Список на ѕвезди во соѕвездието Јужна Круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Корона Аустралис, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β CrA β 178345 94160 19ч 10м 01.75с −39° 20′ 26.5″ 4.10 −1.86 508 K0II/IIICN.
α CrA α 178253 94114 19ч 09м 28.28с −37° 54′ 15.3″ 4.11 1.11 130 A0/A1V Alphekka Meridiana, Alfecca Meridiana
γ CrA A γ 177474 93825 19ч 06м 25.04с −37° 03′ 45.9″ 4.23 2.97 58 F7IV-V двојна ѕвезда
δ CrA δ 177873 94005 19ч 08м 20.93с −40° 29′ 47.9″ 4.57 0.93 175 K1III
θ CrA θ 170845 90982 18ч 33м 30.16с −42° 18′ 44.9″ 4.62 −2.50 867 G5III
ζ CrA ζ 176638 93542 19ч 03м 06.83с −42° 05′ 42.0″ 4.74 0.99 184 A0Vn
ε CrA ε 175813 93174 18ч 58м 43.47с −37° 06′ 25.5″ 4.83 2.45 98 F3IV/V
165189 88726 18ч 06м 49.88с −43° 25′ 29.9″ 4.92 1.71 143 A5V
γ CrA B γ 177475 19ч 06м 25.10с −37° 03′ 48.0″ 4.99 дел од системот γ CrA
168592 90037 18ч 22м 18.60с −38° 39′ 24.6″ 5.09 −0.85 503 K4/K5III
λ CrA λ 172777 91875 18ч 43м 46.94с −38° 19′ 23.9″ 5.11 1.15 202 A0/A1V
170642 90887 18ч 32м 21.31с −39° 42′ 14.1″ 5.16 1.02 220 A3V
μ CrA μ 173540 92226 18ч 47м 44.60с −40° 24′ 22.0″ 5.20 −0.20 393 G5/G6III
168905 90200 18ч 24м 18.24с −44° 06′ 36.7″ 5.24 −0.79 524 B2.5Vn
175219 92953 18ч 56м 16.97с −42° 42′ 38.2″ 5.35 0.46 310 G6III-IV
175362 92989 18ч 56м 40.49с −37° 20′ 35.5″ 5.36 −0.22 425 B3V
172991 91989 18ч 44м 57.15с −39° 41′ 10.2″ 5.40 −2.64 1320 K1/K2III+..
171967 91494 18ч 39м 35.18с −43° 11′ 08.8″ 5.42 −1.58 817 M2III
167096 89507 18ч 15м 53.39с −44° 12′ 23.4″ 5.45 0.87 268 G8/K0III
η1 CrA η1 173715 92308 18ч 48м 50.47с −43° 40′ 48.0″ 5.46 0.33 347 A2Vn
166596 89290 18ч 13м 12.70с −41° 20′ 09.9″ 5.47 −3.06 1655 B2.5III
η2 CrA η2 173861 92382 18ч 49м 35.00с −43° 26′ 02.5″ 5.60 −0.75 607 B9IV
169853 90541 18ч 28м 27.11с −38° 59′ 44.1″ 5.63 −0.29 498 A2m...
κ2 CrA κ2 170868 90968 18ч 33м 23.13с −38° 43′ 33.4″ 5.67 −2.94 1716 B9.5
170521 90842 18ч 31м 56.22с −43° 30′ 26.5″ 5.71 −2.20 1244 K2III
176723 93552 19ч 03м 17.69с −38° 15′ 11.5″ 5.73 1.68 211 F2III/IV
166114 89099 18ч 11м 05.54с −41° 21′ 32.5″ 5.86 1.28 269 F0Vn
178322 94157 19ч 09м 57.65с −41° 53′ 32.0″ 5.86 −1.14 817 B5V
179433 94556 19ч 14м 39.52с −45° 11′ 36.4″ 5.91 1.12 296 G8III
170384 90759 18ч 31м 02.95с −41° 54′ 49.5″ 6.02 1.55 255 A3V
177565 93858 19ч 06м 52.60с −37° 48′ 35.2″ 6.15 4.98 56 G8V
176425 93470 19ч 02м 08.50с −41° 54′ 37.7″ 6.21 1.04 352 A0V
170773 90936 18ч 33м 00.85с −39° 53′ 30.6″ 6.22 3.43 118 F5V
175395 93049 18ч 57м 14.31с −43° 55′ 01.0″ 6.27 −0.43 712 B9V
175529 93074 18ч 57м 34.39с −39° 49′ 23.8″ 6.29 2.34 201 A5IV/V
167756 89726 18ч 18м 40.15с −42° 17′ 18.2″ 6.30 B0.5Ia
κ1 CrA κ1 170867 90969 18ч 33м 23.08с −38° 43′ 12.0″ 6.31 0.43 489 B8
178628 94243 19ч 11м 01.91с −39° 00′ 16.9″ 6.34 −3.19 2629 B7II/III
169943 90597 18ч 29м 12.87с −43° 50′ 45.6″ 6.36 0.38 512 G8III
176270 93371 19ч 01м 04.30с −37° 03′ 41.4″ 6.44 2.00 252 B9.5IV:
178254 94130 19ч 09м 39.76с −39° 49′ 37.9″ 6.44 1.29 350 K0III
168357 89920 18ч 20м 55.19с −37° 29′ 15.5″ 6.46 −2.76 2280 K2II
174407 92608 18ч 52м 11.95с −41° 42′ 32.8″ 6.47 −0.13 682 K3III
175093 92866 18ч 55м 23.55с −37° 23′ 11.8″ 6.48 0.91 424 K1III
175855 93209 18ч 59м 10.97с −39° 32′ 04.7″ 6.49 0.62 486 B9.5V
174152 92487 18ч 50м 58.65с −41° 03′ 45.6″ 6.50 −2.18 1772 B5III
R CrA 93449 19ч 01м 53.65с −36° 57′ 07.6″ 11.50 A5IIev Orion variable

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]