Список на ѕвезди во соѕвездието Орел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Орел, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Altair α 53 187642 97649 19ч 50м &1000000000000466800000046,68с +08° 52′ &1000000000000002600000002,6″ 0.76 2.20 17 A7IV-V Atair; 12-та најсјајна; блиска ѕвезда; има две оптички придружници; се претпоставува дека е променлива
γ Aql γ 50 186791 97278 19ч 46м &1000000000000155700000015,57с +10° 36′ &1000000000000047800000047,8″ 2.72 −3.03 460 K3II Tarazed, Tarazad, Reda; двојна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
ζ Aql ζ 17 177724 93747 19ч 05м &1000000000000246100000024,61с +13° 51′ &1000000000000049400000049,4″ 2.99 0.96 83 A0Vn Deneb el Okab, Denebokab Australis, Woo, Yuë; тројна ѕвезда
θ Aql θ 65 191692 99473 20ч 11м &1000000000000182600000018,26с −00° 49′ &1000000000000017300000017,3″ 3.24 −1.48 287 B9.5III Tseen Foo; двојна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
δ Aql δ 30 182640 95501 19ч 25м &1000000000000297500000029,75с +03° 06′ &1000000000000052500000052,5″ 3.36 2.43 50 F0IV Denebokab, Song, Sung; двојна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
λ Aql λ 16 177756 93805 19ч 06м &1000000000000149500000014,95с −04° 52′ &1000000000000056400000056,4″ 3.43 0.51 125 B9Vn Al Thalimain
β Aql β 60 188512 98036 19ч 55м &1000000000000187700000018,77с +06° 24′ &1000000000000028600000028,6″ 3.71 3.03 45 G8IVvar Alshain, Alschain, Alschairn; тројна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
η Aql η 55 187929 97804 19ч 52м &1000000000000283600000028,36с +01° 00′ &1000000000000020400000020,4″ 3.87 −3.91 1173 F6Ib-G4Ib Bezek; променлива од типот Cepheid
ε Aql ε 13 176411 93244 18ч 59м &1000000000000373900000037,39с +15° 04′ &1000000000000006500000006,5″ 4.02 0.65 154 K2III Deneb el Okab, Denebokab Borealis, Woo, Yuë; тројна ѕвезда
12 Aql i 12 176678 93429 19ч 01м &1000000000000408400000040,84с −05° 44′ &1000000000000020500000020,5″ 4.02 0.73 149 K1IIIvar Bered; се претпоставува дека е променлива
71 Aql l 71 196574 101847 20ч 38м &1000000000000202700000020,27с −01° 06′ &1000000000000018300000018,3″ 4.31 −1.04 384 G8III SB двојна ѕвезда
ι Aql ι 41 184930 96468 19ч 36м &1000000000000432800000043,28с −01° 17′ &1000000000000011600000011,6″ 4.36 −0.51 307 B5III Al Thalimain; двојна ѕвезда
μ Aql μ 38 184406 96229 19ч 34м &1000000000000052300000005,23с +07° 22′ &1000000000000045500000045,5″ 4.45 1.80 111 K3III повеќеѕвезден систем; се претпоставува дека е променлива
ν Aql ν 32 182835 95585 19ч 26м &1000000000000310900000031,09с +00° 20′ &1000000000000018900000018,9″ 4.64 −8.12 11643 F2Ib двојна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
ξ Aql ξ 59 188310 97938 19ч 54м &1000000000001488200000014,882с +08° 27′ &1000000000000412300000041,23″ 4.722 5.769 204 G9IIIb има екстрасоларна планета (b)
69 Aql 69 195135 101101 20ч 29м &1000000000000389600000038,96с −02° 53′ &1000000000000007700000007,7″ 4.91 1.07 191 K2III
70 Aql 70 196321 101692 20ч 36м &1000000000000436300000043,63с −02° 32′ &1000000000000059700000059,7″ 4.91 −4.24 2203 K5II
κ Aql κ 39 184915 96483 19ч 36м &1000000000000534500000053,45с −07° 01′ &1000000000000038900000038,9″ 4.93 −3.32 1455 B0.5III
