000000000030600000030,6″ 4.26 −2.51 736 B7III Keun Nan Mun; emission-line star
ι And ι 17 222173 116631 23ч 38м &1000000000000081800000008,18с +43° 16′ &1000000000000005100000005,1″ 4.29 −1.65 502 B8V
π And π 29 3369 2912 00ч 36м &1000000000000528400000052,84с +33° 43′ &1000000000000009700000009,7″ 4.34 −2.18 656 B5V спектроскопска двојка; се претпоставува дека е променлива
ε And ε 30 3546 3031 00ч 38м &1000000000000335000000033,50с +29° 18′ &1000000000000044500000044,5″ 4.34 0.77 169 G5III...
η And η 38 5516 4463 00ч 57м &1000000000000124300000012,43с +23° 25′ &1000000000000003900000003,9″ 4.40 0.04 243 G8III-IV спектроскопска двојка
σ And σ 25 1404 1473 00ч 18м &1000000000000197100000019,71с +36° 47′ &1000000000000007200000007,2″ 4.51 1.33 141 A2V се претпоставува дека е променлива
ν And ν 35 4727 3881 00ч 49м &1000000000000488300000048,83с +41° 04′ &1000000000000044200000044,2″ 4.53 −2.06 679 B5V SB спектроскопска двојка
7 And 7 219080 114570 23ч 12м &1000000000000329200000032,92с +49° 24′ &1000000000000021500000021,5″ 4.53 2.58 80 F0V
θ And θ 24 1280 1366 00ч 17м &1000000000000055400000005,54с +38° 40′ &1000000000000054000000054,0″ 4.61 0.16 253 A2V се претпоставува дека е променлива
3 And 3 218031 113919 23ч 04м &1000000000000108300000010,83с +50° 03′ &1000000000000006100000006,1″ 4.64 0.94 179 K0III
65 And 65 14872 11313 02ч 25м &1000000000000374000000037,40с +50° 16′ &1000000000000043200000043,2″ 4.73 −0.39 345 K4III тројна ѕвезда
58 And 58 13041 9977 02ч 08м &1000000000000291500000029,15с +37° 51′ &1000000000000033100000033,1″ 4.78 0.86 198 A5IV-V
8 And 8 219734 115022 23ч 17м &1000000000000446200000044,62с +49° 00′ &1000000000000055000000055,0″ 4.82 −1.69 655 M2III се претпоставува дека е променлива
ω And ω 48 8799 6813 01ч 27м &1000000000000390900000039,09с +45° 24′ &1000000000000025000000025,0″ 4.83 2.57 92 F5IV
γ2 And γ2 57 12534 02ч 03м &1000000000000547000000054,70с +42° 19′ &1000000000000051000000051,0″ 4.84 дел од системот γ And; тројна ѕвезда
60 And b 60 13520 10340 02ч 13м &1000000000000133400000013,34с +44° 13′ &1000000000000054100000054,1″ 4.84 −1.32 556 K4III се претпоставува дека е променлива
ξ And ξ 46 8207 6411 01ч 22м &1000000000000203900000020,39с +45° 31′ &1000000000000043500000043,5″ 4.87 0.98 195 K0III-IV Adhil
τ And τ 53 10205 7818 01ч 40м &1000000000000348000000034,80с +40° 34′ &1000000000000037600000037,6″ 4.96 −1.64 681 B8III се претпоставува дека е променлива
10307 7918 01ч 41м &1000000000000465200000046,52с +42° 36′ &1000000000000049700000049,7″ 4.96 4.45 41 G2V
ψ And ψ 20 223047 117221 23ч 46м &1000000000000020400000002,04с +46° 25′ &1000000000000013000000013,0″ 4.97 −3.05 1309 G5Ib повеќеѕвезден систем
22 And 22 571 841 00ч 10м &1000000000000192400000019,24с +46° 04′ &1000000000000020200000020,2″ 5.01 −2.44 1006 F2II
χ And χ 52 10072 7719 01ч 39м &1000000000000210200000021,02с +44° 23′ &1000000000000010100000010,1″ 5.01 0.66 242 G8III... Keun Nan Mun
41 And 41 6658 5317 01ч 08м &1000000000000007200000000,72с +43° 56′ &1000000000000032100000032,1″ 5.04 1.14 196 A3m
