Список на ѕвезди во соѕвездието Змеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Змеј, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
γ Dra γ 33 164058 87833 17ч 56м &1000000000000363800000036,38с +51° 29′ &1000000000000020200000020,2″ 2.24 −1.04 148 K5III Eltanin, Etamin, Etanin, Ettanin, the Zenith Star, Rastaban, Rastaben
η Dra η 14 148387 80331 16ч 23м &1000000000000595100000059,51с +61° 30′ &1000000000000050700000050,7″ 2.73 0.58 88 G8III Aldhibain, Booboo
β Dra β 23 159181 85670 17ч 30м &1000000000000259800000025,98с +52° 18′ &1000000000000004900000004,9″ 2.79 −2.43 361 G2II Rastaban, Rastaben, Alwaid, Asuia
δ Dra δ 57 180711 94376 19ч 12м &1000000000000331500000033,15с +67° 39′ &1000000000000040700000040,7″ 3.07 0.63 100 G9III Altais, Nodus Secundus, Nodus II, Aldib
ζ Dra ζ 22 155763 83895 17ч 08м &1000000000000472300000047,23с +65° 42′ &1000000000000052700000052,7″ 3.17 −1.92 340 B6III Aldhibah, Eldsib, Kaou Pih, Nod, Nodus I
ι Dra ι 12 137759 75458 15ч 24м &1000000000000557800000055,78с +58° 57′ &1000000000000057700000057,7″ 3.29 0.81 102 K2III Edasich, Eldsich, Ed Asich, Al Dhiba, Al Dhihi; has a planet (b)
χ Dra χ 44 170153 89937 18ч 21м &1000000000000023400000002,34с +72° 44′ &1000000000000001300000001,3″ 3.55 4.02 26 F7Vvar Batentaban Borealis, Batn al Thuban
Thuban α 11 123299 68756 14ч 04м &1000000000000234300000023,43с +64° 22′ &1000000000000032900000032,9″ 3.67 −1.21 309 A0III SB Adib, Dragon’s Tail
ξ Dra ξ 32 163588 87585 17ч 53м &1000000000000316300000031,63с +56° 52′ &1000000000000020800000020,8″ 3.73 1.06 111 K2III Grumium, Genam, Nodus Primus, Nodus I
λ Dra λ 1 100029 56211 11ч 31м &1000000000000242900000024,29с +69° 19′ &1000000000000052000000052,0″ 3.82 −1.23 334 M0IIIvar Giausar, Giauzar, Gianfar, Giansar, Gaiusar, Juza
ε Dra ε 63 188119 97433 19ч 48м &1000000000000102100000010,21с +70° 16′ &1000000000000004200000004,2″ 3.84 0.59 146 G8III Tyl, Kin Yu; двојна ѕвезда
κ Dra κ 5 109387 61281 12ч 33м &1000000000000290400000029,04с +69° 47′ &1000000000000017600000017,6″ 3.85 −2.07 498 B6IIIp Ketu
θ Dra θ 13 144284 78527 16ч 01м &1000000000000537000000053,70с +58° 33′ &1000000000000052000000052,0″ 4.01 2.41 68 F8IV-V
φ Dra φ 43 170000 89908 18ч 20м &1000000000000454400000045,44с +71° 20′ &1000000000000015800000015,8″ 4.22 −0.52 289 A0p (Si) Batentaban Australis, Batn al Thuban
81817 47193 09ч 37м &1000000000000053500000005,35с +81° 19′ &1000000000000035100000035,1″ 4.28 −3.31 1076 K3III
τ Dra τ 60 181984 94648 19ч 15м &1000000000000332900000033,29с +73° 21′ &1000000000000018800000018,8″ 4.45 1.14 150 K3III
ρ Dra ρ 67 190940 98702 20ч 02м &1000000000000490500000049,05с +67° 52′ &1000000000000024400000024,4″ 4.51 −0.97 406 K3III
ψ Dra A ψ 31 162003 86614 17ч 41м &1000000000000563100000056,31с +72° 08′ &1000000000000058200000058,2″ 4.57 2.85 72 F5IV-V Dziban, Dsiban; двојна ѕвезда
CU Dra i 10 121130 67627 13ч 51м &1000000000000259400000025,94с +64° 43′ &1000000000000023800000023,8″ 4.58 −0.82 391 M3III променлива
π Dra π 58 182564 95081 19ч 20м &1000000000000400700000040,07с +65° 42′ &1000000000000051900000051,9″ 4.60 0.41 225 A2IIIs
