Список на ѕвезди во соѕвездието Вајар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Вајар, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Scl α 5737 4577 00ч 58м &1000000000000363500000036,35с −29° 21′ &1000000000000026900000026,9″ 4.30 −2.27 672 B7IIIp SX Arietis-type променлива ѕвезда
β Scl β 221507 116231 23ч 32м &1000000000000581900000058,19с −37° 49′ &1000000000000006100000006,1″ 4.38 0.69 178 B9.5IVMNpe.
γ Scl γ 219784 115102 23ч 18м &1000000000000494300000049,43с −32° 31′ &1000000000000054600000054,6″ 4.41 0.72 179 K1III
δ Scl δ 223352 117452 23ч 48м &1000000000000554800000055,48с −28° 07′ &1000000000000048100000048,1″ 4.59 1.37 143 A0V
η Scl η 2429 2210 00ч 27м &1000000000000557100000055,71с −33° 00′ &1000000000000025400000025,4″ 4.86 −1.27 548 M2/M3III
ζ Scl ζ 224990 183 00ч 02м &1000000000000199100000019,91с −29° 43′ &1000000000000013600000013,6″ 5.04 −0.93 509 B4V
ι Scl ι 1737 1708 00ч 21м &1000000000000311800000031,18с −28° 58′ &1000000000000052700000052,7″ 5.18 0.29 310 K0III
θ Scl θ 739 950 00ч 11м &1000000000000438900000043,89с −35° 08′ &1000000000000000200000000,2″ 5.24 3.55 71 F3/F5V
π Scl π 10537 7955 01ч 42м &1000000000000086500000008,65с −32° 19′ &1000000000000036700000036,7″ 5.25 1.13 217 K1II/III
ε Scl ε 10830 8209 01ч 45м &1000000000000386500000038,65с −25° 03′ &1000000000000008800000008,8″ 5.29 3.10 89 F2IV
μ Scl μ 222433 116820 23ч 40м &1000000000000382100000038,21с −32° 04′ &1000000000000022800000022,8″ 5.30 0.55 291 K0III
κ2 Scl κ2 720 930 00ч 11м &1000000000000344200000034,42с −27° 47′ &1000000000000059200000059,2″ 5.41 −0.85 581 K2III
κ1 Scl κ1 493 761 00ч 09м &1000000000000210200000021,02с −27° 59′ &1000000000000016500000016,5″ 5.42 1.24 224 F3V
9525 7213 01ч 32м &1000000000000560500000056,05с −36° 51′ &1000000000000054700000054,7″ 5.49 0.94 265 K1/K2III
σ Scl σ 6178 4852 01ч 02м &1000000000000263800000026,38с −31° 33′ &1000000000000007400000007,4″ 5.50 1.29 227 A1/A2IV α2 CVn-type променлива
3059 2661 00ч 33м &1000000000000410600000041,06с −29° 33′ &1000000000000029500000029,5″ 5.55 −0.37 497 K1III
ξ Scl ξ 6055 4770 01ч 01м &1000000000000182300000018,23с −38° 54′ &1000000000000059900000059,9″ 5.59 −0.83 628 K1III
224630 118277 23ч 59м &1000000000000279000000027,90с −29° 29′ &1000000000000006600000006,6″ 5.59 −1.56 879 K5III
218434 114254 23ч 08м &1000000000000211000000021,10с −28° 49′ &1000000000000024800000024,8″ 5.60 0.89 285 G8III
220096 115312 23ч 21м &1000000000000155100000015,51с −26° 59′ &1000000000000012300000012,3″ 5.65 0.63 329 G5IV
1187 1288 00ч 16м &1000000000000087900000008,79с −31° 26′ &1000000000000046800000046,8″ 5.66 0.08 427 K2III
344 655 00ч 08м &1000000000000035200000003,52с −33° 31′ &1000000000000045600000045,6″ 5.67 0.67 325 K1III
τ Scl τ 9906 7463 01ч 36м &1000000000000084300000008,43с −29° 54′ &1000000000000026800000026,8″ 5.69 1.73 202 F2V
10538 7941 01ч 42м &1000000000000030200000003,02с −36° 49′ &1000000000000056200000056,2″ 5.70 0.85 304 A0V
9377 7118 01ч 31м &1000000000000432500000043,25с −30° 16′ &1000000000000058500000058,5″ 5.79 0.95 304 K0III
8498 6502 01ч 23м &1000000000000309700000030,97с −30° 56′ &1000000000000043800000043,8″ 5.84 −1.34 888 M0III
218619 114366 23ч 09м &1000000000000446200000044,62с −28° 05′ &1000000000000018900000018,9″ 5.88 −0.73 685 K2III
λ2 Scl λ2 4211 3456 00ч 44м &1000000000000119200000011,92с −38° 25′ &1000000000000019100000019,1″ 5.90 0.61 372 K1III
