Список на ѕвезди во соѕвездието Орион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Орион, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешка
Ригел β 19 34085 24436 05ч 14м 32.27с −08° 12′ 05.9″ 0.18 −6.69 773 B8Ia Algebar, Elgebar; 6th brightest star, triple star system
Бетелгез α 58 39801 27989 05ч 55м 10.29с +07° 24′ 25.3″ 0.45 −5.14 427 M2Ib Betelgeuze, Betelgeux, Mankib, Al Mankib; 9th brightest star, variable
γ Ori γ 24 35468 25336 05ч 25м 07.87с +06° 20′ 59.0″ 1.64 −2.72 243 B2III Bellatrix
ε Ori ε 46 37128 26311 05ч 36м 12.81с −01° 12′ 06.9″ 1.69 −6.38 1342 B0Ia Alnilam, Alnihan, Alnitam
ζ Ori A ζ 50 37742 26727 05ч 40м 45.52с −01° 56′ 33.3″ 1.74 −5.25 817 O9.5Ib SB Alnitak, Alnitah
κ Ori κ 53 38771 27366 05ч 47м 45.39с −09° 40′ 10.6″ 2.07 −4.65 721 B0.5Iavar Saiph
δ Ori A δ 34 36486 25930 05ч 32м 00.40с −00° 17′ 56.7″ 2.25 −4.99 916 O9.5II Mintaka, Mentaka, Mintika
ι Ori ι 44 37043 26241 05ч 35м 25.98с −05° 54′ 35.6″ 2.75 −5.30 1325 O9III Hatsya, Na'ir al Saif
π3 Ori π3 1 30652 22449 04ч 49м 50.14с +06° 57′ 40.5″ 3.19 3.67 26 F6V Tabit, Hassaleh; nearby star
η Ori η 28 35411 25281 05ч 24м 28.62с −02° 23′ 49.7″ 3.35 −3.86 901 B1V + B2 Saif al Jabbar, Algiebba
λ Ori A λ 39 36861 26207 05ч 35м 08.28с +09° 56′ 03.0″ 3.39 −4.16 1055 O8III Meissa, Heka
τ Ori τ 20 34503 24674 05ч 17м 36.40с −06° 50′ 39.8″ 3.59 −2.56 554 B5III
π4 Ori π4 3 30836 22549 04ч 51м 12.37с +05° 36′ 18.4″ 3.68 −4.25 1259 B2III SB
π5 Ori π5 8 31237 22797 04ч 54м 15.10с +02° 26′ 26.4″ 3.71 −4.36 1342 B2III SB
σ Ori A σ 48 37468 26549 05ч 38м 44.77с −02° 36′ 00.2″ 3.77 −3.96 1148 O9.5V... quadruple star system
ο2 Ori ο2 9 31421 22957 04ч 56м 22.32с +13° 30′ 52.5″ 4.06 0.48 169 K2III
φ2 Ori φ2 40 37160 26366 05ч 36м 54.33с +09° 17′ 29.1″ 4.09 1.33 116 G8III-IV Khad Posterior
μ Ori μ 61 40932 28614 06ч 02м 22.99с +09° 38′ 50.5″ 4.12 0.78 152 Am...
29 Ori e 29 35369 25247 05ч 23м 56.84с −07° 48′ 28.6″ 4.13 0.49 174 G8III
32 Ori A 32 36267 25813 05ч 30м 47.05с +05° 56′ 53.6″ 4.20 −0.53 288 B5V
ζ Ori B ζ 50 37743 26727 05ч 40м 45.60с −01° 56′ 34.0″ 4.21 -2.80 817 O9.7Ib
π2 Ori π2 2 30739 22509 04ч 50м 36.72с +08° 54′ 00.9″ 4.35 0.48 194 A1Vn
φ1 Ori φ1 37 36822 26176 05ч 34м 49.24с +09° 29′ 22.5″ 4.39 −3.01 985 B0IV... Khad Prior
χ1 Ori χ1 54 39587 27913 05ч 54м 23.08с +20° 16′ 35.1″ 4.39 4.67 28 G0V
ν Ori ν 67 41753 29038 06ч 07м 34.32с +14° 46′ 06.7″ 4.42 −1.65 534 B3IV
ξ Ori ξ 70 42560 29426 06ч 11м 56.40с +14° 12′ 31.7″ 4.45 −2.00 634 B3IV
ρ Ori ρ 17 33856 24331 05ч 13м 17.48с +02° 51′ 40.5″ 4.46 −0.65 344 K3III...