26 Aql f 26 181391 95066 19ч 20м &1000000000000328400000032,84с −05° 24′ &1000000000000057100000057,1″ 4.98 1.61 154 G8III-IV... спектроскопска двојка
4 Aql 4 173370 91975 18ч 44м &1000000000000499300000049,93с +02° 03′ &1000000000000036300000036,3″ 5.02 −0.78 472 B9V
36 Aql e 36 183630 95937 19ч 30м &1000000000000398200000039,82с −02° 47′ &1000000000000019900000019,9″ 5.03 −0.91 502 M1IIIvar се претпоставува дека е променлива
18 Aql 18 178125 93867 19ч 06м &1000000000000586000000058,60с +11° 04′ &1000000000000016700000016,7″ 5.07 −0.89 507 B8III Y Aql; двојна ѕвезда; двојна ѕвезда
23 Aql 23 180972 94885 19ч 18м &1000000000000324900000032,49с +01° 05′ &1000000000000006300000006,3″ 5.10 −0.24 381 K2II-IIIvar тројна ѕвезда
37 Aql 37 184492 96327 19ч 35м &1000000000000072500000007,25с −10° 33′ &1000000000000037600000037,6″ 5.12 −0.55 444 G8III
ο Aql ο 54 187691 97675 19ч 51м &1000000000000015000000001,50с +10° 24′ &1000000000000057800000057,8″ 5.12 3.68 63 F8V повеќеѕвезден систем
21 Aql 21 179761 94477 19ч 13м &1000000000000427000000042,70с +02° 17′ &1000000000000037400000037,4″ 5.14 −1.33 640 B8II-IIIp(Hg:) V1288 Aql; двојна ѕвезда; променлива од типот Alpha2 Canum Venaticorum
31 Aql b 31 182572 95447 19ч 24м &1000000000000577700000057,77с +11° 56′ &1000000000000034300000034,3″ 5.17 4.27 49 G8IVvar троен систем; се претпоставува дека е променлива
σ Aql σ 44 185507 96665 19ч 39м &1000000000000116400000011,64с +05° 23′ &1000000000000052000000052,0″ 5.18 −1.42 682 B3V + B3V променлива од типот Beta Lyrae
19 Aql 19 178596 94068 19ч 08м &1000000000000599200000059,92с +06° 04′ &1000000000000024200000024,2″ 5.23 2.03 142 F0III-IV
11 Aql 11 176303 93203 18ч 59м &1000000000000057300000005,73с +13° 37′ &1000000000000021200000021,2″ 5.27 1.88 155 F8V тројна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
ω1 Aql ω1 25 180868 94834 19ч 17м &1000000000000490000000049,00с +11° 35′ &1000000000000043400000043,4″ 5.28 −0.28 422 F0IV
χ Aql A χ 47 186203 96957 19ч 42м &1000000000000340100000034,01с +11° 49′ &1000000000000035800000035,8″ 5.28 −1.53 751 F3V:+... повеќеѕвезден систем
φ Aql φ 61 188728 98103 19ч 56м &1000000000000142300000014,23с +11° 25′ &1000000000000025400000025,4″ 5.28 1.28 206 A1IV спектроскопска двојка; се претпоставува дека е променлива
194013 100541 20ч 23м &1000000000000107100000010,71с +05° 20′ &1000000000000035100000035,1″ 5.30 0.91 246 G8III-IV
FF Aql 176155 93124 18ч 58м &1000000000000147500000014,75с +17° 21′ &1000000000000039400000039,4″ 5.33 −4.07 2470 F5Ia-F8Ia двојна ѕвезда; променлива од типот Cepheid
20 Aql 20 179406 94385 19ч 12м &1000000000000407000000040,70с −07° 56′ &1000000000000022200000022,2″ 5.35 −2.51 1216 B3V
51 Aql 51 187532 97650 19ч 50м &1000000000000468000000046,80с −10° 45′ &1000000000000048900000048,9″ 5.38 3.27 86 F0V двојна ѕвезда
14 Aql g 14 176984 93526 19ч 02м &1000000000000544900000054,49с −03° 41′ &1000000000000056400000056,4″ 5.40 −0.53 499 A1V двојна ѕвезда
15 Aql h 15 177463 93717 19ч 04м &1000000000000576600000057,66с −04° 01′ &1000000000000052900000052,9″ 5.40 0.41 325 K1III двојна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
