Список на ѕвезди во соѕвездието Водолија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Водолија, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Aqr β 22 204867 106278 21ч 31м 33.52с −05° 34′ 16.2″ 2.90 −3.47 612 G0Ib Sadalsuud, Sadalsud, Sad es Saud, Sadalsund, Saad el Sund; тројна ѕвезда
α Aqr α 34 209750 109074 22ч 05м 47.03с −00° 19′ 11.4″ 2.95 −3.88 758 G2Ib Sadalmelik, Sadal Melik, Sadalmelek, Sadlamulk, El Melik, Saad el Melik, Ruchbah; двојна ѕвезда
δ Aqr δ 76 216627 113136 22ч 54м 39.04с −15° 49′ 14.7″ 3.27 −0.18 159 A3V Skat, Scheat, Seat, Sheat
ζ1 Aqr ζ1 55 213051 110960 22ч 28м 49.80с −00° 01′ 12.2″ 3.65 1.14 103 F3III-IV Sadaltager, Sadaltajir, Altager; двојна ѕвезда
88 Aqr c2 88 218594 114341 23ч 09м 26.76с −21° 10′ 20.9″ 3.68 −0.60 234 K1III
λ Aqr λ 73 216386 112961 22ч 52м 36.86с −07° 34′ 46.8″ 3.73 −1.67 391 M2IIIvar Hydor, Ekkhysis, Satabhisha; неправилно променлива, Шаблон:Променлива ѕвезда
ε Aqr ε 2 198001 102618 20ч 47м 40.53с −09° 29′ 44.5″ 3.78 −0.46 229 A1V Albali, Al Bali; се претпоставува дека е променлива
γ Aqr γ 48 212061 110395 22ч 21м 39.30с −01° 23′ 14.5″ 3.86 0.44 158 A0V Sadachbia, Sadalachbia; двојна ѕвезда
98 Aqr b1 98 220321 115438 23ч 22м 58.30с −20° 06′ 01.2″ 3.96 0.48 162 K0III
η Aqr η 62 213998 111497 22ч 35м 21.33с −00° 07′ 02.5″ 4.04 0.29 183 B9IV-Vn Hydria, Deli
τ2 Aqr τ2 71 216032 112716 22ч 49м 35.51с −13° 35′ 33.1″ 4.05 −1.28 380 K5III optical double; се претпоставува дека е променлива
θ Aqr θ 43 211391 110003 22ч 16м 49.97с −07° 46′ 59.7″ 4.17 0.33 191 G8III-IV Ancha
φ Aqr φ 90 219215 114724 23ч 14м 19.33с −06° 02′ 54.7″ 4.22 0.05 222 M2III се претпоставува дека е променлива
ψ1 Aqr ψ1 91 219449 114855 23ч 15м 53.28с −09° 05′ 15.7″ 4.24 0.95 148 K0III повеќеѕвезден систем; има планета (b)
ι Aqr ι 33 209819 109139 22ч 06м 26.21с −13° 52′ 10.3″ 4.29 0.67 172 B8V
99 Aqr b2 99 220704 115669 23ч 26м 02.82с −20° 38′ 30.7″ 4.38 −0.50 308 K4III се претпоставува дека е променлива
ψ2 Aqr ψ2 93 219688 115033 23ч 17м 54.20с −09° 10′ 57.0″ 4.41 −0.56 322 B5Vn Be star; променлива, Шаблон:Променлива ѕвезда
ζ2 Aqr ζ2 55 213052 22ч 28м 50.10с −00° 01′ 12.0″ 4.42 251 F3V дел од системот ζ Aqr
3 Aqr k 3 198026 102624 20ч 47м 44.24с −05° 01′ 39.4″ 4.43 −1.24 445 M3IIIvar EN Aqr; неправилно променлива, Шаблон:Променлива ѕвезда
86 Aqr c1 86 218240 114119 23ч 06м 40.81с −23° 44′ 35.2″ 4.48 0.67 188 G8III троен ѕвезден систем
ω2 Aqr ω2 105 222661 116971 23ч 42м 43.28с −14° 32′ 41.1″ 4.49 1.12 154 B9V двојна ѕвезда
ν Aqr ν 13 201381 104459 21ч 09м 35.59с −11° 22′ 18.0″ 4.50 1.00 164 G8III Albulaan
ξ Aqr ξ 23 205767 106786 21ч 37м 45.04с −07° 51′ 14.9″ 4.68 0.99 179 A7V двојна ѕвезда
