Список на ѕвезди во соѕвездието Триаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Триаголник, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Tri β 4 13161 10064 02ч 09м &1000000000000325200000032,52с +34° 59′ &1000000000000014600000014,6″ 3.00 0.09 124 A5III Deltotum, Deltoton
α Tri α 2 11443 8796 01ч 53м &1000000000000049000000004,90с +29° 34′ &1000000000000045800000045,8″ 3.42 1.95 64 F6IV Mothallah, Metallah, Ras al Mothallah, Elmuthalleth, Caput Trianguli
γ Tri γ 9 14055 10670 02ч 17м &1000000000000188400000018,84с +33° 50′ &1000000000000050400000050,4″ 4.03 1.24 118 A1Vnn
δ Tri δ 8 13974 10644 02ч 17м &1000000000000024200000002,42с +34° 13′ &1000000000000029400000029,4″ 4.84 4.66 35 G0V
6 Tri 6 13480 10280 02ч 12м &1000000000000223200000022,32с +30° 18′ &1000000000000011600000011,6″ 4.94 0.08 305 F5V comp SB
14 Tri 14 15656 11784 02ч 32м &1000000000000061400000006,14с +36° 08′ &1000000000000050000000050,0″ 5.15 −0.25 391 K5III
7 Tri 7 13869 10559 02ч 15м &1000000000000563000000056,30с +33° 21′ &1000000000000032300000032,3″ 5.25 0.48 293 A0V
10 Tri 10 14252 10793 02ч 18м &1000000000000569900000056,99с +28° 38′ &1000000000000033600000033,6″ 5.29 0.13 350 A2V
12 Tri 12 15257 11486 02ч 28м &1000000000000099900000009,99с +29° 40′ &1000000000000010300000010,3″ 5.29 1.90 155 F0III
15 Tri 15 16058 12086 02ч 35м &1000000000000468000000046,80с +34° 41′ &1000000000000015700000015,7″ 5.38 M3III
ε Tri ε 3 12471 9570 02ч 02м &1000000000000579700000057,97с +33° 17′ &1000000000000002900000002,9″ 5.50 0.22 370 A2V двојна ѕвезда
11 Tri 11 15176 11432 02ч 27м &1000000000000277900000027,79с +31° 48′ &1000000000000004900000004,9″ 5.55 0.83 286 K1III:
10390 7943 01ч 42м &1000000000000034500000003,45с +35° 14′ &1000000000000044800000044,8″ 5.63 1.13 259 B9IV-V
11007 8433 01ч 48м &1000000000000416800000041,68с +32° 41′ &1000000000000022200000022,2″ 5.78 3.60 89 F8V
11928 9132 01ч 57м &1000000000000437400000043,74с +27° 48′ &1000000000000016300000016,3″ 5.84 0.02 476 M2III
15755 11840 02ч 32м &1000000000000526600000052,66с +34° 32′ &1000000000000032800000032,8″ 5.84 1.33 260 K0III
13 Tri 13 15335 11548 02ч 28м &1000000000000485400000048,54с +29° 55′ &1000000000000053700000053,7″ 5.89 3.45 100 G0V
10348 7906 01ч 41м &1000000000000392400000039,24с +30° 02′ &1000000000000049700000049,7″ 5.97 −0.06 523 K0III
16187 12160 02ч 36м &1000000000000430500000043,05с +31° 36′ &1000000000000027600000027,6″ 6.07 0.36 452 K0
16220 12200 02ч 37м &1000000000000065100000006,51с +32° 53′ &1000000000000027700000027,7″ 6.23 2.52 180 F8V
5 Tri 5 13372 10220 02ч 11м &1000000000000250000000025,00с +31° 31′ &1000000000000035100000035,1″ 6.24 0.39 482 A1m
15464 11651 02ч 30м &1000000000000165600000016,56с +33° 50′ &1000000000000001800000001,8″ 6.26 0.98 371 K1III
10588 8086 01ч 43м &1000000000000501500000050,15с +32° 11′ &1000000000000031200000031,2″ 6.32 0.57 460 G8III-IV SB
13747 10446 02ч 14м &1000000000000378800000037,88с +28° 41′ &1000000000000029100000029,1″ 6.35 2.48 194 K1III
9298 7147 01ч 32м &1000000000000075800000007,58с +34° 47′ &1000000000000059900000059,9″ 6.39 −0.90 937 B7IIIMNp...
χ Tri χ 12211 9383 02ч 00м &1000000000000337200000033,72с +27° 53′ &1000000000000019300000019,3″ 8.86 2.76 541 A7V

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]