π6 Ori π6 10 31767 23123 04ч 58м 32.90с +01° 42′ 50.5″ 4.47 −2.86 953 K2IIvar
ω Ori ω 47 37490 26594 05ч 39м 11.15с +04° 07′ 17.3″ 4.50 −3.98 1622 B3IIIe
40657 28413 06ч 00м 03.35с −03° 04′ 26.7″ 4.53 −1.02 420 K2IIIvar
42 Ori c 42 37018 26237 05ч 35м 23.16с −04° 50′ 18.0″ 4.58 −2.33 786 B2III...
ψ Ori ψ 30 35715 25473 05ч 26м 50.23с +03° 05′ 44.4″ 4.59 −3.60 1417 B2IV
υ Ori υ 36 36512 25923 05ч 31м 55.86с −07° 18′ 05.5″ 4.62 −3.76 1545 B0V Thabit, Tabit
π1 Ori π1 7 31295 22845 04ч 54м 53.70с +10° 09′ 04.1″ 4.64 1.80 121 A0V
χ2 Ori χ2 62 41117 28716 06ч 03м 55.18с +20° 08′ 18.5″ 4.64 −10.36 32600 B2Iavar
11 Ori 11 32549 23607 05ч 04м 34.14с +15° 24′ 15.1″ 4.65 −0.79 400 A0p Si
ο1 Ori ο1 4 30959 22667 04ч 52м 31.96с +14° 15′ 02.8″ 4.71 −1.39 542 M3Sv
31 Ori 31 36167 25737 05ч 29м 43.98с −01° 05′ 31.8″ 4.71 −1.02 456 K5III
o Ori o 22 35039 25044 05ч 21м 45.75с −00° 22′ 56.9″ 4.72 −3.26 1289 B2IV-V
56 Ori 56 39400 27750 05ч 52м 26.44с +01° 51′ 18.6″ 4.76 −2.91 1113 K2IIvar
49 Ori d 49 37507 26563 05ч 38м 53.09с −07° 12′ 45.8″ 4.77 1.41 153 A4V
36960 26199 05ч 35м 02.68с −06° 00′ 07.3″ 4.78 −4.00 1863 B0.5V
15 Ori 15 33276 24010 05ч 09м 41.96с +15° 35′ 50.2″ 4.81 −0.14 318 F2IV
25 Ori 25 35439 25302 05ч 24м 44.83с +01° 50′ 47.2″ 4.89 −2.77 1109 B1V:pe
51 Ori b 51 37984 26885 05ч 42м 28.66с +01° 28′ 28.8″ 4.90 0.07 302 K1III
44131 30093 06ч 19м 59.60с −02° 56′ 40.2″ 4.91 −1.05 506 M1III
37756 26736 05ч 40м 50.72с −01° 07′ 43.6″ 4.95 −4.08 2090 B2IV-V
69 Ori f1 69 42545 29434 06ч 12м 03.28с +16° 07′ 49.6″ 4.95 −1.93 774 B5Vn
θ1 Ori A θ1 41 37020 26220 05ч 35м 15.82с −05° 23′ 14.3″ 4.98 O7 component of the Trapezium
θ2 Ori θ2 43 37041 26235 05ч 35м 22.90с −05° 24′ 57.8″ 4.98 −3.84 1895 O9.5Vpe
23 Ori m 23 35149 25142 05ч 22м 50.00с +03° 32′ 40.0″ 4.99 −2.36 962 B1V
74 Ori k 74 43386 29800 06ч 16м 26.57с +12° 16′ 18.2″ 5.04 3.58 64 F5IV-V
27 Ori p 27 35410 25282 05ч 24м 28.91с −00° 53′ 30.0″ 5.07 1.46 172 K0III
θ1 Ori C θ1 41 37022 26221 05ч 35м 16.47с −05° 23′ 22.9″ 5.13 O6Vpe component of the Trapezium