66 Aqr g 66 215167 112211 22ч 43м 35.25с −18° 49′ 49.1″ 4.68 −1.18 484 K3III се претпоставува дека е променлива
101 Aqr b3 101 221565 116247 23ч 33м 16.63с −20° 54′ 52.3″ 4.70 −0.26 320 A0V двојна ѕвезда
89 Aqr c3 89 218640 114375 23ч 09м 54.88с −22° 27′ 27.3″ 4.71 −1.31 521 A3IV: двојна ѕвезда
μ Aqr μ 6 198743 103045 20ч 52м 39.21с −08° 58′ 59.7″ 4.73 1.34 155 A3m Albulaan; двојна ѕвезда, spectroscopic binary
ο Aqr ο 31 209409 108874 22ч 03м 18.83с −02° 09′ 19.2″ 4.74 −0.60 381 B7IVe Kae Uh; emission-line star; γ Cas variable, Vmax = +4.68m, Vmin = +4.89m
π Aqr π 52 212571 110672 22ч 25м 16.61с +01° 22′ 38.6″ 4.80 −2.84 1101 B1Ve Seat; emission-line star; γ Cas variable, Vmax = +4.42m, Vmin = +4.70m
σ Aqr σ 57 213320 111123 22ч 30м 38.82с −10° 40′ 40.4″ 4.82 0.27 265 A0IVs
104 Aqr A A2 104 222574 116901 23ч 41м 45.80с −17° 48′ 59.5″ 4.82 −1.65 643 G2Ib/II triple star; се претпоставува дека е променлива
χ Aqr χ 92 219576 114939 23ч 16м 50.95с −07° 43′ 35.3″ 4.93 −1.54 640 M3III irregular variable, Vmax = +4.90m, Vmin = +5.06m
ω1 Aqr ω1 102 222345 116758 23ч 39м 47.04с −14° 13′ 19.4″ 4.97 1.91 134 A7IV
ψ3 Aqr ψ3 95 219832 115115 23ч 18м 57.65с −09° 36′ 38.6″ 4.99 0.58 249 A0V triple star
κ Aqr κ 63 214376 111710 22ч 37м 45.42с −04° 13′ 39.9″ 5.04 0.76 234 K2III Situla; double star
25 Aqr d 25 206067 106944 21ч 39м 33.28с +02° 14′ 37.5″ 5.10 0.76 241 K0III double star
47 Aqr 47 212010 110391 22ч 21м 35.58с −21° 35′ 52.9″ 5.12 1.37 183 K0III
1 Aqr 1 196758 101936 20ч 39м 24.83с +00° 29′ 11.4″ 5.15 0.77 245 K1III triple star
108 Aqr i3 108 223640 117629 23ч 51м 21.32с −18° 54′ 33.0″ 5.17 0.20 321 Ap Si ET Aqr; spectroscopic binary; α2 CVn variable, Vmax = +5.16m, Vmin = +5.21m, P = 3.730 d
94 Aqr B 115125 23ч 19м 06.37с −13° 27′ 17.0″ 5.19 99 K2V дел од системот 94 Aqr
97 Aqr 97 220278 115404 23ч 22м 39.10с −15° 02′ 21.8″ 5.19 0.88 237 A3V двојна ѕвезда
94 Aqr A 94 219834 115126 23ч 19м 06.51с −13° 27′ 30.4″ 5.20 3.62 99 G6/G8IV двојна ѕвезда
υ Aqr υ 59 213845 111449 22ч 34м 41.50с −20° 42′ 28.3″ 5.21 3.43 74 F7V
68 Aqr 68 215721 112529 22ч 47м 33.19с −19° 36′ 46.3″ 5.24 0.68 266 G8III
106 Aqr i1 106 222847 117089 23ч 44м 12.06с −18° 16′ 36.9″ 5.24 0.20 331 B9V
222643 116957 23ч 42м 27.81с −15° 26′ 52.7″ 5.27 0.60 280 K3III
107 Aqr i2 107 223024 117218 23ч 46м 00.84с −18° 40′ 42.1″ 5.28 1.21 212 F0III двојна ѕвезда
32 Aqr 32 209625 108991 22ч 04м 47.43с −00° 54′ 22.5″ 5.29 1.04 231 A5m
41 Aqr 41 210960 109786 22ч 14м 18.02с −21° 04′ 28.9″ 5.33 0.65 281 K1III multiple star
42 Aqr 42 211361 110000 22ч 16м 48.04с −12° 49′ 53.2″ 5.34 −0.52 484 K1III
ρ Aqr ρ 46 211838 110273 22ч 20м 11.91с −07° 49′ 16.0″ 5.35 −1.44 743 B8IIIMNp...