2 And 2 217782 113788 23ч 02м &1000000000000363400000036,34с +42° 45′ &1000000000000028100000028,1″ 5.09 −0.06 349 A3Vn повеќеѕвезден систем
V428 And 3346 2900 00ч 36м &1000000000000464700000046,47с +44° 29′ &1000000000000018600000018,6″ 5.14 −1.38 656 K5III semiregular variable ΔV = &100000000000000060000000,06m , можно е да има планетарен систем
ρ And ρ 27 1671 1686 00ч 21м &1000000000000072300000007,23с +37° 58′ &1000000000000007300000007,3″ 5.16 1.71 160 F5III
2421 2225 00ч 28м &1000000000000135900000013,59с +44° 23′ &1000000000000040200000040,2″ 5.18 0.63 265 A2Vs спектроскопска двојка
64 And 64 14770 11220 02ч 24м &1000000000000248900000024,89с +50° 00′ &1000000000000023900000023,9″ 5.19 −0.11 375 G8III
28 And 28 2628 2355 00ч 30м &1000000000000073400000007,34с +29° 45′ &1000000000000006100000006,1″ 5.20 1.43 185 A7III GN And; low-amplitude δ Sct variable, Vмакс = &10000000000000518000000+5,18m, Vмин = &10000000000000522000000+5,22m, P = &100000000006897970000000,0689797 д
14 And 14 221345 116076 23ч 31м &1000000000000172000000017,20с +39° 14′ &1000000000000011000000011,0″ 5.22 0.80 249 K0III се претпоставува дека е променлива; има планета (b)
49 And A 49 9057 6999 01ч 30м &1000000000000061000000006,10с +47° 00′ &1000000000000026600000026,6″ 5.27 0.53 290 K0III
32 And 32 3817 3231 00ч 41м &1000000000000072000000007,20с +39° 27′ &1000000000000031200000031,2″ 5.30 0.18 344 G8III
4 And 4 218452 114200 23ч 07м &1000000000000392800000039,28с +46° 23′ &1000000000000014300000014,3″ 5.30 0.20 342 K5III двојна ѕвезда
6 Per 6 13530 10366 02ч 13м &1000000000000360200000036,02с +51° 03′ &1000000000000058400000058,4″ 5.31 1.38 199 G8III:var спектроскопска двојка; се претпоставува дека е променлива
62 And c 62 14212 10819 02ч 19м &1000000000000168500000016,85с +47° 22′ &1000000000000048000000048,0″ 5.31 0.84 255 A1V
18 And 18 222304 116709 23ч 39м &1000000000000083500000008,35с +50° 28′ &1000000000000018300000018,3″ 5.35 −0.04 390 B9V
55 And 55 11428 8814 01ч 53м &1000000000000173500000017,35с +40° 43′ &1000000000000047300000047,3″ 5.42 −0.67 540 K1III двојна ѕвезда
11 And 11 219945 115152 23ч 19м &1000000000000297900000029,79с +48° 37′ &1000000000000030700000030,7″ 5.44 0.43 328 K0III
3421 2942 00ч 37м &1000000000000212300000021,23с +35° 23′ &1000000000000058200000058,2″ 5.45 −2.03 1022 G5III
36 And 36 5286 4288 00ч 54м &1000000000000580200000058,02с +23° 37′ &1000000000000042400000042,4″ 5.46 2.51 127 K1IV се претпоставува дека е променлива
15 And 15 221756 116354 23ч 34м &1000000000000375500000037,55с +40° 14′ &1000000000000011600000011,6″ 5.55 1.28 233 A1III V340 And; low-amplitude δ Sct variable, ΔV = &100000000000000070000000,007m
63 And 63 14392 10944 02ч 20м &1000000000000581700000058,17с +50° 09′ &1000000000000005500000005,5″ 5.57 0.38 356 B9p Si PZ And; α2 CVn variable, ΔV = &100000000000000450000000,045m
47 And 47 8374 6514 01ч 23м &1000000000000405600000040,56с +37° 42′ &1000000000000054000000054,0″ 5.60 1.54 211 A1m
