Список на ѕвезди во соѕвездието Орион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Орион, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешка
Ригел β 19 34085 24436 05ч 14м &1000000000000322700000032,27с −08° 12′ &1000000000000005900000005,9″ 0.18 −6.69 773 B8Ia Algebar, Elgebar; 6th brightest star, triple star system
Бетелгез α 58 39801 27989 05ч 55м &1000000000000102900000010,29с +07° 24′ &1000000000000025300000025,3″ 0.45 −5.14 427 M2Ib Betelgeuze, Betelgeux, Mankib, Al Mankib; 9th brightest star, variable
γ Ori γ 24 35468 25336 05ч 25м &1000000000000078700000007,87с +06° 20′ &1000000000000059000000059,0″ 1.64 −2.72 243 B2III Bellatrix
ε Ori ε 46 37128 26311 05ч 36м &1000000000000128100000012,81с −01° 12′ &1000000000000006900000006,9″ 1.69 −6.38 1342 B0Ia Alnilam, Alnihan, Alnitam
ζ Ori A ζ 50 37742 26727 05ч 40м &1000000000000455200000045,52с −01° 56′ &1000000000000033300000033,3″ 1.74 −5.25 817 O9.5Ib SB Alnitak, Alnitah
κ Ori κ 53 38771 27366 05ч 47м &1000000000000453900000045,39с −09° 40′ &1000000000000010600000010,6″ 2.07 −4.65 721 B0.5Iavar Saiph
δ Ori A δ 34 36486 25930 05ч 32м &1000000000000004000000000,40с −00° 17′ &1000000000000056700000056,7″ 2.25 −4.99 916 O9.5II Mintaka, Mentaka, Mintika
ι Ori ι 44 37043 26241 05ч 35м &1000000000000259800000025,98с −05° 54′ &1000000000000035600000035,6″ 2.75 −5.30 1325 O9III Hatsya, Na'ir al Saif
π3 Ori π3 1 30652 22449 04ч 49м &1000000000000501400000050,14с +06° 57′ &1000000000000040500000040,5″ 3.19 3.67 26 F6V Tabit, Hassaleh; nearby star
η Ori η 28 35411 25281 05ч 24м &1000000000000286200000028,62с −02° 23′ &1000000000000049700000049,7″ 3.35 −3.86 901 B1V + B2 Saif al Jabbar, Algiebba
λ Ori A λ 39 36861 26207 05ч 35м &1000000000000082800000008,28с +09° 56′ &1000000000000003000000003,0″ 3.39 −4.16 1055 O8III Meissa, Heka
τ Ori τ 20 34503 24674 05ч 17м &1000000000000364000000036,40с −06° 50′ &1000000000000039800000039,8″ 3.59 −2.56 554 B5III
π4 Ori π4 3 30836 22549 04ч 51м &1000000000000123700000012,37с +05° 36′ &1000000000000018400000018,4″ 3.68 −4.25 1259 B2III SB
π5 Ori π5 8 31237 22797 04ч 54м &1000000000000151000000015,10с +02° 26′ &1000000000000026400000026,4″ 3.71 −4.36 1342 B2III SB
σ Ori A σ 48 37468 26549 05ч 38м &1000000000000447700000044,77с −02° 36′ &1000000000000000200000000,2″ 3.77 −3.96 1148 O9.5V... quadruple star system
ο2 Ori ο2 9 31421 22957 04ч 56м &1000000000000223200000022,32с +13° 30′ &1000000000000052500000052,5″ 4.06 0.48 169 K2III
φ2 Ori φ2 40 37160 26366 05ч 36м &1000000000000543300000054,33с +09° 17′ &1000000000000029100000029,1″ 4.09 1.33 116 G8III-IV Khad Posterior
μ Ori μ 61 40932 28614 06ч 02м &1000000000000229900000022,99с +09° 38′ &1000000000000050500000050,5″ 4.12 0.78 152 Am...