103 Aqr A1 103 222547 116889 23ч 41м 34.51с −18° 01′ 36.8″ 5.36 −0.91 584 K4/K5III
38 Aqr e 38 210424 109472 22ч 10м 37.46с −11° 33′ 53.9″ 5.43 −0.75 561 B5III
83 Aqr h 83 218060 113996 23ч 05м 09.71с −07° 41′ 37.7″ 5.44 1.63 188 F2V triple star
18 Aqr 18 203705 105668 21ч 24м 11.44с −12° 52′ 41.3″ 5.48 2.07 157 F0V се претпоставува дека е променлива
21 Aqr 21 203926 105767 21ч 25м 16.96с −03° 33′ 23.7″ 5.48 −0.01 408 K4III
7 Aqr 7 199345 103401 20ч 56м 54.03с −09° 41′ 51.1″ 5.49 −0.84 601 K5III тројна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
12 Aqr B 12 200496 103981 21ч 04м 04.58с −05° 49′ 24.2″ 7.31 7.4 A3V optical double
49 Aqr 49 212271 110529 22ч 23м 30.79с −24° 45′ 45.6″ 5.53 0.93 272 K0IIICN...
77 Aqr 77 216640 113148 22ч 54м 45.60с −16° 16′ 18.3″ 5.53 2.36 140 K1III се претпоставува дека е променлива
5 Aqr 5 198667 103005 20ч 52м 08.69с −05° 30′ 25.4″ 5.55 −1.27 753 B9III се претпоставува дека е променлива
30 Aqr 30 209396 108868 22ч 03м 16.43с −06° 31′ 20.7″ 5.55 0.95 271 K0III
53 Aqr B f 53 212697 110778 22ч 26м 34.15с −16° 44′ 31.7″ 5.55 4.04 65 G3V multiple star
219402 114822 23ч 15м 34.26с −03° 29′ 46.9″ 5.56 1.30 231 A3V
96 Aqr 96 219877 115142 23ч 19м 23.86с −05° 07′ 27.5″ 5.56 2.85 114 F3IV
28 Aqr 28 209128 108691 22ч 01м 05.01с +00° 36′ 17.1″ 5.60 −0.94 661 K4III:
26 Aqr 26 206445 107144 21ч 42м 10.12с +01° 17′ 07.0″ 5.66 −2.77 1583 K2III
222093 116591 23ч 37м 39.54с −13° 03′ 37.1″ 5.66 0.96 283 K0III double star
τ1 Aqr τ1 69 215766 112542 22ч 47м 42.75с −14° 03′ 23.1″ 5.68 1.17 260 B9V multiple star
223559 117567 23ч 50м 33.26с −14° 24′ 05.2″ 5.70 −0.05 460 K4III
19 Aqr 19 203875 105761 21ч 25м 13.02с −09° 44′ 53.3″ 5.71 1.07 276 F0IV
208111 108102 21ч 54м 10.34с −04° 16′ 33.4″ 5.71 0.96 291 K2III
216718 113184 22ч 55м 10.94с −04° 59′ 16.4″ 5.72 0.95 293 K0III-IV double star
223170 117314 23ч 47м 15.94с −11° 54′ 39.2″ 5.74 0.61 346 K0III
44 Aqr 44 211434 110023 22ч 17м 06.50с −05° 23′ 14.0″ 5.75 0.65 341 G6III се претпоставува дека е променлива
50 Aqr 50 212430 110602 22ч 24м 27.03с −13° 31′ 45.9″ 5.76 −0.35 542 K0III
HD 223807 h 223807 117756 23ч 52м 50.49с −08° 59′ 48.1″ 5.76 −0.61 612 K0III
205423 106592 21ч 35м 17.63с −03° 58′ 59.9″ 5.79 0.13 441 G9III:
51 Aqr 51 212404 110578 22ч 24м 06.87с −04° 50′ 13.2″ 5.79 0.22 424 A0V multiple star
35 Aqr 35 210191 109332 22ч 08м 58.99с −18° 31′ 10.5″ 5.80 −5.79 6792 B2III
211392 110009 22ч 16м 52.60с −09° 02′ 24.1″ 5.80 0.64 351 K3III: се претпоставува дека е променлива
74 Aqr 74 216494 113031 22ч 53м 28.69с −11° 36′ 59.5″ 5.80 −0.72 657 B8IV/V HI Aqr; double star; α2 CVn variable, ΔV = 0.005m
15 Aqr 15 202753 105164 21ч 18м 11.07с −04° 31′ 10.2″ 5.83 −1.56 979 B5V
223774 117722 23ч 52м 30.05с −14° 15′ 04.3″ 5.85 1.13 286 K2III
198431 102891 20ч 50м 41.70с −12° 32′ 41.0″ 5.87 1.45 250 K1III
16 Aqr 16 203222 105412 21ч 21м 04.33с −04° 33′ 36.5″ 5.87 0.80 336 G7III:
60 Aqr 60 213789 111394 22ч 34м 02.89с −01° 34′ 27.0″ 5.88 0.21 444 G6III triple star
12 Aqr A 12 200497 21ч 04м 04.74с −05° 49′ 23.08″ 5.89 7.4 541 G4III optical component of 12 Aqr
222493 116853 23ч 41м 08.87с −11° 40′ 50.4″ 5.89 0.56 379 K0III
212320 110532 22ч 23м 32.15с −07° 11′ 40.0″ 5.92 0.18 459 G6V
223524 117541 23ч 50м 14.65с −09° 58′ 27.6″ 5.93 1.06 307 K0IV
217563 113686 23ч 01м 31.70с −04° 42′ 41.3″ 5.94 −3.61 2650 K0
DV Aqr 199603 103545 20ч 58м 41.87с −14° 28′ 59.1″ 5.95 1.31 276 A9V β Lyr variable, Vmax = +5.89m, Vmin = +6.25m, P = 1.575531 d
221745 116368 23ч 34м 49.33с −15° 14′ 44.9″ 5.95 0.79 351 K4III
45 Aqr 45 211676 110179 22ч 19м 00.70с −13° 18′ 17.9″ 5.96 0.78 354 K0III
219879 115144 23ч 19м 24.11с −18° 04′ 31.4″ 5.96 −1.71 1116 K2/K3III
213986 111515 22ч 35м 36.36с −23° 59′ 27.9″ 5.97 0.89 337 K1III
217703 113801 23ч 02м 44.29с −20° 52′ 13.4″ 5.97 1.54 251 K0III
210434 109466 22ч 10м 33.70с −04° 16′ 00.7″ 5.98 1.30 282 K0III-IV double star
4 Aqr 4 198571 102945 20ч 51м 25.69с −05° 37′ 35.9″ 5.99 2.14 192 F5IV-V multiple star; се претпоставува дека е променлива
17 Aqr 17 203525 105574 21ч 22м 56.27с −09° 19′ 09.4″ 5.99 −0.73 720 M0III
39 Aqr 39 210705 109624 22ч 12м 25.74с −14° 11′ 37.8″ 6.04 2.85 142 F0V binary star; се претпоставува дека е променлива
199442 103414 20ч 57м 10.57с +00° 27′ 50.2″ 6.06 1.11 318 K2III triple star
223311 117420 23ч 48м 32.48с −06° 22′ 49.4″ 6.09 −0.64 723 K4III се претпоставува дека е променлива
210464 109509 22ч 11м 02.30с −21° 13′ 57.7″ 6.10 2.33 185 F6/F7V
204121 105864 21ч 26м 27.99с +01° 06′ 13.5″ 6.12 2.72 156 F5V