10204 7825 01ч 40м &1000000000000395600000039,56с +43° 17′ &1000000000000051900000051,9″ 5.63 1.05 268 A9IV:
44 And 44 6920 5493 01ч 10м &1000000000000188500000018,85с +42° 04′ &1000000000000053700000053,7″ 5.67 2.06 172 F8V
5 And 5 218470 114210 23ч 07м &1000000000000452500000045,25с +49° 17′ &1000000000000043600000043,6″ 5.68 3.02 111 F5V
5788 4675 01ч 00м &1000000000000035500000003,55с +44° 42′ &1000000000000047900000047,9″ 5.69 0.14 420 A2Vn двојна ѕвезда
56 And 56 11749 9021 01ч 56м &1000000000000092300000009,23с +37° 15′ &1000000000000006500000006,5″ 5.69 0.73 320 G8III... повеќеѕвезден систем
23 And 23 905 1086 00ч 13м &1000000000000309400000030,94с +41° 02′ &1000000000000008600000008,6″ 5.71 2.99 114 F0IV
16028 12072 02ч 35м &1000000000000387400000038,74с +37° 18′ &1000000000000044200000044,2″ 5.72 −0.86 676 K4III тројна ѕвезда
13 And 13 220885 115755 23ч 27м &1000000000000073300000007,33с +42° 54′ &1000000000000043100000043,1″ 5.75 0.97 294 B9III V388 And; α2 CVn variable, Vмакс = &10000000000000573000000+5,73m, Vмин = &10000000000000577000000+5,77m
12 And 12 220117 115280 23ч 20м &1000000000000531700000053,17с +38° 10′ &1000000000000056900000056,9″ 5.77 2.63 138 F5V тројна ѕвезда
1632 1657 00ч 20м &1000000000000455400000045,54с +32° 54′ &1000000000000040400000040,4″ 5.79 −0.69 646 K5III
45 And 45 7019 5550 01ч 11м &1000000000000102900000010,29с +37° 43′ &1000000000000026900000026,9″ 5.80 −1.44 916 B7III-IV двојна ѕвезда
14622 11090 02ч 22м &1000000000000503600000050,36с +41° 23′ &1000000000000047500000047,5″ 5.81 2.44 154 F0III-IV има две оптички придружнички
10 And 10 219981 115191 23ч 19м &1000000000000523800000052,38с +42° 04′ &1000000000000040900000040,9″ 5.81 −0.30 542 M0III
222109 116582 23ч 37м &1000000000000320300000032,03с +44° 25′ &1000000000000044500000044,5″ 5.81 −1.20 823 B8V двојна ѕвезда
224635 118281 23ч 59м &1000000000000293300000029,33с +33° 43′ &1000000000000026900000026,9″ 5.81 3.50 95 F8 повеќеѕвезден систем
OU And 223460 117503 23ч 49м &1000000000000409600000040,96с +36° 25′ &1000000000000031400000031,4″ 5.86 0.21 440 G1IIIe FK Com variable, ΔV = &100000000000000360000000,036m
1439 1493 00ч 18м &1000000000000382200000038,22с +31° 31′ &1000000000000002000000002,0″ 5.88 −0.23 543 A0IV
2767 2475 00ч 31м &1000000000000256100000025,61с +33° 34′ &1000000000000054100000054,1″ 5.88 0.10 467 K1III... двојна ѕвезда
1606 1630 00ч 20м &1000000000000243900000024,39с +30° 56′ &1000000000000008200000008,2″ 5.89 −0.37 582 B7V се претпоставува дека е променлива
11727 9001 01ч 55м &1000000000000544700000054,47с +37° 16′ &1000000000000040100000040,1″ 5.89 −1.52 991 K5III оптички е дел од 56 And
KK And 9531 7321 01ч 34м &1000000000000166000000016,60с +37° 14′ &1000000000000013900000013,9″ 5.90 0.50 392 B8Vp(Si) α2 CVn variable, ΔV = &100000000000000120000000,012m, P = &100000000000066840000000,6684 д
16176 12181 02ч 36м &1000000000000570800000057,08с +38° 44′ &1000000000000002300000002,3″ 5.91 2.24 177 F5V
6 And 6 218804 114430 23ч 10м &1000000000000273600000027,36с +43° 32′ &1000000000000041100000041,1″ 5.91 3.65 92 F5IV