ο Dra ο 47 175306 92512 18ч 51м &1000000000000120100000012,01с +59° 23′ &1000000000000017800000017,8″ 4.63 −0.34 322 K0II-III SB
σ Dra σ 61 185144 96100 19ч 32м &1000000000000205900000020,59с +69° 39′ &1000000000000055400000055,4″ 4.67 5.87 19 K0V Alsafi, Athafi; блиска
ω Dra ω 28 160922 86201 17ч 36м &1000000000000570900000057,09с +68° 45′ &1000000000000025900000025,9″ 4.77 2.92 76 F5V
45 Dra d 45 171635 90905 18ч 32м &1000000000000345200000034,52с +57° 02′ &1000000000000044200000044,2″ 4.77 −4.96 2885 F7Ib
42 Dra 42 170693 90344 18ч 25м &1000000000000589900000058,99с +65° 33′ &1000000000000048800000048,8″ 4.82 −0.12 317 K2III
υ Dra υ 52 176524 92782 18ч 54м &1000000000000237700000023,77с +71° 17′ &1000000000000049500000049,5″ 4.82 −0.30 344 K0III
18 Dra g 18 151101 81660 16ч 40м &1000000000000551200000055,12с +64° 35′ &1000000000000020700000020,7″ 4.84 −1.76 681 K1p
151613 82020 16ч 45м &1000000000000177900000017,79с +56° 46′ &1000000000000054100000054,1″ 4.84 2.70 87 F2V spectroscopic binary
91190 51808 10ч 35м &1000000000000055900000005,59с +75° 42′ &1000000000000046700000046,7″ 4.86 0.38 257 K0III
ν2 Dra ν2 25 159560 85829 17ч 32м &1000000000000158800000015,88с +55° 10′ &1000000000000022100000022,1″ 4.86 2.43 100 Am Kuma; дел од системот ν Dra
19 Dra h 19 153597 82860 16ч 56м &1000000000000013600000001,36с +65° 08′ &1000000000000004800000004,8″ 4.88 3.99 49 F6Vvar
ν1 Dra ν1 24 159541 85819 17ч 32м &1000000000000104200000010,42с +55° 11′ &1000000000000002800000002,8″ 4.89 2.48 99 Am... Kuma; дел од системот ν Dra
μ Dra A μ 21 154905 83608 17ч 05м &1000000000000201800000020,18с +54° 28′ &1000000000000011500000011,5″ 4.91 2.76 88 F5 Arrakis, Errakis, Al Rakis; double star
175535 92689 18ч 53м &1000000000000135400000013,54с +50° 42′ &1000000000000029800000029,8″ 4.92 −0.15 337 G8III
15 Dra A 15 149212 80650 16ч 27м &1000000000000590500000059,05с +68° 46′ &1000000000000005000000005,0″ 4.94 −0.95 491 A0III
6 Dra 6 109551 61384 12ч 34м &1000000000000440700000044,07с +70° 01′ &1000000000000018400000018,4″ 4.95 −1.17 546 K2III
CL Dra 143466 78180 15ч 57м &1000000000000475900000047,59с +54° 44′ &1000000000000058200000058,2″ 4.96 2.31 110 F0IV δ Sct variable
39 Dra b 39 170073 90156 18ч 23м &1000000000000546500000054,65с +58° 48′ &1000000000000002100000002,1″ 4.98 1.17 188 A3V
36 Dra 36 168151 89348 18ч 13м &1000000000000533600000053,36с +64° 23′ &1000000000000049900000049,9″ 4.99 3.14 77 F5V
54 Dra 54 180610 94490 19ч 13м &1000000000000551600000055,16с +57° 42′ &1000000000000018900000018,9″ 5.00 1.52 162 K2III
CQ Dra 4 108907 60998 12ч 30м &1000000000000067600000006,76с +69° 12′ &1000000000000004500000004,5″ 5.01 −1.25 581 M3IIIa cataclysmic variable
30 Dra 30 162579 87212 17ч 49м &1000000000000043300000004,33с +50° 46′ &1000000000000050000000050,0″ 5.02 0.90 217 A2V
35 Dra 35 163989 87234 17ч 49м &1000000000000269400000026,94с +76° 57′ &1000000000000044200000044,2″ 5.02 2.49 105 F6IV-Vs
169305 89981 18ч 21м &1000000000000326800000032,68с +49° 07′ &1000000000000017300000017,3″ 5.02 −1.80 755 M2III
46 Dra c 46 173524 91755 18ч 42м &1000000000000379600000037,96с +55° 32′ &1000000000000021800000021,8″ 5.03 −0.21 364 B9.5p...
