Список на ѕвезди во соѕвездието Тукан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Тукан, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Tuc α 211416 110130 22ч 18м &1000000000000301800000030,18с −60° 15′ &1000000000000034200000034,2″ 2.87 −1.05 199 K3III astrometric binary
γ Tuc γ 219571 114996 23ч 17м &1000000000000258100000025,81с −58° 14′ &1000000000000009300000009,3″ 3.99 2.28 72 F1III
ζ Tuc ζ 1581 1599 00ч 20м &1000000000000019100000001,91с −64° 52′ &1000000000000039400000039,4″ 4.23 4.56 28 F9V блиска ѕвезда налик на нашето Сонце
κ Tuc κ 7788 5896 01ч 15м &1000000000000455000000045,50с −68° 52′ &1000000000000034500000034,5″ 4.25 2.70 67 F6IV quadruple star
β1 Tuc β1 2884 2484 00ч 31м &1000000000000325600000032,56с −62° 57′ &1000000000000029100000029,1″ 4.36 1.20 140 B9V
ε Tuc ε 224686 118322 23ч 59м &1000000000000549100000054,91с −65° 34′ &1000000000000037500000037,5″ 4.49 −0.81 374 B9IV
δ Tuc δ 212581 110838 22ч 27м &1000000000000198700000019,87с −64° 57′ &1000000000000059000000059,0″ 4.51 −0.06 267 B8V
β2 Tuc β2 2885 2487 00ч 31м &1000000000000333600000033,36с −62° 57′ &1000000000000055600000055,6″ 4.53 0.92 172 A2V
ν Tuc ν 213442 111310 22ч 33м &1000000000000000100000000,01с −61° 58′ &1000000000000055500000055,5″ 4.91 0.30 273 M4III
η Tuc η 224392 118121 23ч 57м &1000000000000349700000034,97с −64° 17′ &1000000000000053100000053,1″ 5.00 1.56 159 A1V
β3 Tuc β3 3003 2578 00ч 32м &1000000000000437900000043,79с −63° 01′ &1000000000000053000000053,0″ 5.07 1.73 151 A0V
212330 110649 22ч 24м &1000000000000561900000056,19с −57° 47′ &1000000000000047800000047,8″ 5.31 3.75 67 F9V
ι Tuc ι 6793 5268 01ч 07м &1000000000000185700000018,57с −61° 46′ &1000000000000030900000030,9″ 5.36 0.70 279 G5III
ρ Tuc ρ 4089 3330 00ч 42м &1000000000000283000000028,30с −65° 28′ &1000000000000005300000005,3″ 5.38 2.33 133 F6V
λ2 Tuc λ2 5457 4293 00ч 55м &1000000000000003000000000,30с −69° 31′ &1000000000000037100000037,1″ 5.45 1.40 210 G7III
π Tuc π 1685 1647 00ч 20м &1000000000000390400000039,04с −69° 37′ &1000000000000029700000029,7″ 5.50 0.64 306 B9V
225253 377 00ч 04м &1000000000000412500000041,25с −71° 26′ &1000000000000012700000012,7″ 5.59 −0.63 572 B8III
220572 115620 23ч 25м &1000000000000193700000019,37с −56° 50′ &1000000000000056200000056,2″ 5.60 0.89 285 K0III
220790 115769 23ч 27м &1000000000000149300000014,93с −58° 28′ &1000000000000034600000034,6″ 5.63 0.82 298 G8III
219482 114948 23ч 16м &1000000000000574700000057,47с −62° 00′ &1000000000000004100000004,1″ 5.64 4.07 67 F7V
221006 115908 23ч 29м &1000000000000009300000000,93с −63° 06′ &1000000000000038200000038,2″ 5.66 0.33 380 Ap Si
5276 4200 00ч 53м &1000000000000377800000037,78с −62° 52′ &1000000000000016900000016,9″ 5.73 −0.64 613 M4III
222820 117088 23ч 44м &1000000000000120300000012,03с −64° 24′ &1000000000000016300000016,3″ 5.73 −1.42 879 K3II
3823 3170 00ч 40м &1000000000000246600000024,66с −59° 27′ &1000000000000020500000020,5″ 5.89 3.86 83 G1V