10975 8423 01ч 48м &1000000000000388400000038,84с +37° 57′ &1000000000000010600000010,6″ 5.94 1.06 308 K0III
39 And 39 6116 4903 01ч 02м &1000000000000542800000054,28с +41° 20′ &1000000000000042700000042,7″ 5.95 0.84 344 A5m двојна ѕвезда
8671 6711 01ч 26м &1000000000000186000000018,60с +43° 27′ &1000000000000028400000028,4″ 5.98 2.90 135 F7V
9 And 9 219815 115065 23ч 18м &1000000000000233300000023,33с +41° 46′ &1000000000000025300000025,3″ 5.98 0.17 472 A7m AN And; β Lyr variable, Vмакс = &10000000000000060000000+6,0m, Vмин = &10000000000000616000000+6,16m, P = &100000000321956650000003,2195665 д
5608 4552 00ч 58м &1000000000000141900000014,19с +33° 57′ &1000000000000003800000003,8″ 5.99 2.17 190 K0
224165 117956 23ч 55м &1000000000000334800000033,48с +47° 21′ &1000000000000021000000021,0″ 6.01 −2.46 1614 G8Ib
224342 118071 23ч 57м &1000000000000036300000003,63с +42° 39′ &1000000000000029700000029,7″ 6.01 −2.22 1442 F8III
4335 3604 00ч 46м &1000000000000108000000010,80с +44° 51′ &1000000000000041400000041,4″ 6.03 0.32 452 B9.5IIIMNp.
13594 10403 02ч 14м &1000000000000025300000002,53с +47° 29′ &1000000000000003800000003,8″ 6.05 2.96 135 F5V
3883 3269 00ч 41м &1000000000000359800000035,98с +24° 37′ &1000000000000044600000044,6″ 6.06 0.30 462 A7m се претпоставува дека е променлива
166 544 00ч 06м &1000000000000365300000036,53с +29° 01′ &1000000000000019000000019,0″ 6.07 5.39 45 K0V се претпоставува дека е променлива
5118 4185 00ч 53м &1000000000000282200000028,22с +37° 25′ &1000000000000005900000005,9″ 6.07 0.77 374 K3III:
221293 116030 23ч 30м &1000000000000395400000039,54с +38° 39′ &1000000000000044000000044,0″ 6.07 −0.33 621 G9III
223229 117340 23ч 47м &1000000000000330500000033,05с +46° 49′ &1000000000000057300000057,3″ 6.08 −1.96 1320 B3IV се претпоставува дека е променлива
225239 394 00ч 04м &1000000000000532100000053,21с +34° 39′ &1000000000000034400000034,4″ 6.09 3.26 120 G2V
59 And A 59 13294 10176 02ч 10м &1000000000000528300000052,83с +39° 02′ &1000000000000022500000022,5″ 6.09 1.56 263 B9V двојна ѕвезда
26 And 26 1438 1501 00ч 18м &1000000000000421500000042,15с +43° 47′ &1000000000000028100000028,1″ 6.10 −0.53 692 B8V двојна ѕвезда
5526 4501 00ч 57м &1000000000000396400000039,64с +45° 50′ &1000000000000021800000021,8″ 6.10 0.45 439 K2III
225218 365 00ч 04м &1000000000000366000000036,60с +42° 05′ &1000000000000033200000033,2″ 6.11 −2.45 1680 B9III двојна ѕвезда
7647 5993 01ч 17м &1000000000000050500000005,05с +44° 54′ &1000000000000007500000007,5″ 6.11 −0.18 590 K5
1185 1302 00ч 16м &1000000000000215000000021,50с +43° 35′ &1000000000000042400000042,4″ 6.12 1.28 303 A2V двојна ѕвезда
218416 114162 23ч 07м &1000000000000100500000010,05с +52° 48′ &1000000000000059600000059,6″ 6.12 0.55 423 K0III
GO And 4778 3919 00ч 50м &1000000000000182100000018,21с +45° 00′ &1000000000000008100000008,1″ 6.13 1.34 296 A0p... α2 CVn variable, ΔV = &100000000000000030000000,03m, P = &100000000000021560000002,156 д