17 Dra 17 150117 81292 16ч 36м &1000000000000137300000013,73с +52° 55′ &1000000000000027700000027,7″ 5.07 −0.36 397 B9V
27 Dra f 27 159966 85805 17ч 31м &1000000000000578900000057,89с +68° 08′ &1000000000000004900000004,9″ 5.07 0.95 217 K0III
59 Dra 59 180777 94083 19ч 09м &1000000000000097500000009,75с +76° 33′ &1000000000000038900000038,9″ 5.11 2.93 89 A9V
53 Dra 53 180006 94302 19ч 11м &1000000000000405200000040,52с +56° 51′ &1000000000000032700000032,7″ 5.13 0.03 341 G8III
AF Dra 73 196502 101260 20ч 31м &1000000000000304000000030,40с +74° 57′ &1000000000000016800000016,8″ 5.18 −0.35 417 A0p... α2 CVn variable
2 Dra 2 100696 56583 11ч 36м &1000000000000026200000002,62с +69° 19′ &1000000000000023700000023,7″ 5.19 0.84 242 K0III
141653 77277 15ч 46м &1000000000000399500000039,95с +62° 35′ &1000000000000058900000058,9″ 5.19 0.59 272 A2IV
64 Dra e 64 190544 98583 20ч 01м &1000000000000285300000028,53с +64° 49′ &1000000000000015600000015,6″ 5.22 −0.97 564 M1III
8 Dra 8 112429 63076 12ч 55м &1000000000000285600000028,56с +65° 26′ &1000000000000018800000018,8″ 5.23 2.93 94 A5n
26 Dra 26 160269 86036 17ч 34м &1000000000000592500000059,25с +61° 52′ &1000000000000033000000033,0″ 5.23 4.49 46 G0V
174980 92056 18ч 45м &1000000000000467600000046,76с +74° 05′ &1000000000000007300000007,3″ 5.25 0.19 335 K0II-III
148293 80161 16ч 21м &1000000000000487400000048,74с +69° 06′ &1000000000000033900000033,9″ 5.26 0.48 294 K2III
150449 81437 16ч 38м &1000000000000004600000000,46с +56° 00′ &1000000000000055400000055,4″ 5.28 0.78 259 K1III
3 Dra 3 101673 57111 11ч 42м &1000000000000284300000028,43с +66° 44′ &1000000000000041300000041,3″ 5.32 −1.15 643 K3III
199437 102599 20ч 47м &1000000000000335600000033,56с +80° 33′ &1000000000000008500000008,5″ 5.36 −0.09 401 K1III
9 Dra 9 113092 63432 12ч 59м &1000000000000552800000055,28с +66° 35′ &1000000000000050300000050,3″ 5.37 −0.87 577 K2III
147232 79804 16ч 17м &1000000000000153400000015,34с +59° 45′ &1000000000000017900000017,9″ 5.37 −1.15 657 M4IIIa
50 Dra 50 175286 92112 18ч 46м &1000000000000222600000022,26с +75° 26′ &1000000000000001700000001,7″ 5.37 0.52 304 A1Vn
171779 91013 18ч 33м &1000000000000567000000056,70с +52° 21′ &1000000000000012600000012,6″ 5.38 −1.56 795 K0III
75 Dra 75 196787 100965 20ч 28м &1000000000000144500000014,45с +81° 25′ &1000000000000021600000021,6″ 5.38 −0.35 456 G9III
177003 93299 19ч 00м &1000000000000136700000013,67с +50° 32′ &1000000000000000500000000,5″ 5.39 −1.02 623 B2.5IV
51 Dra 51 178207 93713 19ч 04м &1000000000000551700000055,17с +53° 23′ &1000000000000047800000047,8″ 5.40 0.25 349 A0Vn
66 Dra 66 191277 98962 20ч 05м &1000000000000327300000032,73с +61° 59′ &1000000000000042900000042,9″ 5.40 1.77 174 K3III
7 Dra 7 111335 62423 12ч 47м &1000000000000343400000034,34с +66° 47′ &1000000000000025100000025,1″ 5.43 −1.46 778 K5III
34 Dra 34 164613 87728 17ч 55м &1000000000000111400000011,14с +72° 00′ &1000000000000018500000018,5″ 5.43 −1.30 723 F2.5II-III
145454 78893 16ч 06м &1000000000000197300000019,73с +67° 48′ &1000000000000035900000035,9″ 5.44 0.82 273 A0Vn
107193 60044 12ч 18м &1000000000000500700000050,07с +75° 09′ &1000000000000038000000038,0″ 5.47 0.73 289 A1V
131507 72664 14ч 51м &1000000000000265700000026,57с +59° 17′ &1000000000000037100000037,1″ 5.48 −0.18 442 K4III
175225 92549 18ч 51м &1000000000000350000000035,00с +52° 58′ &1000000000000028300000028,3″ 5.51 3.43 85 G9IVa
49 Dra 49 177249 93340 19ч 00м &1000000000000434700000043,47с +55° 39′ &1000000000000029900000029,9″ 5.51 −0.40 495 G5IIbCN...