64 Ori 64 41040 28691 06ч 03м 27.36с +19° 41′ 26.2″ 5.14 −2.44 1069 B8V
6 Ori g 6 31283 22833 04ч 54м 46.91с +11° 25′ 33.5″ 5.18 0.84 241 A3V
33554 24197 05ч 11м 41.56с +16° 02′ 44.4″ 5.18 0.21 321 K5III
71 Ori 71 43042 29650 06ч 14м 50.94с +19° 09′ 24.8″ 5.20 3.58 69 F6V
60 Ori 60 40446 28296 05ч 58м 49.58с +00° 33′ 10.7″ 5.21 −0.05 367 A1Vs
45 Ori 45 37077 26268 05ч 35м 39.49с −04° 51′ 21.9″ 5.24 −0.04 370 F0III
52 Ori 52 38710 27386 05ч 48м 00.23с +06° 27′ 15.2″ 5.26 −0.58 479 A5V
38 Ori n2 38 36777 26126 05ч 34м 16.79с +03° 46′ 01.0″ 5.32 0.20 345 A2V
5 Ori 5 31139 22730 04ч 53м 22.76с +02° 30′ 29.8″ 5.33 −1.13 638 M1III
31296 22834 04ч 54м 47.79с +07° 46′ 45.0″ 5.33 −0.33 441 K1III
14 Ori i 14 33054 23879 05ч 07м 52.87с +08° 29′ 54.9″ 5.33 1.46 194 Am
21 Ori 21 34658 24817 05ч 19м 11.23с +02° 35′ 45.4″ 5.34 1.42 198 F5IIvar
36591 25980 05ч 32м 41.35с −01° 35′ 30.6″ 5.34 −4.14 2567 B1IV
72 Ori f2 72 43153 29704 06ч 15м 25.13с +16° 08′ 35.5″ 5.34 −0.50 479 B7V
30210 22157 04ч 46м 01.70с +11° 42′ 20.2″ 5.35 0.79 266 Am...
VV Ori 36695 26063 05ч 33м 31.45с −01° 09′ 21.9″ 5.36 −3.41 1852 B1V
55 Ori 55 39291 27658 05ч 51м 21.98с −07° 31′ 04.8″ 5.36 −3.20 1680 B2IV-V
30034 22044 04ч 44м 25.77с +11° 08′ 46.2″ 5.39 1.97 157 F0V
75 Ori l 75 43525 29850 06ч 17м 06.62с +09° 56′ 33.1″ 5.39 0.93 254 A2V
U Ori 39816 05ч 55м 49.30с +20° 10′ 30.0″ 6.3-12.0 -3.69 2146 M8III Mira variable, period 368 days
16 Ori h 16 33254 23983 05ч 09м 19.60с +09° 49′ 46.6″ 5.43 1.77 176 A2m
73 Ori 73 43247 29736 06ч 15м 44.97с +12° 33′ 03.9″ 5.44 −2.72 1399 B9II-III
33 Ori n1 33 36351 25861 05ч 31м 14.53с +03° 17′ 31.7″ 5.46 −2.95 1567 B1.5V
34043 24450 05ч 14м 44.05с +05° 09′ 22.1″ 5.50 −0.82 598 K4III
18 Ori 18 34203 24555 05ч 16м 04.14с +11° 20′ 28.9″ 5.52 0.26 368 A0V
35536 25329 05ч 25м 01.74с −10° 19′ 43.8″ 5.60 −0.85 635 K5III
35 Ori 35 36653 26093 05ч 33м 54.29с +14° 18′ 20.1″ 5.60 −0.39 513 B3V
36881 26215 05ч 35м 13.24с +10° 14′ 24.4″ 5.60 −2.66 1462 B9IIIMNp...