7158 5650 01ч 12м &1000000000000340600000034,06с +45° 20′ &1000000000000014900000014,9″ 6.13 −0.52 698 M1III
66 And 66 15138 11465 02ч 27м &1000000000000517500000051,75с +50° 34′ &1000000000000012700000012,7″ 6.16 2.54 173 F4V спектроскопска двојка
14372 10924 02ч 20м &1000000000000415000000041,50с +47° 18′ &1000000000000039000000039,0″ 6.17 −0.87 836 B5V
743 967 00ч 11м &1000000000000590300000059,03с +48° 09′ &1000000000000008500000008,5″ 6.18 0.05 550 K4III
3411 2926 00ч 37м &1000000000000072000000007,20с +24° 00′ &1000000000000051300000051,3″ 6.18 1.13 334 K2III
221776 116365 23ч 34м &1000000000000467300000046,73с +38° 01′ &1000000000000026300000026,3″ 6.18 −0.41 678 K5 двојна ѕвезда
16327 12287 02ч 38м &1000000000000178600000017,86с +37° 43′ &1000000000000036600000036,6″ 6.19 1.60 270 F6III тројна ѕвезда
221246 115996 23ч 30м &1000000000000073900000007,39с +49° 07′ &1000000000000059300000059,3″ 6.19 −0.91 856 K5III член од ѕвезденото јато NGC 7686
OP And 9746 7493 01ч 36м &1000000000000272100000027,21с +48° 43′ &1000000000000022200000022,2″ 6.20 0.65 420 K1III: BY Dra variable, ΔV = &100000000000000090000000,09m
400 699 00ч 08м &1000000000000410200000041,02с +36° 37′ &1000000000000038700000038,7″ 6.21 3.61 108 F8IV
14213 10814 02ч 19м &1000000000000108400000010,84с +46° 28′ &1000000000000020200000020,2″ 6.21 0.50 452 A4V
952 1123 00ч 14м &1000000000000022900000002,29с +33° 12′ &1000000000000021900000021,9″ 6.22 1.45 293 A1V
895 1076 00ч 13м &1000000000000239300000023,93с +26° 59′ &1000000000000015400000015,4″ 6.24 0.78 403 G0III тројна ѕвезда
222451 116824 23ч 40м &1000000000000404700000040,47с +36° 43′ &1000000000000014600000014,6″ 6.24 3.01 144 F1V
224906 137 00ч 01м &1000000000000438500000043,85с +42° 22′ &1000000000000001700000001,7″ 6.25 −1.80 1331 B9IIIp Mn
11613 8922 01ч 54м &1000000000000537500000053,75с +40° 42′ &1000000000000007900000007,9″ 6.25 1.13 345 K2
220105 115261 23ч 20м &1000000000000441100000044,11с +44° 06′ &1000000000000058500000058,5″ 6.25 1.73 261 A5Vn двојна ѕвезда
221661 116292 23ч 33м &1000000000000429900000042,99с +45° 03′ &1000000000000029100000029,1″ 6.25 0.12 548 G8II
2942 2583 00ч 32м &1000000000000490900000049,09с +28° 16′ &1000000000000048800000048,8″ 6.26 0.47 469 G8II тројна ѕвезда
8774 6776 01ч 27м &1000000000000062100000006,21с +34° 22′ &1000000000000039300000039,3″ 6.27 3.12 139 F7IVsvar
2507 2270 00ч 28м &1000000000000566700000056,67с +36° 53′ &1000000000000058900000058,9″ 6.28 0.51 464 G5III
8375 6512 01ч 23м &1000000000000373100000037,31с +34° 14′ &1000000000000044200000044,2″ 6.28 2.43 192 G8IV
11624 8930 01ч 54м &1000000000000576300000057,63с +37° 07′ &1000000000000042000000042,0″ 6.28 0.25 525 K0 член на ѕвезденото јато NGC 752
7758 6087 01ч 18м &1000000000000101400000010,14с +47° 25′ &1000000000000011000000011,0″ 6.29 −2.07 1531 K0
16350 12305 02ч 38м &1000000000000279400000027,94с +38° 05′ &1000000000000021000000021,0″ 6.29 −0.47 734 B9.5V
219962 115171 23ч 19м &1000000000000413700000041,37с +48° 22′ &1000000000000051100000051,1″ 6.29 0.47 475 K1III
