Список на ѕвезди во соѕвездието Лав

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Лав, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Регулус α 32 87901 49669 10ч 08м 22.46с +11° 58′ 01.9″ 1.36 −0.52 77 B7V Cor Leonis, Qalb, Kabelaced, Qalb al-Asad, Rex
γ1 Leo γ1 41 89484 50583 10ч 19м 58.16с +19° 50′ 30.7″ 2.01 −0.92 126 K0III Algieba, Al Gieba, Algeiba
Denebola β 94 102647 57632 11ч 49м 03.88с +14° 34′ 20.4″ 2.14 1.92 36 A3Vvar Deneb Alased, Deneb Aleet
δ Leo δ 68 97603 54872 11ч 14м 06.41с +20° 31′ 26.5″ 2.56 1.32 58 A4V Zosma, Zozma, Zozca, Zosca, Zubra, Duhr, Dhur
ε Leo ε 17 84441 47908 09ч 45м 51.10с +23° 46′ 27.4″ 2.97 −1.46 251 G0II Ras Elased, Ras Elased Australis, Algenubi
θ Leo θ 70 97633 54879 11ч 14м 14.44с +15° 25′ 47.1″ 3.33 −0.35 178 A2V Chertan, Chort, Coxa
ζ Leo ζ 36 89025 50335 10ч 16м 41.40с +23° 25′ 02.4″ 3.43 −1.08 260 F0III Adhafera, Aldhafera, Aldhafara
η Leo η 30 87737 49583 10ч 07м 19.95с +16° 45′ 45.6″ 3.48 −5.60 2131 A0Ib Al Jabhah
ο Leo A ο 14 83808 47508 09ч 41м 09.12с +09° 53′ 32.6″ 3.52 0.43 135 A5V+... Subra
ο Leo B ο 14 83809 09ч 41м 13.40с +09° 54′ 35.0″ 3.70 дел од системот Лав
γ2 Leo γ2 41 89485 10ч 19м 58.60с +19° 50′ 26.0″ 3.80
ρ Leo ρ 47 91316 51624 10ч 32м 48.68с +09° 18′ 23.7″ 3.84 −7.38 5719 B1Ib SB Shir, Ser
μ Leo μ 24 85503 48455 09ч 52м 45.96с +26° 00′ 25.5″ 3.88 0.83 133 K0III Rasalas, Ras Elased Borealis, Ras al Asad al Shamaliyy, Alshemali
ι Leo ι 78 99028 55642 11ч 23м 55.37с +10° 31′ 46.9″ 4.00 2.08 79 F2IV SB Tsze Tseang
σ Leo σ 77 98664 55434 11ч 21м 08.25с +06° 01′ 45.7″ 4.05 −0.04 214 B9.5Vs Shishimai
54 Leo 54 94601 53417 10ч 55м 36.85с +24° 44′ 59.1″ 4.30 −0.44 289 A1
υ Leo υ 91 100920 56647 11ч 36м 56.93с −00° 49′ 25.9″ 4.30 0.61 178 G9III
λ Leo λ 4 82308 46750 09ч 31м 43.24с +22° 58′ 05.0″ 4.32 −0.75 336 K5IIIvar Alterf, Al Terf
31 Leo A 31 87837 49637 10ч 07м 54.32с +09° 59′ 51.6″ 4.39 −0.23 274 K4III
60 Leo b 60 95608 53954 11ч 02м 19.78с +20° 10′ 47.1″ 4.42 1.53 124 A1m
φ Leo φ 74 98058 55084 11ч 16м 39.76с −03° 39′ 05.5″ 4.45 0.56 195 A7IVn