217251 113531 22ч 59м 35.68с −13° 04′ 15.2″ 6.12 −0.40 656 K3/K4III
219279 114750 23ч 14м 40.18с −10° 41′ 19.1″ 6.13 −0.91 836 K5III multiple star
213429 111170 22ч 31м 18.22с −06° 33′ 17.6″ 6.15 4.12 83 F7V double star
213428 111171 22ч 31м 18.42с −02° 54′ 40.3″ 6.15 0.34 473 K0
218061 113998 23ч 05м 12.88с −17° 04′ 44.9″ 6.15 0.01 552 K4III double star
211356 109984 22ч 16м 33.67с −01° 35′ 46.9″ 6.16 1.63 262 A5Vn
207235 107596 21ч 47м 38.20с −05° 55′ 00.6″ 6.17 1.70 256 A7V
211364 110018 22ч 16м 59.79с −23° 08′ 24.4″ 6.17 0.16 519 K0III
220035 115257 23ч 20м 40.95с −05° 54′ 28.2″ 6.17 0.72 400 K0III се претпоставува дека е променлива
82 Aqr 82 217701 113781 23ч 02м 32.56с −06° 34′ 26.1″ 6.18 −1.72 1240 M2III се претпоставува дека е променлива
220465 115528 23ч 24м 07.76с −18° 41′ 17.2″ 6.18 0.92 367 K0III
70 Aqr 70 215874 112615 22ч 48м 30.19с −10° 33′ 19.8″ 6.19 0.87 377 A9III-IV FM Aqr; low-amplitude δ Sct variable, Vmax = +6.16m, Vmin = +6.19m, P = 0.087 d
78 Aqr 78 216637 113127 22ч 54м 34.13с −07° 12′ 16.3″ 6.20 −0.16 609 K3III
221081 115906 23ч 29м 00.69с −09° 15′ 57.7″ 6.20 −2.95 2203 K0
11 Aqr 11 199960 103682 21ч 00м 33.81с −04° 43′ 47.7″ 6.21 4.10 86 G1V
223428 117494 23ч 49м 31.58с −15° 51′ 40.3″ 6.21 0.64 424 K1/K2III
205765 106758 21ч 37м 33.77с −00° 23′ 25.8″ 6.22 0.78 399 A2V двојна ѕвезда
196712 101921 20ч 39м 13.25с −02° 24′ 46.7″ 6.23 −1.65 1230 B7IIIn
214448 111761 22ч 38м 22.10с −07° 53′ 51.2″ 6.23 0.49 459 G1IV-V двојна ѕвезда
81 Aqr 81 217531 113674 23ч 01м 23.65с −07° 03′ 40.1″ 6.23 0.69 418 K5III
223884 117797 23ч 53м 20.81с −24° 13′ 45.2″ 6.23 1.41 300 A5V
198272 102770 20ч 49м 17.25с −00° 33′ 47.8″ 6.24 −1.06 942 M3
200375 103892 21ч 03м 03.09с +01° 31′ 55.9″ 6.24 2.14 215 F5V triple star
208177 108144 21ч 54м 35.90с −03° 18′ 04.3″ 6.24 2.02 227 F5IV double star
208801 108506 21ч 58м 54.99с −04° 22′ 21.0″ 6.24 3.46 117 K2V
100 Aqr 100 221357 116118 23ч 31м 42.04с −21° 22′ 10.0″ 6.24 1.72 261 F0V
221148 115953 23ч 29м 31.98с −04° 31′ 55.9″ 6.26 2.81 159 K3IIIvar се претпоставува дека е променлива
201567 104557 21ч 10м 46.87с −09° 21′ 14.2″ 6.27 1.14 346 K0III
217498 113673 23ч 01м 23.03с −22° 47′ 27.0″ 6.27 1.26 327 A2V
197954 102561 20ч 47м 03.57с −02° 29′ 12.7″ 6.28 −0.63 787 K2