66 Aql 66 192107 99631 20ч 13м &1000000000000138700000013,87с −01° 00′ &1000000000000033400000033,4″ 5.44 −1.74 888 K5III
42 Aql 42 185124 96556 19ч 37м &1000000000000472600000047,26с −04° 38′ &1000000000000051000000051,0″ 5.45 2.92 105 F3IV
27 Aql d 27 181440 95073 19ч 20м &1000000000000356800000035,68с −00° 53′ &1000000000000031800000031,8″ 5.46 −0.51 509 B9III
τ Aql τ 63 190327 98823 20ч 04м &1000000000000083100000008,31с +07° 16′ &1000000000000040600000040,6″ 5.51 −0.53 527 K0III
28 Aql A 28 181333 94982 19ч 19м &1000000000000393500000039,35с +12° 22′ &1000000000000028700000028,7″ 5.53 0.39 347 F0III V1208 Aql; тројна ѕвезда; променлива од типот Delta Scuti
183492 95822 19ч 29м &1000000000000221200000022,12с +14° 35′ &1000000000000045900000045,9″ 5.57 0.85 286 K0III
62 Ser 62 175515 92872 18ч 55м &1000000000000274400000027,44с +06° 36′ &1000000000000055800000055,8″ 5.58 0.81 293 G9III се претпоставува дека е променлива
180262 94624 19ч 15м &1000000000000200900000020,09с +15° 05′ &1000000000000001200000001,2″ 5.58 −0.79 613 G8II-III двојна ѕвезда
22 Aql 22 180482 94727 19ч 16м &1000000000000310200000031,02с +04° 50′ &1000000000000005400000005,4″ 5.59 −0.53 546 A3IV
58 Aql 58 188350 97980 19ч 54м &1000000000000447700000044,77с +00° 16′ &1000000000000025200000025,2″ 5.60 0.48 345 A0III
V1291 Aql 188041 97871 19ч 53м &1000000000000187200000018,72с −03° 06′ &1000000000000052200000052,2″ 5.63 0.99 277 A5p(Sr-Cr-Eu) променлива од типот α2 CVn
45 Aql 45 185762 96807 19ч 40м &1000000000000433100000043,31с −00° 37′ &1000000000000016700000016,7″ 5.64 0.93 285 A3IV двојна ѕвезда
180555 94720 19ч 16м &1000000000000267800000026,78с +14° 32′ &1000000000000040600000040,6″ 5.65 0.36 372 B9.5V двојна ѕвезда
62 Aql 62 190299 98844 20ч 04м &1000000000000231500000023,15с −00° 42′ &1000000000000032500000032,5″ 5.67 −0.59 582 K4III
π Aql B π 52 187260 19ч 48м &1000000000000421000000042,10с +11° 48′ &1000000000000055000000055,0″ 5.70 дел од системот π Aql
57 Aql A 57 188293 97966 19ч 54м &1000000000000376500000037,65с −08° 13′ &1000000000000038000000038,0″ 5.70 0.64 335 B7Vn двојна ѕвезда
14 Sge 14 190229 98754 20ч 03м &1000000000000300100000030,01с +16° 01′ &1000000000000052600000052,6″ 5.73 −0.72 637 B9MNp...
π Aql π 52 187259 97473 19ч 48м &1000000000000420500000042,05с +11° 48′ &1000000000000057300000057,3″ 5.75 −0.46 570 F2V:+... дел од системот π Aql
182900 95572 19ч 26м &1000000000000241300000024,13с +13° 01′ &1000000000000025200000025,2″ 5.76 2.03 182 F6III
56 Aql 56 188154 97928 19ч 54м &1000000000000082700000008,27с −08° 34′ &1000000000000027000000027,0″ 5.76 0.35 394 K5III двојна ѕвезда
35 Aql c 35 183324 95793 19ч 29м &1000000000000009900000000,99с +01° 57′ &1000000000000001900000001,9″ 5.79 1.94 192 A0V V1431 Aql; брзо осцилира, променлива од типот α2 CVn
181907 95222 19ч 22м &1000000000000215100000021,51с −00° 15′ &1000000000000008200000008,2″ 5.81 0.58 363 G8III:
177178 93580 19ч 03м &1000000000000322400000032,24с +01° 49′ &1000000000000008200000008,2″ 5.82 2.11 180 A4V
183227 95732 19ч 28м &1000000000000208000000020,80с +02° 55′ &1000000000000048200000048,2″ 5.84 −1.65 1025 B6III
189340 98416 19ч 59м &1000000000000474900000047,49с −09° 57′ &1000000000000026200000026,2″ 5.87 3.92 80 F8V