κ Leo κ 1 81146 46146 09ч 24м 39.28с +26° 10′ 56.8″ 4.47 0.39 213 K2III Al Minliar al Asad
93 Leo 93 102509 57565 11ч 47м 59.23с +20° 13′ 08.2″ 4.50 0.29 226 A comp SB
72 Leo 72 97778 54951 11ч 15м 12.24с +23° 05′ 43.9″ 4.56 −6.99 6653 M3III
χ Leo χ 63 96097 54182 11ч 05м 01.23с +07° 20′ 10.0″ 4.62 2.31 94 F2III-IVvar
π Leo π 29 86663 49029 10ч 00м 12.82с +08° 02′ 39.4″ 4.68 −1.35 525 M2III
61 Leo p2 61 95578 53907 11ч 01м 49.67с −02° 29′ 04.2″ 4.73 −1.26 514 K5III
87 Leo e 87 99998 56127 11ч 30м 18.88с −03° 00′ 12.5″ 4.77 −1.57 604 K4III
40 Leo 40 89449 50564 10ч 19м 44.31с +19° 28′ 17.2″ 4.78 3.15 69 F6IV
58 Leo d 58 95345 53807 11ч 00м 33.64с +03° 37′ 03.1″ 4.84 −0.26 342 K1III
τ Leo τ 84 99648 55945 11ч 27м 56.23с +02° 51′ 22.6″ 4.95 −1.45 621 G8II-III
59 Leo c 59 95382 53824 11ч 00м 44.83с +06° 06′ 05.4″ 4.98 1.65 151 A5III
ξ Leo ξ 5 82395 46771 09ч 31м 56.79с +11° 18′ 00.1″ 4.99 0.67 238 K0IIIvar
10 Leo 10 83240 47205 09ч 37м 12.71с +06° 50′ 08.8″ 5.00 0.80 226 K1IIIvar
6 Leo h 6 82381 46774 09ч 31м 57.58с +09° 42′ 56.9″ 5.07 −0.78 482 K3III
48 Leo 48 91612 51775 10ч 34м 48.07с +06° 57′ 13.0″ 5.07 0.12 319 G8II-III
75 Leo 75 98118 55137 11ч 17м 17.37с +02° 00′ 39.3″ 5.18 −0.31 408 M0III comp
ν Leo ν 27 86360 48883 09ч 58м 13.39с +12° 26′ 41.4″ 5.26 −0.79 529 B9IV
92 Leo 92 101484 56975 11ч 40м 47.11с +21° 21′ 10.2″ 5.26 1.00 232 K1III
22 Leo g 22 85376 48390 09ч 51м 53.02с +24° 23′ 44.9″ 5.29 2.27 131 A5IV
73 Leo n 73 97907 55016 11ч 15м 51.90с +13° 18′ 27.3″ 5.31 −0.52 478 K3III
53 Leo l 53 93702 52911 10ч 49м 15.43с +10° 32′ 42.9″ 5.32 0.27 334 A2V
ψ Leo ψ 16 84194 47723 09ч 43м 43.90с +14° 01′ 18.1″ 5.36 −1.34 713 M2III
79 Leo 79 99055 55650 11ч 24м 02.34с +01° 24′ 27.9″ 5.39 0.14 365 G8IIICN...
ω Leo ω 2 81858 46454 09ч 28м 27.38с +09° 03′ 24.4″ 5.40 2.72 112 F9V
69 Leo p5 69 97585 54849 11ч 13м 45.58с −00° 04′ 10.2″ 5.40 −0.42 477 A0V
37 Leo 37 89056 50333 10ч 16м 40.75с +13° 43′ 42.1″ 5.42 −0.51 499 M1III
46 Leo 46 91232 51585 10ч 32м 11.80с +14° 08′ 14.0″ 5.43 −2.18 1083 M2III
HD 94402 p1 94402 53273 10ч 53м 43.76с −02° 07′ 45.3″ 5.45 0.55 312 G8III двојна ѕвезда