29 Ori e 29 35369 25247 05ч 23м &1000000000000568400000056,84с −07° 48′ &1000000000000028600000028,6″ 4.13 0.49 174 G8III
32 Ori A 32 36267 25813 05ч 30м &1000000000000470500000047,05с +05° 56′ &1000000000000053600000053,6″ 4.20 −0.53 288 B5V
ζ Ori B ζ 50 37743 26727 05ч 40м &1000000000000456000000045,60с −01° 56′ &1000000000000034000000034,0″ 4.21 -2.80 817 O9.7Ib
π2 Ori π2 2 30739 22509 04ч 50м &1000000000000367200000036,72с +08° 54′ &1000000000000000900000000,9″ 4.35 0.48 194 A1Vn
φ1 Ori φ1 37 36822 26176 05ч 34м &1000000000000492400000049,24с +09° 29′ &1000000000000022500000022,5″ 4.39 −3.01 985 B0IV... Khad Prior
χ1 Ori χ1 54 39587 27913 05ч 54м &1000000000000230800000023,08с +20° 16′ &1000000000000035100000035,1″ 4.39 4.67 28 G0V
ν Ori ν 67 41753 29038 06ч 07м &1000000000000343200000034,32с +14° 46′ &1000000000000006700000006,7″ 4.42 −1.65 534 B3IV
ξ Ori ξ 70 42560 29426 06ч 11м &1000000000000564000000056,40с +14° 12′ &1000000000000031700000031,7″ 4.45 −2.00 634 B3IV
ρ Ori ρ 17 33856 24331 05ч 13м &1000000000000174800000017,48с +02° 51′ &1000000000000040500000040,5″ 4.46 −0.65 344 K3III...
π6 Ori π6 10 31767 23123 04ч 58м &1000000000000329000000032,90с +01° 42′ &1000000000000050500000050,5″ 4.47 −2.86 953 K2IIvar
ω Ori ω 47 37490 26594 05ч 39м &1000000000000111500000011,15с +04° 07′ &1000000000000017300000017,3″ 4.50 −3.98 1622 B3IIIe
40657 28413 06ч 00м &1000000000000033500000003,35с −03° 04′ &1000000000000026700000026,7″ 4.53 −1.02 420 K2IIIvar
42 Ori c 42 37018 26237 05ч 35м &1000000000000231600000023,16с −04° 50′ &1000000000000018000000018,0″ 4.58 −2.33 786 B2III...
ψ Ori ψ 30 35715 25473 05ч 26м &1000000000000502300000050,23с +03° 05′ &1000000000000044400000044,4″ 4.59 −3.60 1417 B2IV
υ Ori υ 36 36512 25923 05ч 31м &1000000000000558600000055,86с −07° 18′ &1000000000000005500000005,5″ 4.62 −3.76 1545 B0V Thabit, Tabit
π1 Ori π1 7 31295 22845 04ч 54м &1000000000000537000000053,70с +10° 09′ &1000000000000004100000004,1″ 4.64 1.80 121 A0V
χ2 Ori χ2 62 41117 28716 06ч 03м &1000000000000551800000055,18с +20° 08′ &1000000000000018500000018,5″ 4.64 −10.36 32600 B2Iavar
11 Ori 11 32549 23607 05ч 04м &1000000000000341400000034,14с +15° 24′ &1000000000000015100000015,1″ 4.65 −0.79 400 A0p Si
ο1 Ori ο1 4 30959 22667 04ч 52м &1000000000000319600000031,96с +14° 15′ &1000000000000002800000002,8″ 4.71 −1.39 542 M3Sv
31 Ori 31 36167 25737 05ч 29м &1000000000000439800000043,98с −01° 05′ &1000000000000031800000031,8″ 4.71 −1.02 456 K5III
o Ori o 22 35039 25044 05ч 21м &1000000000000457500000045,75с −00° 22′ &1000000000000056900000056,9″ 4.72 −3.26 1289 B2IV-V
56 Ori 56 39400 27750 05ч 52м &1000000000000264400000026,44с +01° 51′ &1000000000000018600000018,6″ 4.76 −2.91 1113 K2IIvar
49 Ori d 49 37507 26563 05ч 38м &1000000000000530900000053,09с −07° 12′ &1000000000000045800000045,8″ 4.77 1.41 153 A4V
36960 26199 05ч 35м &1000000000000026800000002,68с −06° 00′ &1000000000000007300000007,3″ 4.78 −4.00 1863 B0.5V
15 Ori 15 33276 24010 05ч 09м &1000000000000419600000041,96с +15° 35′ &1000000000000050200000050,2″ 4.81 −0.14 318 F2IV