209240 108784 22ч 02м 11.78с −17° 54′ 12.0″ 6.28 1.64 277 K0III
210419 109442 22ч 10м 21.10с −03° 53′ 38.3″ 6.28 1.05 362 A1Vnn
LP Aqr 214983 112078 22ч 42м 05.99с −05° 06′ 06.6″ 6.28 −1.78 1336 M0 multiple star; irregular variable, Vmax = 6.30m, Vmin = 6.64m
212643 110746 22ч 26м 10.70с −23° 40′ 56.8″ 6.29 0.38 495 A0V
216953 113345 22ч 57м 17.21с −04° 48′ 36.3″ 6.31 0.80 413 G9III
214810 111965 22ч 40м 47.96с −03° 33′ 14.9″ 6.32 3.70 109 F6V binary star
208703 108453 21ч 58м 13.28с −05° 25′ 28.8″ 6.33 2.60 181 F5IV
219659 115015 23ч 17м 40.06с −11° 42′ 46.6″ 6.33 0.94 389 A1/A2IV/V се претпоставува дека е променлива
200663 104048 21ч 04м 45.32с +02° 16′ 11.8″ 6.34 0.96 388 G5
53 Aqr A f 53 212698 22ч 26м 34.40с −16° 44′ 33.0″ 6.35 дел од системот 53 Aqr
210244 109375 22ч 09м 28.94с −23° 39′ 32.8″ 6.36 0.37 514 G8III
56 Aqr 56 213236 111086 22ч 30м 17.33с −14° 35′ 08.3″ 6.36 −0.08 633 B8II
216727 113204 22ч 55м 30.57с −20° 08′ 21.7″ 6.36 −0.28 695 K4/K5III
R Aqr 222800 117054 23ч 43м 49.50с −15° 17′ 04.0″ 6.36 643 M7IIIpev Mira variable, Vmax = +5.8m, Vmin = +12.4m, P = 386.96 d
216553 113080 22ч 54м 05.60с −19° 10′ 30.5″ 6.37 0.53 481 K5III
220957 115839 23ч 28м 05.14с −11° 26′ 58.9″ 6.37 1.10 369 G6/G8III
198802 103077 20ч 53м 05.57с −11° 34′ 25.5″ 6.38 3.11 147 G1V
202259 104872 21ч 14м 37.03с +00° 05′ 32.2″ 6.38 −0.23 685 M1III се претпоставува дека е променлива
20 Aqr 20 203843 105729 21ч 24м 51.68с −03° 23′ 53.6″ 6.38 2.12 232 F0III
222125 116624 23ч 38м 02.98с −15° 05′ 41.4″ 6.38 1.30 338 K0III
29 Aqr 29 209278 108797 22ч 02м 26.25с −16° 57′ 53.4″ 6.39 0.59 471 A0/1V + K1/2 DX Aqr; triple star, spectroscopic binary; Mira variable, Vmax = +13.9m, Vmin = < +15.7m
210763 109647 22ч 12м 43.89с −04° 43′ 14.1″ 6.39 1.53 305 F7V
211575 110091 22ч 18м 04.30с −00° 14′ 15.1″ 6.39 3.30 135 F3V
58 Aqr 58 213464 111200 22ч 31м 41.28с −10° 54′ 19.7″ 6.39 2.20 225 A8III
61 Aqr 61 214028 111539 22ч 35м 48.82с −17° 27′ 37.1″ 6.39 0.62 465 K4III
221308 116060 23ч 31м 01.15с −06° 17′ 16.8″ 6.39 −2.97 2433 K0
67 Aqr 67 215143 112179 22ч 43м 14.25с −06° 57′ 46.5″ 6.40 1.14 368 A0Vn
221835 116428 23ч 35м 32.07с −07° 27′ 52.1″ 6.40 0.68 453 G5III:
202606 105079 21ч 17м 13.54с −13° 16′ 44.3″ 6.41 0.05 609 A1V