52 Leo k 52 93291 52689 10ч 46м 25.35с +14° 11′ 41.3″ 5.49 0.76 287 G4III:
51 Leo m 51 93257 52686 10ч 46м 24.49с +18° 53′ 29.8″ 5.50 1.81 178 K3III
65 Leo p4 65 96436 54336 11ч 06м 54.43с +01° 57′ 20.6″ 5.52 1.55 203 G9IIICN...
95 Leo o 95 103578 58159 11ч 55м 40.53с +15° 38′ 48.5″ 5.53 −0.65 560 A3V
86 Leo 86 100006 56146 11ч 30м 29.08с +18° 24′ 35.1″ 5.54 0.55 325 K0III
83069 47168 09ч 36м 42.85с +31° 09′ 42.6″ 5.57 −0.25 475 M2III
81 Leo 81 99285 55765 11ч 25м 36.46с +16° 27′ 23.6″ 5.58 2.21 154 F2V
44 Leo 44 90254 51008 10ч 25м 15.19с +08° 47′ 05.8″ 5.61 −1.06 704 M2IIIs
15 Leo f 15 84107 47701 09ч 43м 33.27с +29° 58′ 29.0″ 5.64 2.20 159 A2IV
18 Leo 18 84561 47959 09ч 46м 23.34с +11° 48′ 36.0″ 5.67 −0.99 701 K4III
49 Leo 49 91636 51802 10ч 35м 02.19с +08° 39′ 01.6″ 5.67 −0.09 462 A2V
87015 49220 10ч 02м 48.96с +21° 56′ 57.4″ 5.68 −2.75 1583 B2.5IV
67 Leo 67 96738 54487 11ч 08м 49.08с +24° 39′ 30.4″ 5.70 0.21 408 A3IV
3 Leo 3 81873 46457 09ч 28м 29.19с +08° 11′ 18.1″ 5.72 −0.29 518 K0III
8 Leo 8 83189 47189 09ч 37м 02.59с +16° 26′ 16.7″ 5.73 −1.60 953 K1III
85 Leo 85 99902 56080 11ч 29м 41.86с +15° 24′ 48.2″ 5.74 0.11 435 K4III
86513 48982 09ч 59м 36.28с +29° 38′ 43.2″ 5.75 0.76 324 G9III:
89 Leo 89 100563 56445 11ч 34м 22.06с +03° 03′ 37.5″ 5.76 3.64 87 F5V
97605 54863 11ч 14м 01.81с +08° 03′ 39.4″ 5.79 1.61 223 K3III
84542 47943 09ч 46м 10.04с +06° 42′ 31.0″ 5.80 −1.72 1042 M1III
99196 55716 11ч 24м 58.99с +11° 25′ 49.1″ 5.80 0.02 468 K4III
100808 56601 11ч 36м 17.94с +27° 46′ 52.7″ 5.80 1.52 234 F0V
39 Leo 39 89125 50384 10ч 17м 14.80с +23° 06′ 23.2″ 5.81 4.03 74 F8Vw
89024 50336 10ч 16м 41.84с +25° 22′ 14.5″ 5.84 0.91 315 K2III:
86080 48734 09ч 56м 26.03с +08° 55′ 59.2″ 5.85 −0.73 674 K2III:
83787 47544 09ч 41м 35.11с +31° 16′ 40.2″ 5.90 −1.40 942 K6III
76 Leo 76 98366 55249 11ч 18м 54.98с +01° 39′ 01.9″ 5.90 1.00 311 K0III:
102590 57606 11ч 48м 38.77с +14° 17′ 03.1″ 5.90 1.55 242 F0V
55 Leo 55 94672 53423 10ч 55м 42.34с +00° 44′ 13.0″ 5.91 2.70 143 F2III
56 Leo 56 94705 53449 10ч 56м 01.48с +06° 11′ 07.4″ 5.91 0.92 325 M5IIIvar
35 Leo 35 89010 50319 10ч 16м 32.42с +23° 30′ 10.8″ 5.95 3.54 99 G2IV
62 Leo p3 62 95849 54049 11ч 03м 36.63с −00° 00′ 03.0″ 5.95 −0.21 557 K3III
90 Leo 90 100600 56473 11ч 34м 42.50с +16° 47′ 48.9″ 5.95 −2.98 1988 B4V
45 Leo 45 90569 51213 10ч 27м 38.99с +09° 45′ 44.7″ 6.01 0.65 385 A0sp...
R Leo 84748 09ч 47м 33.50с +11° 25′ 44.0″ 6.02 Mira variable
88737 50174 10ч 14м 29.84с +21° 10′ 05.6″ 6.02 2.44 169 F9V
101980 57240 11ч 44м 13.17с +25° 13′ 05.9″ 6.02 −1.25 929 K5III
86369 48876 09ч 58м 07.62с +08° 18′ 50.6″ 6.05 −0.04 539 K3III
88639 50109 10ч 13м 49.72с +27° 08′ 09.0″ 6.05 0.67 389 G5III-IV
98960 55595 11ч 23м 17.97с +00° 07′ 55.4″ 6.05 −0.53 675 K3
102660 57646 11ч 49м 14.77с +16° 14′ 34.8″ 6.05 2.07 204 A3m
43 Leo 43 89962 50851 10ч 23м 00.46с +06° 32′ 34.4″ 6.06 1.82 229 K3III
20 Leo 20 85040 48218 09ч 49м 50.12с +21° 10′ 46.0″ 6.10 0.11 514 A8IV
94363 53240 10ч 53м 25.04с −02° 15′ 18.0″ 6.12 1.61 261 K0III+...
95771 54027 11ч 03м 14.55с −00° 45′ 07.4″ 6.12 2.43 178 F0V
90472 51161 10ч 27м 00.52с +19° 21′ 52.4″ 6.15 1.13 329 K0
42 Leo 42 89774 50755 10ч 21м 50.32с +14° 58′ 32.9″ 6.16 0.34 476 A1V
94720 53472 10ч 56м 16.88с +22° 21′ 06.0″ 6.17 −0.28 637 K2
99651 55941 11ч 27м 53.73с −01° 41′ 59.8″ 6.23 0.21 522 K2III:
82670 46938 09ч 33м 59.17с +23° 27′ 14.8″ 6.26 0.29 509 K7III
13 Leo 13 83821 47550 09ч 41м 38.50с +25° 54′ 46.6″ 6.26 0.16 541 K2III:
92941 52513 10ч 44м 14.62с +19° 45′ 32.0″ 6.27 2.20 212 A5V
88 Leo 88 100180 56242 11ч 31м 45.14с +14° 21′ 53.9″ 6.27 4.46 75 G0V
54 Leo 54 94602 10ч 55м 37.30с +24° 44′ 56.0″ 6.30
97244 54688 11ч 11м 43.79с +14° 24′ 00.7″ 6.30 2.38 198 A5V
81361 46232 09ч 25м 32.55с +16° 35′ 08.3″ 6.31 1.70 272 G9III:
94237 53167 10ч 52м 36.10с −00° 12′ 05.7″ 6.31 −0.72 830 K5III
7 Leo 7 83023 47096 09ч 35м 52.91с +14° 22′ 46.5″ 6.32 0.35 510 A1V
80 Leo 80 99329 55791 11ч 25м 50.10с +03° 51′ 36.7″ 6.35 2.41 200 F3IV
87500 49445 10ч 05м 40.96с +15° 45′ 27.1″ 6.36 1.07 372 F2Vn
94180 53141 10ч 52м 13.69с +01° 01′ 29.9″ 6.37 −1.16 1045 A3V
102910 57779 11ч 50м 55.42с +12° 16′ 44.3″ 6.37 2.66 180 A5m