λ Ori B λ 39 36862 26207 05ч 35м 08.50с +09° 56′ 06.0″ 5.61 -1.94 1055 B0.5V
43318 29716 06ч 15м 34.36с −00° 30′ 42.0″ 5.62 2.86 116 F6V
66 Ori 66 41380 28814 06ч 04м 58.36с +04° 09′ 31.2″ 5.63 −3.78 2489 G4III
36959 26197 05ч 35м 01.01с −06° 00′ 33.4″ 5.67 −5.63 5927 B1Vvar
63 Ori 63 41361 28812 06ч 04м 58.19с +05° 25′ 11.9″ 5.67 −1.97 1101 G7III:
44033 30099 06ч 20м 04.23с +14° 39′ 04.2″ 5.67 −0.46 548 K3Ib
35007 25028 05ч 21м 31.84с −00° 24′ 59.4″ 5.68 −1.91 1076 B3V
35299 25223 05ч 23м 42.31с −00° 09′ 35.3″ 5.69 −1.28 809 B1.5V
40369 28302 05ч 58м 53.24с +12° 48′ 29.7″ 5.70 −1.35 838 K2III...
42111 29151 06ч 08м 57.90с +02° 29′ 59.0″ 5.70 −0.66 609 A3Vn
43587 29860 06ч 17м 16.25с +05° 05′ 58.9″ 5.70 4.27 63 G0.5Vb
37209 26345 05ч 36м 35.69с −06° 03′ 53.1″ 5.71 −3.14 1918 B1V...
68 Ori 68 42509 29433 06ч 12м 01.34с +19° 47′ 26.1″ 5.76 −1.61 970 B9.5V
36166 25751 05ч 29м 54.77с +01° 47′ 21.3″ 5.77 −2.16 1254 B2V
34989 25041 05ч 21м 43.56с +08° 25′ 42.8″ 5.78 −0.99 736 B1V...
38527 27280 05ч 46м 52.15с +09° 31′ 21.0″ 5.78 0.96 300 G8III
31373 22913 04ч 55м 50.16с +15° 02′ 25.1″ 5.79 0.23 423 B9V
39007 27549 05ч 50м 02.68с +09° 52′ 16.4″ 5.79 0.74 334 G8III
36134 25708 05ч 29м 23.70с −03° 26′ 46.9″ 5.80 0.02 467 K1III...
43023 29575 06ч 13м 54.24с −03° 44′ 29.1″ 5.83 0.91 315 G8III
42954 29616 06ч 14м 28.58с +17° 54′ 23.0″ 5.86 0.15 452 A6m
37320 26487 05ч 38м 01.11с +07° 32′ 29.2″ 5.87 −0.29 556 B8III
39910 28011 05ч 55м 30.16с −04° 36′ 59.4″ 5.87 1.02 304 K2III:
33646 24203 05ч 11м 45.35с +01° 02′ 13.4″ 5.88 −1.36 916 F5
33608 24162 05ч 11м 19.13с −02° 29′ 26.8″ 5.89 2.97 125 F5V
40020 28139 05ч 56м 49.39с +11° 31′ 16.3″ 5.89 1.02 307 K2III
59 Ori 59 40372 28271 05ч 58м 24.44с +01° 50′ 13.7″ 5.89 0.72 353 A5me del Del
33833 24294 05ч 12м 48.12с −06° 03′ 25.6″ 5.90 0.22 446 G7III
32263 23408 05ч 01м 50.35с +00° 43′ 19.8″ 5.91 −0.01 498 K0
43112 29678 06ч 15м 08.46с +13° 51′ 03.9″ 5.91 −2.21 1370 B1V
36780 26108 05ч 34м 04.06с −01° 28′ 12.7″ 5.92 −1.14 842 K5III
57 Ori 57 39698 27965 05ч 54м 56.69с +19° 44′ 58.6″ 5.92 −2.25 1405 B2V
36162 25790 05ч 30м 26.17с +15° 21′ 38.0″ 5.93 0.81 344 A3Vn