16 Dra 16 150100 81290 16ч 36м &1000000000000114300000011,43с +52° 53′ &1000000000000059900000059,9″ 5.53 0.09 400 B9.5Vn
156295 84183 17ч 12м &1000000000000325600000032,56с +62° 52′ &1000000000000027200000027,2″ 5.54 2.44 136 F0IV
AC Dra 194258 100261 20ч 20м &1000000000000059800000005,98с +68° 52′ &1000000000000048900000048,9″ 5.59 −1.01 681 M5III променлива
176598 92969 18ч 56м &1000000000000257400000025,74с +65° 15′ &1000000000000029400000029,4″ 5.62 0.70 314 G8III
158460 85290 17ч 25м &1000000000000413600000041,36с +60° 02′ &1000000000000054000000054,0″ 5.65 0.56 340 A1Vn
172340 90647 18ч 29м &1000000000000449600000044,96с +77° 32′ &1000000000000049500000049,5″ 5.65 −0.17 475 K4III
148374 80309 16ч 23м &1000000000000471900000047,19с +61° 41′ &1000000000000047000000047,0″ 5.67 0.16 412 G8III
48 Dra 48 176408 92997 18ч 56м &1000000000000450800000045,08с +57° 48′ &1000000000000054000000054,0″ 5.67 0.95 286 K1III
157681 84950 17ч 21м &1000000000000453500000045,35с +53° 25′ &1000000000000013500000013,5″ 5.69 −0.60 591 K5III
194298 100357 20ч 21м &1000000000000115200000011,52с +63° 58′ &1000000000000048300000048,3″ 5.69 −1.07 733 K5III
68 Dra 68 192455 99500 20ч 11м &1000000000000347400000034,74с +62° 04′ &1000000000000042100000042,1″ 5.70 2.26 159 F5V
DE Dra 71 193964 100221 20ч 19м &1000000000000367000000036,70с +62° 15′ &1000000000000026700000026,7″ 5.71 0.39 378 B9V spectroscopic binary
106574 59746 12ч 15м &1000000000000085300000008,53с +70° 12′ &1000000000000000300000000,3″ 5.72 −0.06 468 K2III
137443 75260 15ч 22м &1000000000000384300000038,43с +63° 20′ &1000000000000030000000030,0″ 5.72 0.39 380 K4III
128000 71111 14ч 32м &1000000000000309300000030,93с +55° 23′ &1000000000000053000000053,0″ 5.74 −0.63 612 K5III
138852 75974 15ч 30м &1000000000000559100000055,91с +64° 12′ &1000000000000030600000030,6″ 5.74 0.79 318 K0III-IV
41 Dra 41 166866 88136 18ч 00м &1000000000000090700000009,07с +80° 00′ &1000000000000013700000013,7″ 5.74 2.12 173 K2Vvar спектроскопски двојна
172728 91315 18ч 37м &1000000000000335100000033,51с +62° 31′ &1000000000000035300000035,3″ 5.74 0.16 426 A0V
148330 80375 16ч 24м &1000000000000253300000025,33с +55° 12′ &1000000000000018200000018,2″ 5.75 0.50 366 A2svar...
161693 86782 17ч 43м &1000000000000591600000059,16с +53° 48′ &1000000000000006300000006,3″ 5.75 0.24 413 A2V
76 Dra 76 199095 102208 20ч 42м &1000000000000351000000035,10с +82° 31′ &1000000000000052000000052,0″ 5.75 0.55 358 A0V
139493 76376 15ч 35м &1000000000000570800000057,08с +54° 37′ &1000000000000050000000050,0″ 5.77 1.38 246 A2V
μ Dra B μ 21 154906 17ч 05м &1000000000000197000000019,70с +54° 28′ &1000000000000013000000013,0″ 5.80 дел од системот μ Dra
142531 77738 15ч 52м &1000000000000165800000016,58с +55° 49′ &1000000000000035700000035,7″ 5.81 0.60 359 G8III:
ψ Dra B ψ 31 162004 86620 17ч 41м &1000000000000580400000058,04с +72° 09′ &1000000000000027300000027,3″ 5.81 4.07 73 G0V дел од системот ψ Dra
175824 92822 18ч 54м &1000000000000471700000047,17с +48° 51′ &1000000000000035000000035,0″ 5.84 2.22 173 F3III
119476 66798 13ч 41м &1000000000000298200000029,82с +64° 49′ &1000000000000020800000020,8″ 5.85 1.69 221 A2V
139778 76509 15ч 37м &1000000000000320400000032,04с +54° 30′ &1000000000000031600000031,6″ 5.85 0.66 355 K1III:
141675 77370 15ч 47м &1000000000000379100000037,91с +55° 22′ &1000000000000035800000035,8″ 5.85 1.34 260 A3m
161178 86219 17ч 37м &1000000000000088400000008,84с +72° 27′ &1000000000000020700000020,7″ 5.87 0.91 321 G9III
138265 75696 15ч 27м &1000000000000514400000051,44с +60° 40′ &1000000000000012800000012,8″ 5.90 −0.41 595 K5III
187340 97122 19ч 44м &1000000000000184000000018,40с +69° 20′ &1000000000000013600000013,6″ 5.90 0.24 442 A2III
133388 73507 15ч 01м &1000000000000271100000027,11с +60° 12′ &1000000000000015900000015,9″ 5.91 0.91 327 A4V
174237 92133 18ч 46м &1000000000000430800000043,08с +52° 59′ &1000000000000016700000016,7″ 5.91 −3.21 2173 B2.5V
182190 95038 19ч 20м &1000000000000160000000016,00с +57° 38′ &1000000000000042400000042,4″ 5.91 −1.25 881 M1III
193664 100017 20ч 17м &1000000000000306300000030,63с +66° 51′ &1000000000000010700000010,7″ 5.91 4.69 57 G3V
149650 80991 16ч 32м &1000000000000256600000025,66с +60° 49′ &1000000000000024000000024,0″ 5.92 0.86 335 A2V
144204 78542 16ч 02м &1000000000000055600000005,56с +52° 54′ &1000000000000057600000057,6″ 5.93 −1.07 819 K5III
141472 77272 15ч 46м &1000000000000348800000034,88с +55° 28′ &1000000000000028600000028,6″ 5.94 −1.58 1042 K3III
37 Dra 37 168653 89448 18ч 15м &1000000000000170500000017,05с +68° 45′ &1000000000000021500000021,5″ 5.96 1.26 284 K1III:
74 Dra 74 196925 101082 20ч 29м &1000000000000273100000027,31с +81° 05′ &1000000000000026700000026,7″ 5.96 1.96 205 K0III+...