217314 113501 22ч 59м &1000000000000103700000010,37с +52° 39′ &1000000000000016000000016,0″ 6.31 −0.26 672 K2
10597 8127 01ч 44м &1000000000000265300000026,53с +46° 08′ &1000000000000023200000023,2″ 6.32 0.23 540 K5III
219290 114714 23ч 14м &1000000000000143400000014,34с +50° 37′ &1000000000000004500000004,5″ 6.32 0.82 411 A0V
10486 8044 01ч 43м &1000000000000163900000016,39с +45° 19′ &1000000000000021500000021,5″ 6.33 2.61 181 K2IV
10874 8370 01ч 47м &1000000000000480000000048,00с +46° 13′ &1000000000000047600000047,6″ 6.33 2.50 190 F6V
1075 1208 00ч 15м &1000000000000069300000006,93с +31° 32′ &1000000000000008700000008,7″ 6.34 −1.70 1320 K5
HD 8673 8673 6702 01ч 26м &1000000000000086200000008,62с +34° 34′ &1000000000000047700000047,7″ 6.34 3.43 125 F7V има непотврдена планета или кафеаво џуџе (b)
1083 1215 00ч 15м &1000000000000105500000010,55с +27° 17′ &1000000000000000500000000,5″ 6.35 0.84 412 A1Vn двојна ѕвезда
1527 1575 00ч 19м &1000000000000415800000041,58с +40° 43′ &1000000000000046200000046,2″ 6.35 0.25 541 K1III
221970 116505 23ч 36м &1000000000000305200000030,52с +32° 54′ &1000000000000015100000015,1″ 6.35 1.92 251 F6V
CG And 224801 63 00ч 00м &1000000000000436200000043,62с +45° 15′ &1000000000000012000000012,0″ 6.36 −0.23 678 B9p SiEu α2 CVn variable, Vмакс = &10000000000000632000000+6,32m, Vмин = &10000000000000642000000+6,42m, P = &100000000003739750000003,73975 д
16004 12057 02ч 35м &1000000000000278900000027,89с +39° 39′ &1000000000000052100000052,1″ 6.36 0.11 580 B9MNp... тројна ѕвезда
13818 10562 02ч 15м &1000000000000576900000057,69с +47° 48′ &1000000000000043400000043,4″ 6.37 0.61 462 G9III-IV
LN And 217811 113802 23ч 02м &1000000000000451500000045,15с +44° 03′ &1000000000000031600000031,6″ 6.37 −1.42 1177 B2V double star; short-period β Cep variable, Vмакс = &100000000000006380000006,38m, Vмин = {{Пб/Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „?“ 1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „?“
}}?m, P = &100000000000001960000000,0196 д
V385 And 220524 115530 23ч 24м &1000000000000088800000008,88с +41° 36′ &1000000000000046300000046,3″ 6.37 −1.55 1249 M0 неправилно променлива, Vмакс = &10000000000000636000000+6,36m, Vмин = &10000000000000647000000+6,47m
GY And 9996 7651 01ч 38м &1000000000000318400000031,84с +45° 23′ &1000000000000058900000058,9″ 6.38 0.66 455 B9Vp (Cr-Eu) Promethium lines; α2 CVn variable, Vмакс = &10000000000000627000000+6,27m, Vмин = &10000000000000641000000+6,41m
13013 9983 02ч 08м &1000000000000335500000033,55с +44° 27′ &1000000000000034400000034,4″ 6.38 0.78 430 G8III
218365 114152 23ч 07м &1000000000000049900000004,99с +35° 38′ &1000000000000011300000011,3″ 6.38 −0.08 638 K0
9712 7444 01ч 35м &1000000000000524600000052,46с +41° 04′ &1000000000000035100000035,1″ 6.39 1.01 388 K1III
8801 6794 01ч 27м &1000000000000266700000026,67с +41° 06′ &1000000000000004000000004,0″ 6.42 2.69 182 Am... δ Scuti variable, Vмакс = &10000000000000648000000+6,48m, Vмин = &10000000000000651000000+6,51m
