Список на ѕвезди во соѕвездието Јужна Круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Јужна Круна, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β CrA β 178345 94160 19ч 10м &1000000000000017500000001,75с −39° 20′ &1000000000000026500000026,5″ 4.10 −1.86 508 K0II/IIICN.
α CrA α 178253 94114 19ч 09м &1000000000000282800000028,28с −37° 54′ &1000000000000015300000015,3″ 4.11 1.11 130 A0/A1V Alphekka Meridiana, Alfecca Meridiana
γ CrA A γ 177474 93825 19ч 06м &1000000000000250400000025,04с −37° 03′ &1000000000000045900000045,9″ 4.23 2.97 58 F7IV-V двојна ѕвезда
δ CrA δ 177873 94005 19ч 08м &1000000000000209300000020,93с −40° 29′ &1000000000000047900000047,9″ 4.57 0.93 175 K1III
θ CrA θ 170845 90982 18ч 33м &1000000000000301600000030,16с −42° 18′ &1000000000000044900000044,9″ 4.62 −2.50 867 G5III
ζ CrA ζ 176638 93542 19ч 03м &1000000000000068300000006,83с −42° 05′ &1000000000000042000000042,0″ 4.74 0.99 184 A0Vn
ε CrA ε 175813 93174 18ч 58м &1000000000000434700000043,47с −37° 06′ &1000000000000025500000025,5″ 4.83 2.45 98 F3IV/V
165189 88726 18ч 06м &1000000000000498800000049,88с −43° 25′ &1000000000000029900000029,9″ 4.92 1.71 143 A5V
γ CrA B γ 177475 19ч 06м &1000000000000251000000025,10с −37° 03′ &1000000000000048000000048,0″ 4.99 дел од системот γ CrA
168592 90037 18ч 22м &1000000000000186000000018,60с −38° 39′ &1000000000000024600000024,6″ 5.09 −0.85 503 K4/K5III
λ CrA λ 172777 91875 18ч 43м &1000000000000469400000046,94с −38° 19′ &1000000000000023900000023,9″ 5.11 1.15 202 A0/A1V
170642 90887 18ч 32м &1000000000000213100000021,31с −39° 42′ &1000000000000014100000014,1″ 5.16 1.02 220 A3V
μ CrA μ 173540 92226 18ч 47м &1000000000000446000000044,60с −40° 24′ &1000000000000022000000022,0″ 5.20 −0.20 393 G5/G6III
168905 90200 18ч 24м &1000000000000182400000018,24с −44° 06′ &1000000000000036700000036,7″ 5.24 −0.79 524 B2.5Vn
175219 92953 18ч 56м &1000000000000169700000016,97с −42° 42′ &1000000000000038200000038,2″ 5.35 0.46 310 G6III-IV
175362 92989 18ч 56м &1000000000000404900000040,49с −37° 20′ &1000000000000035500000035,5″ 5.36 −0.22 425 B3V
172991 91989 18ч 44м &1000000000000571500000057,15с −39° 41′ &1000000000000010200000010,2″ 5.40 −2.64 1320 K1/K2III+..
171967 91494 18ч 39м &1000000000000351800000035,18с −43° 11′ &1000000000000008800000008,8″ 5.42 −1.58 817 M2III
167096 89507 18ч 15м &1000000000000533900000053,39с −44° 12′ &1000000000000023400000023,4″ 5.45 0.87 268 G8/K0III
η1 CrA η1 173715 92308 18ч 48м &1000000000000504700000050,47с −43° 40′ &1000000000000048000000048,0″ 5.46 0.33 347 A2Vn
166596 89290 18ч 13м &1000000000000127000000012,70с −41° 20′ &1000000000000009900000009,9″ 5.47 −3.06 1655 B2.5III
η2 CrA η2 173861 92382 18ч 49м &1000000000000350000000035,00с −43° 26′ &1000000000000002500000002,5″ 5.60 −0.75 607 B9IV
169853 90541 18ч 28м &1000000000000271100000027,11с −38° 59′ &1000000000000044100000044,1″ 5.63 −0.29 498 A2m...