139357 76311 15ч 35м &1000000000000162200000016,22с +53° 55′ &1000000000000019700000019,7″ 5.97 0.55 396 K4III:
167042 89047 18ч 10м &1000000000000315300000031,53с +54° 17′ &1000000000000009400000009,4″ 5.97 2.48 163 K1III
137389 75256 15ч 22м &1000000000000372500000037,25с +62° 02′ &1000000000000049800000049,8″ 5.99 0.24 461 A0sp...
113049 63340 12ч 58м &1000000000000473000000047,30с +75° 28′ &1000000000000020900000020,9″ 6.00 0.17 477 K0III
161193 86561 17ч 41м &1000000000000218100000021,81с +51° 49′ &1000000000000005500000005,5″ 6.00 0.96 332 K0III:
172883 91525 18ч 39м &1000000000000528100000052,81с +52° 11′ &1000000000000045700000045,7″ 6.00 −0.19 563 A0p...
113337 63584 13ч 01м &1000000000000471500000047,15с +63° 36′ &1000000000000036600000036,6″ 6.01 3.14 122 F6V
173949 91915 18ч 44м &1000000000000182700000018,27с +61° 02′ &1000000000000053100000053,1″ 6.02 0.78 364 G7IV
153956 83138 16ч 59м &1000000000000215700000021,57с +56° 41′ &1000000000000018600000018,6″ 6.04 1.24 297 K1III:
184102 95167 19ч 21м &1000000000000402400000040,24с +79° 36′ &1000000000000010400000010,4″ 6.06 1.18 309 A3V
184958 95978 19ч 31м &1000000000000002900000000,29с +70° 59′ &1000000000000021300000021,3″ 6.06 −0.35 623 K2
172569 91196 18ч 36м &1000000000000132500000013,25с +65° 29′ &1000000000000018700000018,7″ 6.07 1.79 234 F0V
83727 48017 09ч 47м &1000000000000181400000018,14с +79° 08′ &1000000000000012200000012,2″ 6.09 0.56 416 F0V:
163929 87744 17ч 55м &1000000000000236200000023,62с +55° 58′ &1000000000000015900000015,9″ 6.09 2.34 184 F0IV
127821 70952 14ч 30м &1000000000000463000000046,30с +63° 11′ &1000000000000008700000008,7″ 6.10 3.59 103 F4IV
173398 91606 18ч 40м &1000000000000564000000056,40с +62° 44′ &1000000000000057600000057,6″ 6.10 0.75 383 K0III
154633 83359 17ч 02м &1000000000000157800000015,78с +64° 36′ &1000000000000002400000002,4″ 6.11 0.89 360 G5V
40 Dra 40 166865 88127 18ч 00м &1000000000000033700000003,37с +80° 00′ &1000000000000001900000001,9″ 6.11 2.58 166 K2Vvar спектроскопски двојна
174481 92269 18ч 48м &1000000000000160900000016,09с +48° 46′ &1000000000000002800000002,8″ 6.12 2.37 183 A7III
159870 85923 17ч 33м &1000000000000316000000031,60с +57° 33′ &1000000000000031400000031,4″ 6.15 −0.67 755 A5V+...