37788 26762 05ч 41м 05.59с +00° 20′ 15.7″ 5.93 2.38 168 F0IV
HD 38529 38529 27253 05ч 46м 34.96с +01° 10′ 06.7″ 5.94 2.80 138 G4V двојна ѕвезда; has a planet (Ab) and a кафеаво џуџе (Ac)
39421 27713 05ч 52м 07.73с −09° 02′ 31.1″ 5.95 0.62 379 A2Vn
37481 26535 05ч 38м 37.97с −06° 34′ 26.2″ 5.96 −2.45 1567 B1.5IV
39051 27560 05ч 50м 13.06с +04° 25′ 24.6″ 5.96 0.00 507 K2III
39286 27747 05ч 52м 23.41с +19° 52′ 04.3″ 5.96 −2.16 1370 B9V + G
37171 26386 05ч 37м 04.35с +11° 02′ 06.2″ 5.97 −1.04 821 K4II SB
38089 26926 05ч 42м 53.91с −06° 47′ 46.7″ 5.97 2.47 163 F3V
38858 27435 05ч 48м 34.90с −04° 05′ 38.7″ 5.97 5.01 51 G4V
39118 27588 05ч 50м 30.03с +02° 01′ 29.0″ 5.97 −1.73 1128 G8III+...
39985 28110 05ч 56м 28.04с +09° 30′ 33.9″ 5.97 −0.68 697 A0IV
31331 22840 04ч 54м 50.71с +00° 28′ 01.8″ 5.98 −1.38 964 B5V
35281 25187 05ч 23м 18.51с −08° 24′ 56.1″ 5.99 0.09 493 B8+...
37594 26624 05ч 39м 31.15с −03° 33′ 53.0″ 5.99 2.91 135 A8Vs
39775 27939 05ч 54м 44.04с +00° 58′ 07.0″ 5.99 −1.03 827 K0III
44497 30318 06ч 22м 36.42с +12° 34′ 13.1″ 6.00 2.00 205 F0III
37303 26427 05ч 37м 27.36с −05° 56′ 18.2″ 6.03 −2.07 1358 B1Vvar
30545 22354 04ч 48м 44.63с +03° 35′ 18.8″ 6.04 −0.64 707 K1III
32686 23643 05ч 04м 54.53с −03° 02′ 22.8″ 6.04 −3.83 3075 B5IV
38735 27341 05ч 47м 26.90с −10° 31′ 58.5″ 6.04 −0.47 653 A4V
42477 29371 06ч 11м 27.91с +13° 38′ 19.0″ 6.04 0.44 430 A0Vnn
43285 29728 06ч 15м 40.18с +06° 03′ 58.3″ 6.07 −0.72 743 B6V
33883 24349 05ч 13м 31.55с +01° 58′ 03.7″ 6.08 −1.07 879 A5V
38309 27118 05ч 45м 01.80с +04° 00′ 29.5″ 6.09 2.57 165 F0III:n
41076 28686 06ч 03м 24.77с +11° 40′ 51.9″ 6.09 0.25 480 A0Vs
W Ori 32736 23680 05ч 05м 23.71с +01° 10′ 39.5″ 6.10 −0.56 700 N5
30870 22597 04ч 51м 43.38с +09° 58′ 30.3″ 6.11 −0.56 704 B5V
33419 24041 05ч 10м 03.26с −00° 33′ 54.7″ 6.11 1.19 314 K0III
37232 26414 05ч 37м 19.31с +08° 57′ 06.8″ 6.11 −1.01 867 B2IV-V
43683 29931 06ч 18м 05.61с +14° 22′ 58.3″ 6.12 −0.33 637 A3V
35317 25240 05ч 23м 51.33с −00° 51′ 59.8″ 6.13 2.31 189 F7V
39632 27900 05ч 54м 13.35с +10° 35′ 11.1″ 6.13 −2.15 1475 G9II
31764 23161 04ч 58м 59.41с +14° 32′ 35.7″ 6.14 −0.43 671 B7V