κ2 CrA κ2 170868 90968 18ч 33м &1000000000000231300000023,13с −38° 43′ &1000000000000033400000033,4″ 5.67 −2.94 1716 B9.5
170521 90842 18ч 31м &1000000000000562200000056,22с −43° 30′ &1000000000000026500000026,5″ 5.71 −2.20 1244 K2III
176723 93552 19ч 03м &1000000000000176900000017,69с −38° 15′ &1000000000000011500000011,5″ 5.73 1.68 211 F2III/IV
166114 89099 18ч 11м &1000000000000055400000005,54с −41° 21′ &1000000000000032500000032,5″ 5.86 1.28 269 F0Vn
178322 94157 19ч 09м &1000000000000576500000057,65с −41° 53′ &1000000000000032000000032,0″ 5.86 −1.14 817 B5V
179433 94556 19ч 14м &1000000000000395200000039,52с −45° 11′ &1000000000000036400000036,4″ 5.91 1.12 296 G8III
170384 90759 18ч 31м &1000000000000029500000002,95с −41° 54′ &1000000000000049500000049,5″ 6.02 1.55 255 A3V
177565 93858 19ч 06м &1000000000000526000000052,60с −37° 48′ &1000000000000035200000035,2″ 6.15 4.98 56 G8V
176425 93470 19ч 02м &1000000000000085000000008,50с −41° 54′ &1000000000000037700000037,7″ 6.21 1.04 352 A0V
170773 90936 18ч 33м &1000000000000008500000000,85с −39° 53′ &1000000000000030600000030,6″ 6.22 3.43 118 F5V
175395 93049 18ч 57м &1000000000000143100000014,31с −43° 55′ &1000000000000001000000001,0″ 6.27 −0.43 712 B9V
175529 93074 18ч 57м &1000000000000343900000034,39с −39° 49′ &1000000000000023800000023,8″ 6.29 2.34 201 A5IV/V
167756 89726 18ч 18м &1000000000000401500000040,15с −42° 17′ &1000000000000018200000018,2″ 6.30 B0.5Ia
κ1 CrA κ1 170867 90969 18ч 33м &1000000000000230800000023,08с −38° 43′ &1000000000000012000000012,0″ 6.31 0.43 489 B8
178628 94243 19ч 11м &1000000000000019100000001,91с −39° 00′ &1000000000000016900000016,9″ 6.34 −3.19 2629 B7II/III
169943 90597 18ч 29м &1000000000000128700000012,87с −43° 50′ &1000000000000045600000045,6″ 6.36 0.38 512 G8III
176270 93371 19ч 01м &1000000000000043000000004,30с −37° 03′ &1000000000000041400000041,4″ 6.44 2.00 252 B9.5IV:
178254 94130 19ч 09м &1000000000000397600000039,76с −39° 49′ &1000000000000037900000037,9″ 6.44 1.29 350 K0III
168357 89920 18ч 20м &1000000000000551900000055,19с −37° 29′ &1000000000000015500000015,5″ 6.46 −2.76 2280 K2II
174407 92608 18ч 52м &1000000000000119500000011,95с −41° 42′ &1000000000000032800000032,8″ 6.47 −0.13 682 K3III
175093 92866 18ч 55м &1000000000000235500000023,55с −37° 23′ &1000000000000011800000011,8″ 6.48 0.91 424 K1III
175855 93209 18ч 59м &1000000000000109700000010,97с −39° 32′ &1000000000000004700000004,7″ 6.49 0.62 486 B9.5V
174152 92487 18ч 50м &1000000000000586500000058,65с −41° 03′ &1000000000000045600000045,6″ 6.50 −2.18 1772 B5III
R CrA 93449 19ч 01м &1000000000000536500000053,65с −36° 57′ &1000000000000007600000007,6″ 11.50 A5IIev Orion variable

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]