9228 7016 01ч 30м &1000000000000228800000022,88с −26° 12′ &1000000000000028300000028,3″ 5.92 0.25 444 K2III
942 1096 00ч 13м &1000000000000422200000042,22с −26° 01′ &1000000000000019800000019,8″ 5.94 −1.52 1012 K5III
10142 7643 01ч 38м &1000000000000274900000027,49с −36° 31′ &1000000000000040600000040,6″ 5.94 0.96 323 K0III
7312 5661 01ч 12м &1000000000000453700000045,37с −37° 51′ &1000000000000023100000023,1″ 5.95 1.62 239 A9IV: (+F/G)
2363 2159 00ч 27м &1000000000000146900000014,69с −25° 32′ &1000000000000049700000049,7″ 5.99 −0.58 671 K0III
λ1 Scl λ1 4065 3356 00ч 42м &1000000000000428900000042,89с −38° 27′ &1000000000000048500000048,5″ 6.05 0.44 432 B9.5V
224113 117931 23ч 55м &1000000000000165700000016,57с −31° 55′ &1000000000000017300000017,3″ 6.09 −1.41 1032 B6/B7
5445 4363 00ч 55м &1000000000000555300000055,53с −27° 46′ &1000000000000033000000033,0″ 6.11 −2.67 1863 M1/M2III
9742 7361 01ч 34м &1000000000000508300000050,83с −31° 53′ &1000000000000032000000032,0″ 6.11 0.85 368 K0/K1III
943 1099 00ч 13м &1000000000000443800000044,38с −26° 17′ &1000000000000005900000005,9″ 6.14 −0.73 771 K4III
1089 1195 00ч 14м &1000000000000582100000058,21с −34° 54′ &1000000000000015100000015,1″ 6.17 −0.61 739 K3III
10481 7886 01ч 41м &1000000000000272800000027,28с −38° 07′ &1000000000000058700000058,7″ 6.20 3.09 137 F3/F5IV/V
222872 117107 23ч 44м &1000000000000291000000029,10с −26° 14′ &1000000000000047700000047,7″ 6.23 2.07 222 F3/F5V
219580 114969 23ч 17м &1000000000000087300000008,73с −28° 26′ &1000000000000016900000016,9″ 6.24 −0.99 911 M1/M2III
224350 118076 23ч 57м &1000000000000081200000008,12с −26° 37′ &1000000000000024600000024,6″ 6.26 −1.62 1226 K3III
6269 4932 01ч 03м &1000000000000177600000017,76с −29° 31′ &1000000000000032800000032,8″ 6.28 1.03 365 G8IIICN...
220929 115833 23ч 28м &1000000000000006900000000,69с −35° 32′ &1000000000000040200000040,2″ 6.34 −0.14 644 K2III
223991 117860 23ч 54м &1000000000000213900000021,39с −27° 02′ &1000000000000034500000034,5″ 6.34 1.51 301 A2V+...
219912 115178 23ч 19м &1000000000000431200000043,12с −33° 42′ &1000000000000028700000028,7″ 6.35 0.13 572 K2III
9151 6971 01ч 29м &1000000000000427900000042,79с −25° 37′ &1000000000000004000000004,0″ 6.37 0.09 588 K1III
225200 345 00ч 04м &1000000000000203000000020,30с −29° 16′ &1000000000000007800000007,8″ 6.38 0.83 421 A1V
3074 2663 00ч 33м &1000000000000438500000043,85с −35° 00′ &1000000000000003000000003,0″ 6.41 3.62 118 F8/G0V
3605 3056 00ч 38м &1000000000000487500000048,75с −25° 06′ &1000000000000028000000028,0″ 6.43 −0.32 729 K4III
6403 5042 01ч 04м &1000000000000326100000032,61с −33° 31′ &1000000000000058000000058,0″ 6.44 0.44 517 K0III
223466 117510 23ч 49м &1000000000000496100000049,61с −25° 19′ &1000000000000052600000052,6″ 6.44 1.02 396 A3V
219823 115121 23ч 19м &1000000000000032800000003,28с −28° 23′ &1000000000000016300000016,3″ 6.49 −0.31 748 K5III
R Scl 8879 6759 01ч 26м &1000000000000581000000058,10с −32° 32′ &1000000000000035200000035,2″ 6.57 −1.81 1545 C карбонска ѕвезда
HD 4208 4208 3479 00ч 44м &1000000000000266500000026,65с −26° 30′ &1000000000000056400000056,4″ 7.79 5.22 107 G7V има планета (b)
HD 4113 4113 3391 00ч 49м &1000000000000126000000012,60с −37° 58′ &1000000000000057500000057,5″ 7.91 4.69 144 G5V има планета (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]