25 Ori 25 35439 25302 05ч 24м &1000000000000448300000044,83с +01° 50′ &1000000000000047200000047,2″ 4.89 −2.77 1109 B1V:pe
51 Ori b 51 37984 26885 05ч 42м &1000000000000286600000028,66с +01° 28′ &1000000000000028800000028,8″ 4.90 0.07 302 K1III
44131 30093 06ч 19м &1000000000000596000000059,60с −02° 56′ &1000000000000040200000040,2″ 4.91 −1.05 506 M1III
37756 26736 05ч 40м &1000000000000507200000050,72с −01° 07′ &1000000000000043600000043,6″ 4.95 −4.08 2090 B2IV-V
69 Ori f1 69 42545 29434 06ч 12м &1000000000000032800000003,28с +16° 07′ &1000000000000049600000049,6″ 4.95 −1.93 774 B5Vn
θ1 Ori A θ1 41 37020 26220 05ч 35м &1000000000000158200000015,82с −05° 23′ &1000000000000014300000014,3″ 4.98 O7 component of the Trapezium
θ2 Ori θ2 43 37041 26235 05ч 35м &1000000000000229000000022,90с −05° 24′ &1000000000000057800000057,8″ 4.98 −3.84 1895 O9.5Vpe
23 Ori m 23 35149 25142 05ч 22м &1000000000000500000000050,00с +03° 32′ &1000000000000040000000040,0″ 4.99 −2.36 962 B1V
74 Ori k 74 43386 29800 06ч 16м &1000000000000265700000026,57с +12° 16′ &1000000000000018200000018,2″ 5.04 3.58 64 F5IV-V
27 Ori p 27 35410 25282 05ч 24м &1000000000000289100000028,91с −00° 53′ &1000000000000030000000030,0″ 5.07 1.46 172 K0III
θ1 Ori C θ1 41 37022 26221 05ч 35м &1000000000000164700000016,47с −05° 23′ &1000000000000022900000022,9″ 5.13 O6Vpe component of the Trapezium
64 Ori 64 41040 28691 06ч 03м &1000000000000273600000027,36с +19° 41′ &1000000000000026200000026,2″ 5.14 −2.44 1069 B8V
6 Ori g 6 31283 22833 04ч 54м &1000000000000469100000046,91с +11° 25′ &1000000000000033500000033,5″ 5.18 0.84 241 A3V
33554 24197 05ч 11м &1000000000000415600000041,56с +16° 02′ &1000000000000044400000044,4″ 5.18 0.21 321 K5III
71 Ori 71 43042 29650 06ч 14м &1000000000000509400000050,94с +19° 09′ &1000000000000024800000024,8″ 5.20 3.58 69 F6V
60 Ori 60 40446 28296 05ч 58м &1000000000000495800000049,58с +00° 33′ &1000000000000010700000010,7″ 5.21 −0.05 367 A1Vs
45 Ori 45 37077 26268 05ч 35м &1000000000000394900000039,49с −04° 51′ &1000000000000021900000021,9″ 5.24 −0.04 370 F0III
52 Ori 52 38710 27386 05ч 48м &1000000000000002300000000,23с +06° 27′ &1000000000000015200000015,2″ 5.26 −0.58 479 A5V
38 Ori n2 38 36777 26126 05ч 34м &1000000000000167900000016,79с +03° 46′ &1000000000000001000000001,0″ 5.32 0.20 345 A2V
5 Ori 5 31139 22730 04ч 53м &1000000000000227600000022,76с +02° 30′ &1000000000000029800000029,8″ 5.33 −1.13 638 M1III
31296 22834 04ч 54м &1000000000000477900000047,79с +07° 46′ &1000000000000045000000045,0″ 5.33 −0.33 441 K1III
14 Ori i 14 33054 23879 05ч 07м &1000000000000528700000052,87с +08° 29′ &1000000000000054900000054,9″ 5.33 1.46 194 Am
21 Ori 21 34658 24817 05ч 19м &1000000000000112300000011,23с +02° 35′ &1000000000000045400000045,4″ 5.34 1.42 198 F5IIvar
36591 25980 05ч 32м &1000000000000413500000041,35с −01° 35′ &1000000000000030600000030,6″ 5.34 −4.14 2567 B1IV
72 Ori f2 72 43153 29704 06ч 15м &1000000000000251300000025,13с +16° 08′ &1000000000000035500000035,5″ 5.34 −0.50 479 B7V
30210 22157 04ч 46м &1000000000000017000000001,70с +11° 42′ &1000000000000020200000020,2″ 5.35 0.79 266 Am...