13 Ori 13 33021 23852 05ч 07м 38.32с +09° 28′ 21.8″ 6.15 3.89 92 G1IV
34180 24493 05ч 15м 18.52с −01° 24′ 32.6″ 6.15 2.84 150 F0IV
36558 25976 05ч 32м 37.97с +00° 00′ 43.1″ 6.15 −2.16 1495 K5
37356 26477 05ч 37м 53.39с −04° 48′ 50.5″ 6.16 −1.52 1120 B2IV-V
35588 25378 05ч 25м 47.02с +00° 31′ 12.9″ 6.18 −2.25 1583 B2.5V
35693 25502 05ч 27м 13.90с +15° 15′ 27.6″ 6.18 0.43 461 A1IV
CK Ori 36217 25785 05ч 30м 19.91с +04° 12′ 17.5″ 6.21 −0.02 574 K2IIIvar
40347 28252 05ч 58м 11.70с −00° 59′ 38.3″ 6.21 0.77 400 K0
37744 26713 05ч 40м 37.29с −02° 49′ 30.9″ 6.22 −2.34 1680 B1.5V
40282 28232 05ч 57м 54.51с +01° 13′ 27.5″ 6.22 0.21 519 M0III
36430 25869 05ч 31м 20.89с −06° 42′ 30.2″ 6.23 −2.43 1762 B2V
33555 24130 05ч 10м 57.97с −02° 15′ 13.5″ 6.24 2.82 158 G8III
35640 25401 05ч 26м 02.36с −05° 31′ 06.6″ 6.24 −0.31 667 B9.5Vn
36779 26106 05ч 34м 03.89с −01° 02′ 08.6″ 6.24 −1.66 1240 B2.5V
37016 26234 05ч 35м 22.32с −04° 25′ 27.6″ 6.24 −1.46 1128 B2.5V
38495 27212 05ч 46м 02.86с −04° 16′ 05.9″ 6.24 0.96 371 K1III...
43821 29982 06ч 18м 40.35с +09° 02′ 50.2″ 6.24 1.11 346 K0
31623 23041 04ч 57м 17.21с −01° 04′ 01.9″ 6.25 1.63 274 F2
36840 26149 05ч 34м 29.29с −00° 00′ 44.4″ 6.25 −1.63 1230 G5
43819 30019 06ч 19м 01.85с +17° 19′ 31.0″ 6.27 −0.16 631 B9IIIsp...
39927 28019 05ч 55м 35.38с −04° 47′ 18.7″ 6.28 1.32 321 A2III
30869 22607 04ч 51м 49.92с +13° 39′ 18.7″ 6.30 3.19 136 F5
39685 27902 05ч 54м 15.72с +03° 13′ 32.8″ 6.30 0.16 552 K0
BL Ori 44984 30564 06ч 25м 28.18с +14° 43′ 19.2″ 6.30 −1.70 1299 C5II
32115 23296 05ч 00м 39.82с −02° 03′ 57.7″ 6.31 2.83 162 A8IV
38099 26953 05ч 43м 09.32с −01° 36′ 47.4″ 6.31 −0.28 679 K4III
30321 22189 04ч 46м 24.15с −02° 57′ 15.8″ 6.33 1.68 277 A2V
33946 24377 05ч 13м 47.25с +00° 33′ 37.7″ 6.33 −0.70 832 M0V
34748 24847 05ч 19м 35.28с −01° 24′ 42.8″ 6.33 −2.45 1863 B1.5Vn
35407 25288 05ч 24м 36.10с +02° 21′ 11.4″ 6.33 −1.55 1226 B4IVn
36285 25786 05ч 30м 20.75с −07° 26′ 05.3″ 6.33 −1.53 1216 B2IV-V
31739 23092 04ч 58м 10.90с −02° 12′ 46.0″ 6.34 0.62 454 A2V
35242 25205 05ч 23м 31.08с +05° 19′ 23.0″ 6.34 1.96 245 A2V
35909 25638 05ч 28м 34.77с +13° 40′ 44.5″ 6.35 1.38 322 A4V