5 Aql 5 173654 92117 18ч 46м &1000000000000285800000028,58с −00° 57′ &1000000000000041900000041,9″ 5.89 1.40 258 A2m двојна ѕвезда
υ Aql υ 49 186689 97229 19ч 45м &1000000000000399200000039,92с +07° 36′ &1000000000000047400000047,4″ 5.89 2.22 176 A3IV
189695 98526 20ч 00м &1000000000000589700000058,97с +08° 33′ &1000000000000028000000028,0″ 5.90 −1.30 898 K5III
10 Aql 10 176232 93179 18ч 58м &1000000000000469200000046,92с +13° 54′ &1000000000000024400000024,4″ 5.91 1.55 242 A4p(Eu-Cr-Sr) V1286 Aql; променлива од типот α2 CVn
64 Aql 64 191067 99171 20ч 08м &1000000000000017500000001,75с −00° 40′ &1000000000000040900000040,9″ 5.97 2.57 156 K1IV
185018 96481 19ч 36м &1000000000000524500000052,45с +11° 16′ &1000000000000023500000023,5″ 5.98 −1.74 1140 G0Ib повеќеѕвезден систем
QS Aql 185936 96840 19ч 41м &1000000000000055300000005,53с +13° 48′ &1000000000000056500000056,5″ 5.98 −2.54 1646 B5V двојна ѕвезда; променлива од типот Algol
187195 97499 19ч 49м &1000000000000021900000002,19с −10° 52′ &1000000000000014600000014,6″ 6.00 1.29 285 K5III
ω2 Aql ω2 29 181383 95002 19ч 19м &1000000000000530400000053,04с +11° 32′ &1000000000000005700000005,7″ 6.03 1.37 278 A2V
193329 100232 20ч 19м &1000000000000432400000043,24с −01° 04′ &1000000000000042900000042,9″ 6.05 0.58 405 K0
8 Aql 8 174589 92524 18ч 51м &1000000000000221600000022,16с −03° 19′ &1000000000000004100000004,1″ 6.08 1.44 276 F2III променлива од типот Delta Scuti
183589 95898 19ч 30м &1000000000000105300000010,53с +02° 54′ &1000000000000014700000014,7″ 6.08 −2.46 1663 K5Ib повеќеѕвезден систем; се претпоставува дека е променлива
R Aql 177940 93820 19ч 06м &1000000000000222000000022,20с +08° 13′ &1000000000000048000000048,0″ 7.61 8.75 700 M7IIIev променлива од типот Mira
V923 Aql 183656 95929 19ч 30м &1000000000000331100000033,11с +03° 26′ &1000000000000039800000039,8″ 6.09 −1.26 962 B5.5IIIpe-B8V променлива од типот Gamma Cassiopeiae
194454 100758 20ч 25м &1000000000000425300000042,53с −02° 48′ &1000000000000001000000001,0″ 6.10 −0.60 713 K1III:
187660 97687 19ч 51м &1000000000000111000000011,10с −02° 27′ &1000000000000039200000039,2″ 6.12 −0.09 570 K5III
68 Aql 68 194939 100977 20ч 28м &1000000000000248900000024,89с −03° 21′ &1000000000000027900000027,9″ 6.12 −0.04 557 B9V двојна ѕвезда
188385 97970 19ч 54м &1000000000000401800000040,18с +07° 08′ &1000000000000025300000025,3″ 6.14 1.60 263 A2V двојна ѕвезда
194244 100664 20ч 24м &1000000000000374900000037,49с +01° 04′ &1000000000000006200000006,2″ 6.14 −0.92 840 B9V тројна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
187923 97767 19ч 52м &1000000000000036400000003,64с +11° 37′ &1000000000000044900000044,9″ 6.16 3.95 90 G0V двојна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
189322 98385 19ч 59м &1000000000000226300000022,63с +01° 22′ &1000000000000039100000039,1″ 6.17 −0.69 769 G8III
180782 94833 19ч 17м &1000000000000481800000048,18с +02° 01′ &1000000000000054500000054,5″ 6.19 1.56 275 A1Vn
175640 92963 18ч 56м &1000000000000226600000022,66с −01° 47′ &1000000000000059300000059,3″ 6.20 0.17 525 B9III
196426 101746 20ч 37м &1000000000000183800000018,38с +00° 05′ &1000000000000049200000049,2″ 6.21 −0.26 643 B8IIIp