VV Ori 36695 26063 05ч 33м &1000000000000314500000031,45с −01° 09′ &1000000000000021900000021,9″ 5.36 −3.41 1852 B1V
55 Ori 55 39291 27658 05ч 51м &1000000000000219800000021,98с −07° 31′ &1000000000000004800000004,8″ 5.36 −3.20 1680 B2IV-V
30034 22044 04ч 44м &1000000000000257700000025,77с +11° 08′ &1000000000000046200000046,2″ 5.39 1.97 157 F0V
75 Ori l 75 43525 29850 06ч 17м &1000000000000066200000006,62с +09° 56′ &1000000000000033100000033,1″ 5.39 0.93 254 A2V
U Ori 39816 05ч 55м &1000000000000493000000049,30с +20° 10′ &1000000000000030000000030,0″ 6.3-12.0 -3.69 2146 M8III Mira variable, period 368 days
16 Ori h 16 33254 23983 05ч 09м &1000000000000196000000019,60с +09° 49′ &1000000000000046600000046,6″ 5.43 1.77 176 A2m
73 Ori 73 43247 29736 06ч 15м &1000000000000449700000044,97с +12° 33′ &1000000000000003900000003,9″ 5.44 −2.72 1399 B9II-III
33 Ori n1 33 36351 25861 05ч 31м &1000000000000145300000014,53с +03° 17′ &1000000000000031700000031,7″ 5.46 −2.95 1567 B1.5V
34043 24450 05ч 14м &1000000000000440500000044,05с +05° 09′ &1000000000000022100000022,1″ 5.50 −0.82 598 K4III
18 Ori 18 34203 24555 05ч 16м &1000000000000041400000004,14с +11° 20′ &1000000000000028900000028,9″ 5.52 0.26 368 A0V
35536 25329 05ч 25м &1000000000000017400000001,74с −10° 19′ &1000000000000043800000043,8″ 5.60 −0.85 635 K5III
35 Ori 35 36653 26093 05ч 33м &1000000000000542900000054,29с +14° 18′ &1000000000000020100000020,1″ 5.60 −0.39 513 B3V
36881 26215 05ч 35м &1000000000000132400000013,24с +10° 14′ &1000000000000024400000024,4″ 5.60 −2.66 1462 B9IIIMNp...
λ Ori B λ 39 36862 26207 05ч 35м &1000000000000085000000008,50с +09° 56′ &1000000000000006000000006,0″ 5.61 -1.94 1055 B0.5V
43318 29716 06ч 15м &1000000000000343600000034,36с −00° 30′ &1000000000000042000000042,0″ 5.62 2.86 116 F6V
66 Ori 66 41380 28814 06ч 04м &1000000000000583600000058,36с +04° 09′ &1000000000000031200000031,2″ 5.63 −3.78 2489 G4III
36959 26197 05ч 35м &1000000000000010100000001,01с −06° 00′ &1000000000000033400000033,4″ 5.67 −5.63 5927 B1Vvar
63 Ori 63 41361 28812 06ч 04м &1000000000000581900000058,19с +05° 25′ &1000000000000011900000011,9″ 5.67 −1.97 1101 G7III:
44033 30099 06ч 20м &1000000000000042300000004,23с +14° 39′ &1000000000000004200000004,2″ 5.67 −0.46 548 K3Ib
35007 25028 05ч 21м &1000000000000318400000031,84с −00° 24′ &1000000000000059400000059,4″ 5.68 −1.91 1076 B3V
35299 25223 05ч 23м &1000000000000423100000042,31с −00° 09′ &1000000000000035300000035,3″ 5.69 −1.28 809 B1.5V
40369 28302 05ч 58м &1000000000000532400000053,24с +12° 48′ &1000000000000029700000029,7″ 5.70 −1.35 838 K2III...
42111 29151 06ч 08м &1000000000000579000000057,90с +02° 29′ &1000000000000059000000059,0″ 5.70 −0.66 609 A3Vn
43587 29860 06ч 17м &1000000000000162500000016,25с +05° 05′ &1000000000000058900000058,9″ 5.70 4.27 63 G0.5Vb
37209 26345 05ч 36м &1000000000000356900000035,69с −06° 03′ &1000000000000053100000053,1″ 5.71 −3.14 1918 B1V...
68 Ori 68 42509 29433 06ч 12м &1000000000000013400000001,34с +19° 47′ &1000000000000026100000026,1″ 5.76 −1.61 970 B9.5V
36166 25751 05ч 29м &1000000000000547700000054,77с +01° 47′ &1000000000000021300000021,3″ 5.77 −2.16 1254 B2V
34989 25041 05ч 21м &1000000000000435600000043,56с +08° 25′ &1000000000000042800000042,8″ 5.78 −0.99 736 B1V...
38527 27280 05ч 46м &1000000000000521500000052,15с +09° 31′ &1000000000000021000000021,0″ 5.78 0.96 300 G8III
31373 22913 04ч 55м &1000000000000501600000050,16с +15° 02′ &1000000000000025100000025,1″ 5.79 0.23 423 B9V
39007 27549 05ч 50м &1000000000000026800000002,68с +09° 52′ &1000000000000016400000016,4″ 5.79 0.74 334 G8III
36134 25708 05ч 29м &1000000000000237000000023,70с −03° 26′ &1000000000000046900000046,9″ 5.80 0.02 467 K1III...