IZ Aqr 205358 106544 21ч 34м 42.76с +01° 49′ 45.1″ 6.41 −1.98 1552 M3 RR Lyr variable, Vmax = +13.7m, Vmin = +14.7m, P = 0.9775 d
213198 111066 22ч 30м 01.39с −12° 54′ 54.4″ 6.41 1.86 264 F2/F3IV/V
218639 114371 23ч 09м 49.53с −14° 30′ 37.9″ 6.43 1.31 345 A0V
220766 115709 23ч 26м 35.44с −21° 44′ 27.0″ 6.43 1.01 396 K0III double star
198949 103154 20ч 53м 58.37с −06° 53′ 21.9″ 6.44 2.20 230 F1IV
202466 105019 21ч 16м 17.78с −09° 12′ 52.8″ 6.45 −2.30 1831 M4III: double star; irregular variable, Vmax = +6.47m, Vmin = +6.54m
204041 105819 21ч 25м 51.55с +00° 32′ 03.5″ 6.45 1.75 284 A1IV
215114 112168 22ч 43м 03.40с −08° 18′ 41.2″ 6.45 0.06 617 A5V multiple star
196676 101911 20ч 39м 05.86с −04° 55′ 46.2″ 6.46 2.18 234 K0
220466 115522 23ч 24м 04.02с −21° 46′ 27.2″ 6.46 2.48 204 F3IV/V double star
EW Aqr 201707 104634 21ч 11м 41.31с −14° 28′ 20.6″ 6.47 0.82 439 Fm delta Del low-amplitude δ Sct variable, Vmax = +6.41m, Vmin = +6.48m, P = 0.097 d
202554 105046 21ч 16м 39.46с −01° 36′ 27.8″ 6.48 −0.59 845 K0
200340 103889 21ч 02м 59.62с −00° 55′ 29.1″ 6.50 −1.75 1455 B6V
221356 116106 23ч 31м 31.40с −04° 05′ 13.0″ 6.50 4.41 86 F8V
HD 210277 210277 109378 22ч 09м 29.87с −07° 32′ 55.2″ 6.63 4.99 69 G0V има планета (b)
37 Aqr 37 210422 109460 22ч 10м 31.74с −10° 49′ 13.7″ 6.64 0.97 444 K0 се претпоставува дека е променлива
24 Aqr 24 206058 106942 21ч 39м 31.39с −00° 03′ 04.1″ 6.66 3.48 141 F7III triple star
HD 222582 222582 116906 23ч 41м 51.53с −05° 59′ 08.7″ 7.70 4.59 137 G5 има планета (b)
104 Aqr B A2 104 222561 116904 23ч 41м 46.39с −17° 47′ 00.5″ 8.52 1.29 911 A6V: cдел од системот 104 Aqr
Gl 876 113020 22ч 53м 16.73с −14° 15′ 49.3″ 10.17 11.81 15.3 M3.5V nearby red dwarf, BY Dra variable; има три планети (b, c, d)
Gl 849 109388 22ч 09м 40.35с −04° 38′ 26.6″ 10.42 10.70 29 M3.5 има планета (b)
AE Aqr 101991 20ч 40м 09.16с −00° 52′ 15.0″ 11.6 6.56 333 K2Ve + pec(e+cont) DQ Her-type cataclysmic variable, Vmax = +10.4m, Vmin = +12.56m
EZ Aqr 22ч 38м 33.62с −15° 17′ 59.2″ 12.18 14.49 11.3 M5.5Ve-M7e 12-та најблиска ѕвезден систем; тројна ѕвезда; flare star, Шаблон:Променлива ѕвезда
FO Aqr 22ч 17м 55.43с −08° 21′ 04.6″ 13.5 DQ Her-type cataclysmic variable, Vmax = +13.4m, Vmin = +14.4m

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]