224361 118092 23ч 57м &1000000000000197800000019,78с −62° 57′ &1000000000000023800000023,8″ 5.95 1.96 205 A2p
214632 111967 22ч 40м &1000000000000488600000048,86с −57° 25′ &1000000000000020300000020,3″ 5.98 −1.90 1226 K4III
4088 3352 00ч 42м &1000000000000416400000041,64с −60° 15′ &1000000000000045700000045,7″ 5.99 1.68 237 K5III
4294 3489 00ч 44м &1000000000000315200000031,52с −62° 29′ &1000000000000051400000051,4″ 6.06 1.44 274 F5III/IV
222805 117105 23ч 44м &1000000000000250000000025,00с −70° 29′ &1000000000000025400000025,4″ 6.06 2.75 150 G8IV
220263 115433 23ч 22м &1000000000000566800000056,68с −60° 03′ &1000000000000021000000021,0″ 6.08 −1.00 851 M3III
θ Tuc θ 3112 2629 00ч 33м &1000000000000232300000023,23с −71° 15′ &1000000000000058400000058,4″ 6.11 0.22 490 A7IV δ Sct variable
219077 114699 23ч 14м &1000000000000059800000005,98с −62° 41′ &1000000000000056300000056,3″ 6.12 3.79 95 G5IV
216187 112924 22ч 52м &1000000000000099800000009,98с −63° 11′ &1000000000000018800000018,8″ 6.14 0.69 401 K0III
213884 111548 22ч 35м &1000000000000528400000052,84с −57° 53′ &1000000000000001400000001,4″ 6.22 2.07 220 F0Vn
5771 4563 00ч 58м &1000000000000221800000022,18с −60° 41′ &1000000000000046700000046,7″ 6.23 0.07 557 Am
7916 5992 01ч 17м &1000000000000036800000003,68с −66° 23′ &1000000000000052400000052,4″ 6.23 1.16 336 A0V
6311 4879 01ч 02м &1000000000000428900000042,89с −65° 27′ &1000000000000022000000022,0″ 6.25 −0.71 803 M2III
215121 112259 22ч 44м &1000000000000164800000016,48с −60° 29′ &1000000000000058800000058,8″ 6.29 0.63 442 F3V
565 798 00ч 09м &1000000000000521000000052,10с −62° 17′ &1000000000000048600000048,6″ 6.34 0.68 442 A6V
215682 112603 22ч 48м &1000000000000213000000021,30с −61° 41′ &1000000000000003700000003,7″ 6.36 0.95 393 K0III
211726 110311 22ч 20м &1000000000000362500000036,25с −57° 30′ &1000000000000035100000035,1″ 6.41 −0.48 780 K3/K4III
3444 2889 00ч 36м &1000000000000375900000037,59с −65° 07′ &1000000000000027900000027,9″ 6.43 −0.05 646 K2/K3III
216169 112895 22ч 51м &1000000000000450000000045,00с −59° 52′ &1000000000000052900000052,9″ 6.47 1.27 357 K1IIICN...
220759 115756 23ч 27м &1000000000000074700000007,47с −66° 34′ &1000000000000051100000051,1″ 6.47 −0.70 886 K4III
215562 112533 22ч 47м &1000000000000357100000035,71с −65° 33′ &1000000000000036800000036,8″ 6.49 0.05 633 K1III
HD 4308 4308 3497 00ч 44м &1000000000000392700000039,27с −65° 38′ &1000000000000058300000058,3″ 6.54 4.84 72 G5V има планета (b)
GJ 3021 1237 1292 00ч 16м &1000000000000126800000012,68с −79° 51′ &1000000000000004300000004,3″ 6.59 5.36 57 G6V има планета (b)
λ1 Tuc λ1 5190 4084 00ч 52м &1000000000000245100000024,51с −69° 30′ &1000000000000012900000012,9″ 6.67 2.73 200 F7IV/V
HD 221287 221287 116084 23ч 31м &1000000000000203400000020,34с −58° 12′ &1000000000000035000000035,0″ 7.82 4.20 173 F7V има планета (b)
ξ Tuc ξ 47 2051 1902 00ч 24м &1000000000000028700000002,87с −72° 05′ &1000000000000043300000043,3″ 8.88 13,400 Ne... globular cluster 47 Tuc

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]