43023 29575 06ч 13м &1000000000000542400000054,24с −03° 44′ &1000000000000029100000029,1″ 5.83 0.91 315 G8III
42954 29616 06ч 14м &1000000000000285800000028,58с +17° 54′ &1000000000000023000000023,0″ 5.86 0.15 452 A6m
37320 26487 05ч 38м &1000000000000011100000001,11с +07° 32′ &1000000000000029200000029,2″ 5.87 −0.29 556 B8III
39910 28011 05ч 55м &1000000000000301600000030,16с −04° 36′ &1000000000000059400000059,4″ 5.87 1.02 304 K2III:
33646 24203 05ч 11м &1000000000000453500000045,35с +01° 02′ &1000000000000013400000013,4″ 5.88 −1.36 916 F5
33608 24162 05ч 11м &1000000000000191300000019,13с −02° 29′ &1000000000000026800000026,8″ 5.89 2.97 125 F5V
40020 28139 05ч 56м &1000000000000493900000049,39с +11° 31′ &1000000000000016300000016,3″ 5.89 1.02 307 K2III
59 Ori 59 40372 28271 05ч 58м &1000000000000244400000024,44с +01° 50′ &1000000000000013700000013,7″ 5.89 0.72 353 A5me del Del
33833 24294 05ч 12м &1000000000000481200000048,12с −06° 03′ &1000000000000025600000025,6″ 5.90 0.22 446 G7III
32263 23408 05ч 01м &1000000000000503500000050,35с +00° 43′ &1000000000000019800000019,8″ 5.91 −0.01 498 K0
43112 29678 06ч 15м &1000000000000084600000008,46с +13° 51′ &1000000000000003900000003,9″ 5.91 −2.21 1370 B1V
36780 26108 05ч 34м &1000000000000040600000004,06с −01° 28′ &1000000000000012700000012,7″ 5.92 −1.14 842 K5III
57 Ori 57 39698 27965 05ч 54м &1000000000000566900000056,69с +19° 44′ &1000000000000058600000058,6″ 5.92 −2.25 1405 B2V
36162 25790 05ч 30м &1000000000000261700000026,17с +15° 21′ &1000000000000038000000038,0″ 5.93 0.81 344 A3Vn
37788 26762 05ч 41м &1000000000000055900000005,59с +00° 20′ &1000000000000015700000015,7″ 5.93 2.38 168 F0IV
HD 38529 38529 27253 05ч 46м &1000000000000349600000034,96с +01° 10′ &1000000000000006700000006,7″ 5.94 2.80 138 G4V двојна ѕвезда; has a planet (Ab) and a кафеаво џуџе (Ac)
39421 27713 05ч 52м &1000000000000077300000007,73с −09° 02′ &1000000000000031100000031,1″ 5.95 0.62 379 A2Vn
37481 26535 05ч 38м &1000000000000379700000037,97с −06° 34′ &1000000000000026200000026,2″ 5.96 −2.45 1567 B1.5IV
39051 27560 05ч 50м &1000000000000130600000013,06с +04° 25′ &1000000000000024600000024,6″ 5.96 0.00 507 K2III
39286 27747 05ч 52м &1000000000000234100000023,41с +19° 52′ &1000000000000004300000004,3″ 5.96 −2.16 1370 B9V + G
37171 26386 05ч 37м &1000000000000043500000004,35с +11° 02′ &1000000000000006200000006,2″ 5.97 −1.04 821 K4II SB
38089 26926 05ч 42м &1000000000000539100000053,91с −06° 47′ &1000000000000046700000046,7″ 5.97 2.47 163 F3V
38858 27435 05ч 48м &1000000000000349000000034,90с −04° 05′ &1000000000000038700000038,7″ 5.97 5.01 51 G4V
39118 27588 05ч 50м &1000000000000300300000030,03с +02° 01′ &1000000000000029000000029,0″ 5.97 −1.73 1128 G8III+...
39985 28110 05ч 56м &1000000000000280400000028,04с +09° 30′ &1000000000000033900000033,9″ 5.97 −0.68 697 A0IV
31331 22840 04ч 54м &1000000000000507100000050,71с +00° 28′ &1000000000000001800000001,8″ 5.98 −1.38 964 B5V
35281 25187 05ч 23м &1000000000000185100000018,51с −08° 24′ &1000000000000056100000056,1″ 5.99 0.09 493 B8+...