176095 93138 18ч 58м &1000000000000237100000023,71с +06° 14′ &1000000000000024700000024,7″ 6.22 2.45 185 F5IV
174240 92386 18ч 49м &1000000000000371800000037,18с +00° 50′ &1000000000000010400000010,4″ 6.24 0.01 575 A1V
176981 93488 19ч 02м &1000000000000215600000021,56с +08° 22′ &1000000000000024700000024,7″ 6.25 −0.83 849 K2III
183387 95812 19ч 29м &1000000000000180200000018,02с +00° 14′ &1000000000000046000000046,0″ 6.25 −0.08 603 K2
ψ Aql ψ 48 186547 97139 19ч 44м &1000000000000341900000034,19с +13° 18′ &1000000000000010100000010,1″ 6.25 −0.72 809 B9III-IV
187753 97697 19ч 51м &1000000000000177300000017,73с +09° 37′ &1000000000000047800000047,8″ 6.25 0.92 380 A1m
191984 99585 20ч 12м &1000000000000351200000035,12с +00° 52′ &1000000000000001600000001,6″ 6.25 −0.08 603 A0 двојна ѕвезда
181122 94916 19ч 18м &1000000000000527500000052,75с +09° 37′ &1000000000000005400000005,4″ 6.31 0.31 517 G9III
182038 95281 19ч 23м &1000000000000044400000004,44с −07° 24′ &1000000000000002000000002,0″ 6.31 0.41 493 K0
183144 95664 19ч 27м &1000000000000339000000033,90с +14° 16′ &1000000000000057000000057,0″ 6.31 −0.73 834 B4III се претпоставува дека е променлива
185966 96917 19ч 42м &1000000000000029000000002,90с −09° 11′ &1000000000000036400000036,4″ 6.31 1.26 334 K2
184573 96356 19ч 35м &1000000000000297900000029,79с −07° 27′ &1000000000000036700000036,7″ 6.32 1.13 355 K0
46 Aql 46 186122 96931 19ч 42м &1000000000000128100000012,81с +12° 11′ &1000000000000035800000035,8″ 6.33 −0.39 720 B9III
178744 94149 19ч 09м &1000000000000515900000051,59с −00° 25′ &1000000000000041200000041,2″ 6.34 −0.80 874 B5Vn
182101 95253 19ч 22м &1000000000000483500000048,35с +09° 54′ &1000000000000046400000046,4″ 6.34 3.58 116 F6V
191263 99234 20ч 08м &1000000000000382800000038,28с +10° 43′ &1000000000000033100000033,1″ 6.34 −2.42 1842 B3IV
V450 Aql 184313 96204 19ч 33м &1000000000000460300000046,03с +05° 27′ &1000000000000056800000056,8″ 6.35 −0.75 858 M5III-M8III полурегуларно променлива
185423 96630 19ч 38м &1000000000000489900000048,99с +03° 22′ &1000000000000053500000053,5″ 6.36 B3III
174569 92475 18ч 50м &1000000000000455500000045,55с +10° 58′ &1000000000000035000000035,0″ 6.37 −2.41 1863 K5III+... двојна ѕвезда
U Aql 183344 95820 19ч 29м &1000000000000213600000021,36с −07° 02′ &1000000000000038600000038,6″ 6.37 −2.07 1590 F5-G1I-II променлива од типот Cepheid
184663 96351 19ч 35м &1000000000000251300000025,13с +02° 54′ &1000000000000048500000048,5″ 6.37 3.25 137 F6IV
184944 96428 19ч 36м &1000000000000156800000015,68с +14° 23′ &1000000000000028200000028,2″ 6.37 1.19 354 K0II-III
V1472 Aql 190658 98954 20ч 05м &1000000000000265300000026,53с +15° 30′ &1000000000000001300000001,3″ 6.37 −0.44 749 M2 comp променлива ѕвезда
V1401 Aql 190390 98910 20ч 05м &1000000000000054200000005,42с −11° 35′ &1000000000000057800000057,8″ 6.38 −1.58 1273 F1III променлива
24 Aql 24 181053 94913 19ч 18м &1000000000000509300000050,93с +00° 20′ &1000000000000020400000020,4″ 6.40 0.52 488 K0II-III:.. ѕвезден систем
194263 100672 20ч 24м &1000000000000417500000041,75с +01° 22′ &1000000000000007000000007,0″ 6.41 −0.71 865 K5
186535 97144 19ч 44м &1000000000000412700000041,27с +08° 43′ &1000000000000035700000035,7″ 6.43 1.00 398 K0