217731 113750 23ч 02м &1000000000000113200000011,32с +44° 34′ &1000000000000022400000022,4″ 6.43 1.22 359 K0
222641 116941 23ч 42м &1000000000000146800000014,68с +44° 59′ &1000000000000030300000030,3″ 6.43 −0.48 786 K5III се претпоставува дека е променлива
7853 6140 01ч 18м &1000000000000470200000047,02с +37° 23′ &1000000000000010700000010,7″ 6.44 0.71 456 A5m двојна ѕвезда
14221 10830 02ч 19м &1000000000000227700000022,77с +48° 57′ &1000000000000019000000019,0″ 6.44 2.39 210 F4V
219668 114981 23ч 17м &1000000000000165900000016,59с +45° 09′ &1000000000000051500000051,5″ 6.44 2.10 241 K0IV
6114 4911 01ч 03м &1000000000000014700000001,47с +47° 22′ &1000000000000034300000034,3″ 6.46 1.39 337 A9V двојна ѕвезда
11884 9163 01ч 57м &1000000000000592300000059,23с +47° 05′ &1000000000000043900000043,9″ 6.48 −1.24 1140 K0
ET And 219749 115036 23ч 17м &1000000000000559900000055,99с +45° 29′ &1000000000000020200000020,2″ 6.48 0.36 545 B9Vp(Si) α2 CVn variable, Vмакс = &10000000000000648000000+6,48m, Vмин = &10000000000000650000000+6,50m, P = &100000000000026040000002,604 д
222399 116781 23ч 40м &1000000000000028200000002,82с +37° 39′ &1000000000000010200000010,2″ 6.49 1.74 291 F2IV двојна ѕвезда
800 1009 00ч 12м &1000000000000340800000034,08с +44° 42′ &1000000000000026100000026,1″ 6.50 0.50 517 K0
59 And B 59 13295 10180 02ч 10м &1000000000000536700000053,67с +39° 02′ &1000000000000036000000036,0″ 6.82 −1.76 1698 A1Vn дел од системот 59 And
R And 1967 00ч 24м &1000000000000020000000002,00с +38° 34′ &1000000000000038000000038,0″ 7.39 Mira variable, Vмакс = &10000000000000058000000+5,8m, Vмин = &10000000000000149000000+14,9m, P = &10000000000040933000000409,33 д
Groombridge 34 1326 1475 00ч 18м &1000000000000022900000022,9с +44° 01′ &1000000000000022000000022,0″ 8.01 11.62 M6Ve + M1Ve 16-та најблиска, ѕвезден систем, двојна; и двете се дел од GQ And и GX And пламена ѕвезда, Vмакс = &10000000000000122000000+12,2m, Vмин = &10000000000000128000000+12,8m, Vмакс = &10000000000000945000000+9,45m, Vмин = &10000000000000963000000+9,63m
Z And 221650 116287 23ч 33м &1000000000000399500000039,95с +48° 49′ &1000000000000005900000005,9″ 10.53 1393 M2III + B1eq прототип на Z And variables, Vмакс = &10000000000000080000000+8,0m, Vмин = &10000000000000124000000+12,4m
GSC 03239-00992 23ч 39м &1000000000000058100000005,81с +42° 27′ &1000000000000057500000057,5″ 10.54 4.03 650 F има транзитна планета HAT-P-6b
WASP-1 00ч 20м &1000000000000004000000040с +31° 59′ &1000000000000002400000024″ 11.79 1000 F7V има транзитна планета (b)
Ross 248 23ч 41м &1000000000000054700000054,7с +44° 10′ &1000000000000003000000030″ 12.29 10.32 M5.5v HH And; осми најбизок ѕвезден сситем, пламена ѕвезда
S And 00ч 42м &1000000000000004400000044с +41° 16′ &1000000000000000000000000″ 2.5×106 Ia SN 1885; супернова од типот Ia во Галаксијата Андромеда, Vмакс = &10000000000000058000000+5,8m, Vмин = {{Пб/Грешка во изразот: Неочекуван оператор < 1=Грешка во изразот: Неочекуван оператор <
}}< +16m

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]