37594 26624 05ч 39м &1000000000000311500000031,15с −03° 33′ &1000000000000053000000053,0″ 5.99 2.91 135 A8Vs
39775 27939 05ч 54м &1000000000000440400000044,04с +00° 58′ &1000000000000007000000007,0″ 5.99 −1.03 827 K0III
44497 30318 06ч 22м &1000000000000364200000036,42с +12° 34′ &1000000000000013100000013,1″ 6.00 2.00 205 F0III
37303 26427 05ч 37м &1000000000000273600000027,36с −05° 56′ &1000000000000018200000018,2″ 6.03 −2.07 1358 B1Vvar
30545 22354 04ч 48м &1000000000000446300000044,63с +03° 35′ &1000000000000018800000018,8″ 6.04 −0.64 707 K1III
32686 23643 05ч 04м &1000000000000545300000054,53с −03° 02′ &1000000000000022800000022,8″ 6.04 −3.83 3075 B5IV
38735 27341 05ч 47м &1000000000000269000000026,90с −10° 31′ &1000000000000058500000058,5″ 6.04 −0.47 653 A4V
42477 29371 06ч 11м &1000000000000279100000027,91с +13° 38′ &1000000000000019000000019,0″ 6.04 0.44 430 A0Vnn
43285 29728 06ч 15м &1000000000000401800000040,18с +06° 03′ &1000000000000058300000058,3″ 6.07 −0.72 743 B6V
33883 24349 05ч 13м &1000000000000315500000031,55с +01° 58′ &1000000000000003700000003,7″ 6.08 −1.07 879 A5V
38309 27118 05ч 45м &1000000000000018000000001,80с +04° 00′ &1000000000000029500000029,5″ 6.09 2.57 165 F0III:n
41076 28686 06ч 03м &1000000000000247700000024,77с +11° 40′ &1000000000000051900000051,9″ 6.09 0.25 480 A0Vs
W Ori 32736 23680 05ч 05м &1000000000000237100000023,71с +01° 10′ &1000000000000039500000039,5″ 6.10 −0.56 700 N5
30870 22597 04ч 51м &1000000000000433800000043,38с +09° 58′ &1000000000000030300000030,3″ 6.11 −0.56 704 B5V
33419 24041 05ч 10м &1000000000000032600000003,26с −00° 33′ &1000000000000054700000054,7″ 6.11 1.19 314 K0III
37232 26414 05ч 37м &1000000000000193100000019,31с +08° 57′ &1000000000000006800000006,8″ 6.11 −1.01 867 B2IV-V
43683 29931 06ч 18м &1000000000000056100000005,61с +14° 22′ &1000000000000058300000058,3″ 6.12 −0.33 637 A3V
35317 25240 05ч 23м &1000000000000513300000051,33с −00° 51′ &1000000000000059800000059,8″ 6.13 2.31 189 F7V
39632 27900 05ч 54м &1000000000000133500000013,35с +10° 35′ &1000000000000011100000011,1″ 6.13 −2.15 1475 G9II
31764 23161 04ч 58м &1000000000000594100000059,41с +14° 32′ &1000000000000035700000035,7″ 6.14 −0.43 671 B7V
13 Ori 13 33021 23852 05ч 07м &1000000000000383200000038,32с +09° 28′ &1000000000000021800000021,8″ 6.15 3.89 92 G1IV
34180 24493 05ч 15м &1000000000000185200000018,52с −01° 24′ &1000000000000032600000032,6″ 6.15 2.84 150 F0IV
36558 25976 05ч 32м &1000000000000379700000037,97с +00° 00′ &1000000000000043100000043,1″ 6.15 −2.16 1495 K5
37356 26477 05ч 37м &1000000000000533900000053,39с −04° 48′ &1000000000000050500000050,5″ 6.16 −1.52 1120 B2IV-V
35588 25378 05ч 25м &1000000000000470200000047,02с +00° 31′ &1000000000000012900000012,9″ 6.18 −2.25 1583 B2.5V
35693 25502 05ч 27м &1000000000000139000000013,90с +15° 15′ &1000000000000027600000027,6″ 6.18 0.43 461 A1IV
CK Ori 36217 25785 05ч 30м &1000000000000199100000019,91с +04° 12′ &1000000000000017500000017,5″ 6.21 −0.02 574 K2IIIvar
40347 28252 05ч 58м &1000000000000117000000011,70с −00° 59′ &1000000000000038300000038,3″ 6.21 0.77 400 K0
37744 26713 05ч 40м &1000000000000372900000037,29с −02° 49′ &1000000000000030900000030,9″ 6.22 −2.34 1680 B1.5V
40282 28232 05ч 57м &1000000000000545100000054,51с +01° 13′ &1000000000000027500000027,5″ 6.22 0.21 519 M0III
36430 25869 05ч 31м &1000000000000208900000020,89с −06° 42′ &1000000000000030200000030,2″ 6.23 −2.43 1762 B2V
33555 24130 05ч 10м &1000000000000579700000057,97с −02° 15′ &1000000000000013500000013,5″ 6.24 2.82 158 G8III
35640 25401 05ч 26м &1000000000000023600000002,36с −05° 31′ &1000000000000006600000006,6″ 6.24 −0.31 667 B9.5Vn
36779 26106 05ч 34м &1000000000000038900000003,89с −01° 02′ &1000000000000008600000008,6″ 6.24 −1.66 1240 B2.5V
37016 26234 05ч 35м &1000000000000223200000022,32с −04° 25′ &1000000000000027600000027,6″ 6.24 −1.46 1128 B2.5V
38495 27212 05ч 46м &1000000000000028600000002,86с −04° 16′ &1000000000000005900000005,9″ 6.24 0.96 371 K1III...