191104 99158 20ч 07м &1000000000000503400000050,34с +09° 23′ &1000000000000059100000059,1″ 6.43 3.25 141 F3V двојна ѕвезда
187203 97454 19ч 48м &1000000000000305100000030,51с +10° 41′ &1000000000000038800000038,8″ 6.44 −2.22 1762 F8Ib-II
HD 192699 192699 99894 20ч 16м &1000000000000060300000006,03с +04° 34′ &1000000000000051300000051,3″ 6.44 2.30 220 G8IV има планета (b)
179791 94478 19ч 13м &1000000000000440200000044,02с +05° 30′ &1000000000000056300000056,3″ 6.47 0.15 598 A3V се претпоставува дека е променлива
186660 97244 19ч 45м &1000000000000522300000052,23с −02° 53′ &1000000000000000400000000,4″ 6.47 −1.14 1087 B3III
187734 97709 19ч 51м &1000000000000268400000026,84с +04° 05′ &1000000000000019100000019,1″ 6.47 K0... двојна ѕвезда
190664 99024 20ч 06м &1000000000000121900000012,19с −04° 04′ &1000000000000041200000041,2″ 6.47 1.37 341 K0
192086 99624 20ч 13м &1000000000000044300000004,43с −00° 19′ &1000000000000050900000050,9″ 6.47 −1.94 1567 K5
195617 101339 20ч 32м &1000000000000204000000020,40с +02° 07′ &1000000000000058100000058,1″ 6.47 −1.23 1132 K2
V Aql 177336 93666 19ч 04м &1000000000000241500000024,15с −05° 41′ &1000000000000005400000005,4″ 6.48 −1.36 1207 C5,4 - C6,4(N6) карбонска ѕвезда; променлива
V1339 Aql 187567 97607 19ч 50м &1000000000000174800000017,48с +07° 54′ &1000000000000008700000008,7″ 6.49 −1.90 1552 B2.5IVe променлива од типот γ Cas
57 Aql B 57 188294 97967 19ч 54м &1000000000000380600000038,06с −08° 14′ &1000000000000013100000013,1″ 6.49 1.27 361 B8V дел од системот 57 Aql
188405 98038 19ч 55м &1000000000000194900000019,49с −06° 44′ &1000000000000004700000004,7″ 6.49 1.83 279 F2V двојна ѕвезда
182475 95453 19ч 25м &1000000000000015100000001,51с −04° 53′ &1000000000000004400000004,4″ 6.50 1.48 329 A9V променлива од типот δ Sct
TT Aql 178359 93990 19ч 08м &1000000000000137500000013,75с +01° 17′ &1000000000000055200000055,2″ 7.10 −4.84 7951 F6-G5 променлива од типот Cepheid
HD 183263 183263 95740 19ч 28м &1000000000000245700000024,57с +08° 21′ &1000000000000029000000029,0″ 7.86 4.25 172 G2IV има две планети (b & c)
HD 192263 192263 99711 20ч 13м &1000000000000598500000059,85с −00° 52′ &1000000000000000800000000,8″ 8.10 6.61 65 K2V двојна ѕвезда; има планета (b)
V603 Aql 174107 92316 18ч 48м &1000000000000546400000054,64с +00° 35′ &1000000000000002900000002,9″ 11.64 4.76 776 pec(NOVA) - e+cont нова Aquilae 1918; променлива
V500 Aql 19ч 52м &1000000000000279800000027,98с +08° 28′ &1000000000000041600000041,6″ 6.1 pec(NOVA) - e+cont нова Aquilae
V1494 Aql 19ч 23м &100000000000005380000005,38с +04° 57′ &1000000000000020100000020,1″ 8.8 pec(NOVA) - e+cont нова Aquilae
V604 Aql 19ч 02м &100000000000006330000006,33с −04° 26′ &1000000000000043200000043,2″ 7.6 pec(NOVA) - e+cont нова Aquilae
V606 Aql 19ч 20м &1000000000000024300000024,3с −00° 08′ &100000000000000700000007,0″ 5.5 pec(NOVA) - e+cont нова Aquilae
W50 (nebula) 19ч 11м &1000000000000004900000049с −04° 59′ &1000000000000012000000012,0″ 16000 остаток од супернова
χ Aql B χ 47 186204 19ч 42м &1000000000000379000000037,90с +11° 50′ &1000000000000031000000031,0″ 12.30 800 G0:+A3V дел од системот χ Aql

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]