Список на ѕвезди во соѕвездието Индијанец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е листа на забележани ѕвезди во соѕвездието Индијанец, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Ind α 196171 101772 20ч 37м 33.99с −47° 17′ 30.0″ 3.11 0.65 101 K0III The Persian, Al Nair
β Ind β 198700 103227 20ч 54м 48.58с −58° 27′ 14.7″ 3.67 −2.66 603 K0III
θ Ind θ 202730 105319 21ч 19м 51.88с −53° 26′ 57.4″ 4.39 2.02 97 A5V
δ Ind δ 208450 108431 21ч 57м 55.03с −54° 59′ 33.2″ 4.40 0.63 185 F0IV
η Ind η 197157 102333 20ч 44м 02.19с −51° 55′ 15.0″ 4.51 2.59 79 A6:var
ε Ind ε 209100 108870 22ч 03м 17.44с −56° 46′ 47.3″ 4.69 6.89 12 K5V 17-та најблиска ѕвезден систем, двојна ѕвезда, има придружник кафеаво џуџе
ζ Ind ζ 198048 102790 20ч 49м 28.93с −46° 13′ 36.8″ 4.90 −0.57 404 K5III
ι Ind ι 198308 102950 20ч 51м 30.05с −51° 36′ 29.4″ 5.06 −1.14 567 K1II/III
μ Ind μ 200365 104085 21ч 05м 14.23с −54° 43′ 37.0″ 5.17 0.02 349 K2III
ν Ind ν 211998 110618 22ч 24м 34.39с −72° 15′ 13.6″ 5.28 2.98 94 A3V: + F9V
ο Ind ο 207241 107835 21ч 50м 47.23с −69° 37′ 45.9″ 5.52 −0.65 558 M0III
217831 113969 23ч 04м 52.15с −68° 49′ 13.4″ 5.53 1.82 180 F4III
212728 110935 22ч 28м 37.44с −67° 29′ 20.0″ 5.56 2.36 142 A3V
207229 107773 21ч 50м 00.13с −64° 42′ 44.8″ 5.62 0.57 334 K1III
κ Ind κ 209529 109081 22ч 05м 50.95с −59° 38′ 09.4″ 5.62 −0.37 514 K4III
202103 104978 21ч 15м 45.84с −53° 15′ 47.0″ 5.73 0.30 397 A6IV
199623 103673 21ч 00м 21.56с −51° 15′ 56.3″ 5.76 3.48 93 F5IV-V
212211 110668 22ч 25м 10.39с −70° 25′ 53.3″ 5.78 2.26 165 F3III
207964 108195 21ч 55м 11.34с −61° 53′ 11.0″ 5.92 2.58 152 F1III
206399 107423 21ч 45м 28.81с −71° 00′ 31.8″ 6.02 −0.76 741 B8IV
208796 108626 22ч 00м 24.22с −55° 53′ 00.4″ 6.02 −0.40 627 B9IV/V
ρ Ind ρ 216437 113137 22ч 54м 39.56с −70° 04′ 26.0″ 6.04 3.92 86 G4IV-V има планета (b)
γ Ind γ 203760 105841 21ч 26м 15.44с −54° 39′ 38.0″ 6.10 2.08 208 F1III
κ Ind κ 208496 108478 21ч 58м 30.07с −59° 00′ 44.0″ 6.13 2.02 217 F3V
202874 105334 21ч 20м 09.48с −45° 01′ 18.8″ 6.15 −2.63 1863 C5II
219644 115062 23ч 18м 19.99с −67° 28′ 16.4″ 6.15 −0.27 628 K2/K3III
π Ind π 208149 108281 21ч 56м 14.04с −57° 53′ 58.6″ 6.17 0.06 543 A3m...
218288 114268 23ч 08м 35.55с −73° 35′ 10.0″ 6.18 −0.17 607 K3III
205877 106978 21ч 39м 59.74с −52° 21′ 32.5″ 6.20 −0.23 631 F7III
205417 106818 21ч 38м 02.80с −64° 49′ 26.9″ 6.22 −0.07 591 A0/A1IV
198766 103206 20ч 54м 35.10с −50° 43′ 38.3″ 6.23 −2.16 1552 B5IV
199642 103693 21ч 00м 43.41с −53° 44′ 20.5″ 6.26 −0.70 805 K5/M0III
203548 105685 21ч 24м 20.80с −46° 36′ 52.8″ 6.30 1.38 314 A5m...
205935 107030 21ч 40м 33.69с −55° 44′ 16.8″ 6.33 −0.31 694 K0III-IV
215729 112694 22ч 49м 17.45с −70° 20′ 53.0″ 6.35 1.35 327 A2V
204228 106065 21ч 29м 00.08с −53° 42′ 21.1″ 6.39 1.17 361 K2IIICN...
203010 105425 21ч 21м 16.60с −49° 56′ 16.3″ 6.40 1.16 364 K3III
204873 106419 21ч 33м 17.62с −52° 44′ 15.9″ 6.43 −0.71 872 K4III
200887 104296 21ч 07м 44.50с −45° 22′ 46.0″ 6.45 1.57 308 A9V
206690 107409 21ч 45м 18.67с −49° 29′ 56.0″ 6.46 0.93 417 K1III
218497 114367 23ч 09м 44.73с −67° 52′ 34.2″ 6.47 2.86 172 F3IV
218558 114408 23ч 10м 11.99с −66° 51′ 27.8″ 6.47 2.50 203 K0IV
206429 107299 21ч 43м 59.16с −57° 19′ 30.4″ 6.49 3.30 141 F7IV/V
208184 108268 21ч 56м 03.42с −52° 27′ 49.2″ 6.50 0.09 623 G6III

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]