43821 29982 06ч 18м &1000000000000403500000040,35с +09° 02′ &1000000000000050200000050,2″ 6.24 1.11 346 K0
31623 23041 04ч 57м &1000000000000172100000017,21с −01° 04′ &1000000000000001900000001,9″ 6.25 1.63 274 F2
36840 26149 05ч 34м &1000000000000292900000029,29с −00° 00′ &1000000000000044400000044,4″ 6.25 −1.63 1230 G5
43819 30019 06ч 19м &1000000000000018500000001,85с +17° 19′ &1000000000000031000000031,0″ 6.27 −0.16 631 B9IIIsp...
39927 28019 05ч 55м &1000000000000353800000035,38с −04° 47′ &1000000000000018700000018,7″ 6.28 1.32 321 A2III
30869 22607 04ч 51м &1000000000000499200000049,92с +13° 39′ &1000000000000018700000018,7″ 6.30 3.19 136 F5
39685 27902 05ч 54м &1000000000000157200000015,72с +03° 13′ &1000000000000032800000032,8″ 6.30 0.16 552 K0
BL Ori 44984 30564 06ч 25м &1000000000000281800000028,18с +14° 43′ &1000000000000019200000019,2″ 6.30 −1.70 1299 C5II
32115 23296 05ч 00м &1000000000000398200000039,82с −02° 03′ &1000000000000057700000057,7″ 6.31 2.83 162 A8IV
38099 26953 05ч 43м &1000000000000093200000009,32с −01° 36′ &1000000000000047400000047,4″ 6.31 −0.28 679 K4III
30321 22189 04ч 46м &1000000000000241500000024,15с −02° 57′ &1000000000000015800000015,8″ 6.33 1.68 277 A2V
33946 24377 05ч 13м &1000000000000472500000047,25с +00° 33′ &1000000000000037700000037,7″ 6.33 −0.70 832 M0V
34748 24847 05ч 19м &1000000000000352800000035,28с −01° 24′ &1000000000000042800000042,8″ 6.33 −2.45 1863 B1.5Vn
35407 25288 05ч 24м &1000000000000361000000036,10с +02° 21′ &1000000000000011400000011,4″ 6.33 −1.55 1226 B4IVn
36285 25786 05ч 30м &1000000000000207500000020,75с −07° 26′ &1000000000000005300000005,3″ 6.33 −1.53 1216 B2IV-V
31739 23092 04ч 58м &1000000000000109000000010,90с −02° 12′ &1000000000000046000000046,0″ 6.34 0.62 454 A2V
35242 25205 05ч 23м &1000000000000310800000031,08с +05° 19′ &1000000000000023000000023,0″ 6.34 1.96 245 A2V
35909 25638 05ч 28м &1000000000000347700000034,77с +13° 40′ &1000000000000044500000044,5″ 6.35 1.38 322 A4V
44867 30517 06ч 24м &1000000000000527600000052,76с +16° 03′ &1000000000000026000000026,0″ 6.35 0.99 385 G9III
35775 25505 05ч 27м &1000000000000154000000015,40с +02° 20′ &1000000000000028300000028,3″ 6.36 0.78 425 K0
42351 29326 06ч 11м &1000000000000017700000001,77с +18° 07′ &1000000000000049700000049,7″ 6.37 −3.18 2650 K1II
43358 29746 06ч 15м &1000000000000539800000053,98с +01° 10′ &1000000000000008400000008,4″ 6.37 1.53 303 F5IV:
36058 25667 05ч 28м &1000000000000569100000056,91с −03° 18′ &1000000000000026700000026,7″ 6.39 −0.45 762 A0Vn
43335 29798 06ч 16м &1000000000000237900000023,79с +17° 10′ &1000000000000053900000053,9″ 6.39 −0.35 728 K5II
34880 24925 05ч 20м &1000000000000264100000026,41с −05° 22′ &1000000000000003100000003,1″ 6.40 −0.19 679 B8III