189900 98308 19ч 58м &1000000000000287400000028,74с +63° 32′ &1000000000000003100000003,1″ 6.15 0.55 430 A3V
154391 83289 17ч 01м &1000000000000169800000016,98с +60° 38′ &1000000000000055200000055,2″ 6.16 0.99 353 K1III
172864 90182 18ч 24м &1000000000000091800000009,18с +83° 10′ &1000000000000031600000031,6″ 6.16 0.03 548 A2V
150429 81358 16ч 36м &1000000000000549900000054,99с +63° 04′ &1000000000000022900000022,9″ 6.17 0.30 487 K5
94860 53761 10ч 59м &1000000000000570200000057,02с +77° 46′ &1000000000000012800000012,8″ 6.18 0.03 553 G9III
151199 81840 16ч 42м &1000000000000584000000058,40с +55° 41′ &1000000000000023700000023,7″ 6.18 1.39 295 A2p...
173664 91843 18ч 43м &1000000000000290100000029,01с +53° 52′ &1000000000000018500000018,5″ 6.18 −1.65 1199 A2IV
144542 78632 16ч 03м &1000000000000093700000009,37с +59° 24′ &1000000000000038900000038,9″ 6.19 −0.97 883 M1III
197508 101044 20ч 29м &1000000000000028200000002,82с +83° 37′ &1000000000000031700000031,7″ 6.19 1.54 277 A4m
80930 46410 09ч 27м &1000000000000516300000051,63с +75° 05′ &1000000000000053900000053,9″ 6.20 0.39 474 A5Vs
115612 64774 13ч 16м &1000000000000286600000028,66с +68° 24′ &1000000000000028700000028,7″ 6.20 0.46 458 B9.5V
69 Dra 69 190960 98401 19ч 59м &1000000000000366900000036,69с +76° 28′ &1000000000000053500000053,5″ 6.20 0.17 525 M3III
146603 79414 16ч 12м &1000000000000253800000025,38с +67° 08′ &1000000000000039400000039,4″ 6.21 0.34 486 G8III
159330 85692 17ч 30м &1000000000000435600000043,56с +57° 52′ &1000000000000036700000036,7″ 6.22 −1.53 1156 K2III
UX Dra 183556 95154 19ч 21м &1000000000000355300000035,53с +76° 33′ &1000000000000034600000034,6″ 6.22 −2.56 1863 C5II карбонска ѕвезда; променлива
196142 101134 20ч 30м &1000000000000007200000000,72с +72° 31′ &1000000000000054300000054,3″ 6.23 −0.37 682 K4III:
129798 71876 14ч 42м &1000000000000031600000003,16с +61° 15′ &1000000000000043200000043,2″ 6.24 3.09 139 F2V
175823 92731 18ч 53м &1000000000000462900000046,29с +57° 29′ &1000000000000011700000011,7″ 6.24 −0.19 631 K5III:
191174 98872 20ч 04м &1000000000000445100000044,51с +63° 53′ &1000000000000024400000024,4″ 6.24 1.77 256 A2II-III
83550 47884 09ч 45м &1000000000000309600000030,96с +78° 08′ &1000000000000005000000005,0″ 6.25 −1.21 1012 K2III
164428 87293 17ч 50м &1000000000000101000000010,10с +78° 18′ &1000000000000023500000023,5″ 6.25 −0.93 891 K5
127929 71040 14ч 31м &1000000000000428700000042,87с +60° 13′ &1000000000000032100000032,1″ 6.26 0.73 416 F0III
173920 91985 18ч 44м &1000000000000553900000055,39с +54° 53′ &1000000000000049900000049,9″ 6.26 −1.10 967 G5III
55 Dra 55 179933 94140 19ч 09м &1000000000000458000000045,80с +65° 58′ &1000000000000042400000042,4″ 6.26 1.29 321 A0V
150010 80920 16ч 31м &1000000000000283000000028,30с +72° 36′ &1000000000000043900000043,9″ 6.27 0.63 438 K2III
65 Dra 65 190713 98658 20ч 02м &1000000000000201600000020,16с +64° 38′ &1000000000000003800000003,8″ 6.27 1.21 335 G7III:
174205 91811 18ч 43м &1000000000000103400000010,34с +70° 47′ &1000000000000034300000034,3″ 6.28 −0.08 610 K2
106677 59796 12ч 15м &1000000000000415100000041,51с +72° 33′ &1000000000000004500000004,5″ 6.29 0.59 450 K0III +K0III
154099 82880 16ч 56м &1000000000000167400000016,74с +73° 07′ &1000000000000040500000040,5″ 6.29 1.35 317 F0V
155711 84021 17ч 10м &1000000000000306500000030,65с +52° 24′ &1000000000000031600000031,6″ 6.30 0.73 424 B9V
169028 89835 18ч 19м &1000000000000561000000056,10с +51° 20′ &1000000000000052600000052,6″ 6.30 0.80 410 K1III:
184936 96164 19ч 33м &1000000000000100600000010,06с +60° 09′ &1000000000000031200000031,2″ 6.30 −1.54 1203 K4III
108150 60589 12ч 25м &1000000000000063800000006,38с +63° 48′ &1000000000000010000000010,0″ 6.31 0.31 516 G8III
143187 78017 15ч 55м &1000000000000496600000049,66с +58° 54′ &1000000000000042200000042,2″ 6.31 0.54 465 A0V
148880 80710 16ч 28м &1000000000000434100000043,41с +51° 24′ &1000000000000027800000027,8″ 6.31 0.91 391 G9III
166207 88732 18ч 06м &1000000000000534700000053,47с +50° 49′ &1000000000000021400000021,4″ 6.31 0.94 386 K0III
138524 75822 15ч 29м &1000000000000211300000021,13с +62° 05′ &1000000000000058400000058,4″ 6.32 −0.28 681 K5
VW Dra 156947 84496 17ч 16м &1000000000000294500000029,45с +60° 40′ &1000000000000014100000014,1″ 6.32 0.47 482 K1.5IIIb semiregular variable
176707 93197 18ч 58м &1000000000000594000000059,40с +50° 48′ &1000000000000032900000032,9″ 6.32 0.71 432 G8III
190252 98333 19ч 58м &1000000000000417800000041,78с +70° 22′ &1000000000000000500000000,5″ 6.32 0.76 421 G8III
191372 98890 20ч 04м &1000000000000534100000053,41с +68° 01′ &1000000000000037900000037,9″ 6.32 −1.35 1116 M3IIIa
108399 60699 12ч 26м &1000000000000244700000024,47с +71° 55′ &1000000000000047600000047,6″ 6.33 0.95 389 G8III:
145674 79125 16ч 09м &1000000000000029200000002,92с +57° 56′ &1000000000000016100000016,1″ 6.33 0.88 401 A1V
160933 86184 17ч 36м &1000000000000400300000040,03с +69° 34′ &1000000000000016500000016,5″ 6.33 3.19 139 F9V
176795 92717 18ч 53м &1000000000000332000000033,20с +75° 47′ &1000000000000014400000014,4″ 6.33 −0.82 876 A1V
105678 59291 12ч 09м &1000000000000470900000047,09с +74° 39′ &1000000000000040900000040,9″ 6.34 2.05 235 F6IV
122909 68537 14ч 01м &1000000000000507000000050,70с +68° 40′ &1000000000000043300000043,3″ 6.34 0.05 592 K5
187764 97326 19ч 46м &1000000000000446600000044,66с +68° 26′ &1000000000000016800000016,8″ 6.34 0.31 525 F0III
169885 90146 18ч 23м &1000000000000479500000047,95с +53° 18′ &1000000000000003100000003,1″ 6.35 1.26 340 A3m
177483 93466 19ч 02м &1000000000000070400000007,04с +52° 15′ &1000000000000040100000040,1″ 6.35 −0.12 642 G8III:...
183611 95576 19ч 26м &1000000000000264600000026,46с +62° 33′ &1000000000000025400000025,4″ 6.38 −0.22 682 K5III
82685 47260 09ч 37м &1000000000000562900000056,29с +73° 04′ &1000000000000049600000049,6″ 6.39 2.18 227 F2V+...
121146 67589 13ч 50м &1000000000000594000000059,40с +68° 18′ &1000000000000055600000055,6″ 6.39 1.50 310 K2IV
147662 79867 16ч 18м &1000000000000098100000009,81с +68° 33′ &1000000000000016000000016,0″ 6.39 0.09 594 K0
164780 87670 17ч 54м &1000000000000267500000026,75с +75° 10′ &1000000000000016400000016,4″ 6.39 0.56 479 K0
169221 89943 18ч 21м &1000000000000071500000007,15с +49° 43′ &1000000000000031500000031,5″ 6.39 −0.17 668 K1III
20 Dra 20 153697 82898 16ч 56м &1000000000000253200000025,32с +65° 02′ &1000000000000020600000020,6″ 6.40 2.27 219 F1V
175938 92040 18ч 45м &1000000000000380600000038,06с +79° 56′ &1000000000000033000000033,0″ 6.40 1.67 288 A8V
154319 83114 16ч 59м &1000000000000025700000002,57с +69° 11′ &1000000000000010900000010,9″ 6.41 1.71 284 K0
145694 79164 16ч 09м &1000000000000260100000026,01с +55° 49′ &1000000000000044100000044,1″ 6.43 0.79 438 K0
170811 90476 18ч 27м &1000000000000420900000042,09с +59° 32′ &1000000000000056500000056,5″ 6.43 1.18 365 K0IV
112826 63297 12ч 58м &1000000000000188700000018,87с +64° 55′ &1000000000000031800000031,8″ 6.44 −0.59 832 K0
137928 75587 15ч 26м &1000000000000321700000032,17с +54° 01′ &1000000000000013200000013,2″ 6.44 1.21 363 A2IV