37 Sex 37 93244 52660 10ч 46м 05.68с +06° 22′ 23.8″ 6.38 1.22 351 K1III:
96372 54319 11ч 06м 44.01с +17° 44′ 14.7″ 6.40 −0.46 769 K5
80956 46058 09ч 23м 31.85с +25° 10′ 58.2″ 6.41 −0.18 679 G5III-IV
89344 50516 10ч 19м 00.74с +24° 42′ 43.6″ 6.42 −1.36 1173 K0
34 Leo 34 88355 49929 10ч 11м 38.19с +13° 21′ 18.7″ 6.43 2.24 225 F7V
100659 56500 11ч 34м 58.93с −04° 21′ 40.2″ 6.43 0.05 616 K0
19 Leo 19 84722 48029 09ч 47м 25.99с +11° 34′ 05.4″ 6.44 1.67 293 A7Vn
23 Leo 23 85268 48324 09ч 51м 01.97с +13° 03′ 58.5″ 6.45 −2.32 1852 M0III
100655 56508 11ч 35м 03.79с +20° 26′ 29.6″ 6.45 0.71 459 G9III
86358 48895 09ч 58м 26.12с +27° 45′ 32.6″ 6.48 2.36 218 F3V
64 Leo 64 96528 54388 11ч 07м 39.72с +23° 19′ 25.5″ 6.48 2.09 246 A5m
84252 47779 09ч 44м 30.00с +18° 51′ 49.1″ 6.49 0.72 464 K0
84680 48023 09ч 47м 22.20с +23° 38′ 51.7″ 6.49 0.02 643 K0
83 Leo A 83 99491 55846 11ч 26м 45.75с +03° 00′ 45.6″ 6.49 5.25 58 K0IV двојна ѕвезда
100456 56388 11ч 33м 36.33с +02° 29′ 56.7″ 6.49 −1.44 1254 K5
82523 46891 09ч 33м 18.32с +28° 22′ 04.9″ 6.50 1.68 300 A3Vnn
18 LMi 18 86012 48742 09ч 56м 31.36с +32° 23′ 04.6″ 6.55 3.02 165 F2
9 Leo 9 83273 47247 09ч 37м 49.96с +24° 40′ 13.1″ 6.61 2.41 225 G0III
11 Leo 11 83343 47266 09ч 38м 01.31с +14° 20′ 50.8″ 6.63 2.58 210 F2
52 LMi 52 96418 54347 11ч 07м 04.91с +25° 32′ 13.8″ 6.86 3.14 181 F8IV
71 Leo 71 98824 55533 11ч 22м 29.02с +17° 26′ 13.4″ 7.03 0.16 773 K1III
HD 89307 89307 50473 10ч 18м 21.28с +12° 37′ 16.0″ 7.06 4.61 101 G0V има планета (b)
83 Leo B 83 99492 55848 11ч 26м 46.28с +03° 00′ 22.8″ 7.57 6.29 59 K2V дел од системот 83 Leo; има планета (b)
HD 81040 81040 46076 09ч 23м 47.09с +20° 21′ 52.0″ 7.74 5.18 106 G2/G3 има планета (b)
HD 88133 88133 49813 10ч 10м 07.68с +18° 11′ 12.7″ 8.06 3.70 243 G5IV има планета (b)
HD 100777 100777 56572 11ч 35м 51.53с −04° 45′ 20.5″ 8.42 4.81 172 K0V има планета (b)
HD 102272 102272 57428 11ч 46м 23.54с +14° 07′ 26.3″ 8.71 0.93 1200 K0III има две планети (b & c)
GJ 436 57087 11ч 42м 11.09с +26° 42′ 23.7″ 10.68 10.63 33 M2.5 блиска ѕвезда, има планета (b)
CW Leo 09ч 47м 57.38с +13° 16′ 43.6″ 11(B) C... AGB star, карбонска ѕвезда, променлива; најсјајна ѕвезда од N-band (10 μm бранова должина)
Wolf 359 10ч 56м 28.99с +07° 00′ 52.0″ 13.45 16.64 7.78 M6 V CN Leo; трета најблиска ѕвезден систем; Proxima Leonis; пламена ѕвезда

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]