37055 26263 05ч 35м &1000000000000359000000035,90с −03° 15′ &1000000000000010200000010,2″ 6.40 −3.12 2608 B3IV
35656 25453 05ч 26м &1000000000000388200000038,82с +06° 52′ &1000000000000007500000007,5″ 6.41 1.55 305 A0Vn
35912 25582 05ч 28м &1000000000000014700000001,47с +01° 17′ &1000000000000053700000053,7″ 6.41 −1.35 1160 B2V
37904 26820 05ч 41м &1000000000000403100000040,31с −02° 53′ &1000000000000047500000047,5″ 6.41 1.80 273 A9IV-V
31423 22938 04ч 56м &1000000000000090200000009,02с +07° 54′ &1000000000000017300000017,3″ 6.42 2.57 192 F5
34317 24607 05ч 16м &1000000000000410500000041,05с +01° 56′ &1000000000000050400000050,4″ 6.42 0.07 608 A0V
34878 24960 05ч 20м &1000000000000437400000043,74с +02° 32′ &1000000000000041000000041,0″ 6.43 0.91 415 G8IV
42807 29525 06ч 13м &1000000000000124600000012,46с +10° 37′ &1000000000000040300000040,3″ 6.43 5.14 59 G8V
35575 25368 05ч 25м &1000000000000365000000036,50с −01° 29′ &1000000000000028700000028,7″ 6.44 −0.49 791 B3V
32273 23419 05ч 02м &1000000000000000300000000,03с +01° 36′ &1000000000000031800000031,8″ 6.45 0.49 508 B8V
36814 26104 05ч 34м &1000000000000024800000002,48с −07° 01′ &1000000000000025100000025,1″ 6.45 0.00 637 K0
42787 29509 06ч 12м &1000000000000595700000059,57с +06° 00′ &1000000000000058600000058,6″ 6.45 −0.24 709 M...
37808 26728 05ч 40м &1000000000000461900000046,19с −10° 24′ &1000000000000031200000031,2″ 6.46 0.38 536 B9.5IIIp Si
34959 25011 05ч 21м &1000000000000193100000019,31с +04° 00′ &1000000000000043100000043,1″ 6.49 −1.42 1244 B5Vp
36150 25732 05ч 29м &1000000000000415900000041,59с −00° 48′ &1000000000000008700000008,7″ 6.49 1.09 391 A2
37635 26623 05ч 39м &1000000000000308400000030,84с −09° 42′ &1000000000000023800000023,8″ 6.49 0.29 566 B7V
31411 22923 04ч 55м &1000000000000583600000058,36с +05° 23′ &1000000000000056600000056,6″ 6.50 0.62 489 A0V
σ Ori B σ 48 37479 26549 05ч 38м &1000000000000471000000047,10с −02° 35′ &1000000000000039000000039,0″ 6.65 -1.08 1149 B2V... component of the σ Ori system
θ1 Ori D θ1 41 37023 26224 05ч 35м &1000000000000172000000017,20с −05° 23′ &1000000000000015700000015,7″ 6.71 B0.5Vp... component of the Trapezium
δ Ori B δ 34 36485 25930 05ч 32м &1000000000000005000000000,50с −00° 17′ &1000000000000004000000004,0″ 6.85 -0.39 916 O9.5II + B2V
23 Ori m 23 35148 25145 05ч 22м &1000000000000510300000051,03с +03° 33′ &1000000000000008000000008,0″ 7.17 −0.21 976 B3Vn
θ1 Ori B θ1 41 37021 05ч 35м &1000000000000161000000016,10с −05° 23′ &1000000000000007000000007,0″ 7.96 component of the Trapezium
σ Ori C σ 48 26549 8.68 0.95 1148 A2V component of the σ Ori system
HD 37605 37605 26664 05ч 40м &1000000000000017300000001,73с +06° 03′ &1000000000000038100000038,1″ 8.69 5.53 140 K0 has a planet (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]