158633 85235 17ч 25м &1000000000000009000000000,90с +67° 18′ &1000000000000024100000024,1″ 6.44 5.90 42 K0V
138338 75788 15ч 28м &1000000000000568300000056,83с +55° 11′ &1000000000000041500000041,5″ 6.45 1.64 299 A3m
140117 76651 15ч 39м &1000000000000095200000009,52с +57° 55′ &1000000000000027900000027,9″ 6.45 0.78 443 K1III
149198 80682 16ч 28м &1000000000000211700000021,17с +67° 02′ &1000000000000038400000038,4″ 6.45 −0.18 689 M0
178208 93733 19ч 05м &1000000000000098500000009,85с +49° 55′ &1000000000000023400000023,4″ 6.45 0.19 583 K3III
82327 47119 09ч 36м &1000000000000067900000006,79с +74° 19′ &1000000000000008000000008,0″ 6.46 0.78 447 B9V
128332 71251 14ч 34м &1000000000000157000000015,70с +57° 03′ &1000000000000057000000057,0″ 6.46 4.15 95 F7V
155328 83857 17ч 08м &1000000000000170800000017,08с +50° 50′ &1000000000000032000000032,0″ 6.46 −0.17 689 A1V
158259 85268 17ч 25м &1000000000000241400000024,14с +52° 47′ &1000000000000026900000026,9″ 6.46 4.29 89 G0
176560 93068 18ч 57м &1000000000000284600000028,46с +58° 13′ &1000000000000029700000029,7″ 6.47 1.14 380 A2V
185394 96297 19ч 34м &1000000000000463400000046,34с +63° 26′ &1000000000000003000000003,0″ 6.47 0.38 539 K2
91075 51883 10ч 36м &1000000000000020200000002,02с +80° 29′ &1000000000000040700000040,7″ 6.48 0.89 428 G4III:
100858 56716 11ч 37м &1000000000000423100000042,31с +77° 35′ &1000000000000044500000044,5″ 6.49 −2.09 1698 K5
158485 85317 17ч 26м &1000000000000048500000004,85с +58° 39′ &1000000000000006700000006,7″ 6.49 1.30 356 A4V
186340 96771 19ч 40м &1000000000000131900000013,19с +60° 30′ &1000000000000025700000025,7″ 6.49 1.09 391 A5V
167387 89104 18ч 11м &1000000000000071600000007,16с +60° 24′ &1000000000000034300000034,3″ 6.50 0.76 459 A1Vnn
176668 93053 18ч 57м &1000000000000173400000017,34с +62° 23′ &1000000000000048700000048,7″ 6.50 1.65 305 G5IV comp
184146 94604 19ч 15м &1000000000000079100000007,91с +83° 27′ &1000000000000045800000045,8″ 6.50 0.61 492 A3V
17 Dra 17 150118 16ч 36м &1000000000000141000000014,10с +52° 55′ &1000000000000027000000027,0″ 6.53
29 Dra 29 160538 85852 17ч 32м &1000000000000413500000041,35с +74° 13′ &1000000000000038200000038,2″ 6.61 1.54 337 K0III
RY Dra 112559 63152 12ч 56м &1000000000000258900000025,89с +65° 59′ &1000000000000039900000039,9″ 6.63 −1.81 1590 C7I карбонска ѕвезда; променлива, Vmax = 6.5m, Vmin = 8.0m, P = 172 d
38 Dra 38 169027 89594 18ч 16м &1000000000000587700000058,77с +68° 44′ &1000000000000030100000030,1″ 6.79 0.28 655 A0
205 Dra 205 174343 92204 18ч 47м &1000000000000295700000029,57с +49° 25′ &1000000000000055400000055,4″ 7.19 0.28 787 F5
BY Dra 234677 91009 18ч 33м &1000000000000557700000055,77с +51° 43′ &1000000000000008900000008,9″ 8.07 5.66 54 K6Ve прототип на BY Dra variables
R Dra 149880 81014 16ч 32м &1000000000000402300000040,23с +66° 45′ &1000000000000017900000017,9″ 8.67 −1.42 1042 M6e Mira variable; Vmax = 6.7m, Vmin = 13.2m, P = 245.5 d
HD 184146 184146 91768 18ч 42м &1000000000000046700000046,7с +59° 37′ &1000000000000004900000049″ 8.94 11.20 11.5 M3V дел од Struve 2398, 15-та најблиска ѕвезден сситем; flare star
HD 173740 173740 91772 18ч 42м &1000000000000046900000046,9с +59° 37′ &1000000000000003600000036″ 9.70 11.96 11.5 M3.5V дел од Struve 2398; flare star
GSC 03549-02811 19ч 07м &1000000000000140400000014,04с +49° 18′ &1000000000000059100000059,1″ 11.41 750 G0V има транзитна планета TrES-2
T Dra 87820 17ч 56м &1000000000000233100000023,31с +58° 13′ &1000000000000006200000006,2″ 12.48 Nev Mira variable; Vmax = 7.2m, Vmin = 13.5m, P = 421.2 d

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]