44867 30517 06ч 24м 52.76с +16° 03′ 26.0″ 6.35 0.99 385 G9III
35775 25505 05ч 27м 15.40с +02° 20′ 28.3″ 6.36 0.78 425 K0
42351 29326 06ч 11м 01.77с +18° 07′ 49.7″ 6.37 −3.18 2650 K1II
43358 29746 06ч 15м 53.98с +01° 10′ 08.4″ 6.37 1.53 303 F5IV:
36058 25667 05ч 28м 56.91с −03° 18′ 26.7″ 6.39 −0.45 762 A0Vn
43335 29798 06ч 16м 23.79с +17° 10′ 53.9″ 6.39 −0.35 728 K5II
34880 24925 05ч 20м 26.41с −05° 22′ 03.1″ 6.40 −0.19 679 B8III
37055 26263 05ч 35м 35.90с −03° 15′ 10.2″ 6.40 −3.12 2608 B3IV
35656 25453 05ч 26м 38.82с +06° 52′ 07.5″ 6.41 1.55 305 A0Vn
35912 25582 05ч 28м 01.47с +01° 17′ 53.7″ 6.41 −1.35 1160 B2V
37904 26820 05ч 41м 40.31с −02° 53′ 47.5″ 6.41 1.80 273 A9IV-V
31423 22938 04ч 56м 09.02с +07° 54′ 17.3″ 6.42 2.57 192 F5
34317 24607 05ч 16м 41.05с +01° 56′ 50.4″ 6.42 0.07 608 A0V
34878 24960 05ч 20м 43.74с +02° 32′ 41.0″ 6.43 0.91 415 G8IV
42807 29525 06ч 13м 12.46с +10° 37′ 40.3″ 6.43 5.14 59 G8V
35575 25368 05ч 25м 36.50с −01° 29′ 28.7″ 6.44 −0.49 791 B3V
32273 23419 05ч 02м 00.03с +01° 36′ 31.8″ 6.45 0.49 508 B8V
36814 26104 05ч 34м 02.48с −07° 01′ 25.1″ 6.45 0.00 637 K0
42787 29509 06ч 12м 59.57с +06° 00′ 58.6″ 6.45 −0.24 709 M...
37808 26728 05ч 40м 46.19с −10° 24′ 31.2″ 6.46 0.38 536 B9.5IIIp Si
34959 25011 05ч 21м 19.31с +04° 00′ 43.1″ 6.49 −1.42 1244 B5Vp
36150 25732 05ч 29м 41.59с −00° 48′ 08.7″ 6.49 1.09 391 A2
37635 26623 05ч 39м 30.84с −09° 42′ 23.8″ 6.49 0.29 566 B7V
31411 22923 04ч 55м 58.36с +05° 23′ 56.6″ 6.50 0.62 489 A0V
σ Ori B σ 48 37479 26549 05ч 38м 47.10с −02° 35′ 39.0″ 6.65 -1.08 1149 B2V... component of the σ Ori system
θ1 Ori D θ1 41 37023 26224 05ч 35м 17.20с −05° 23′ 15.7″ 6.71 B0.5Vp... component of the Trapezium
δ Ori B δ 34 36485 25930 05ч 32м 00.50с −00° 17′ 04.0″ 6.85 -0.39 916 O9.5II + B2V
23 Ori m 23 35148 25145 05ч 22м 51.03с +03° 33′ 08.0″ 7.17 −0.21 976 B3Vn
θ1 Ori B θ1 41 37021 05ч 35м 16.10с −05° 23′ 07.0″ 7.96 component of the Trapezium
σ Ori C σ 48 26549 8.68 0.95 1148 A2V component of the σ Ori system
HD 37605 37605 26664 05ч 40м 01.73с +06° 03′ 38.1″ 8.69 5.53 140 K0 has a planet (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]