Список на ѕвезди во соѕвездието Јужна Риба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Јужна Риба, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Fomalhaut α 24 216956 113368 22ч 57м 38.83с −29° 37′ 18.6″ 1.17 1.74 25 A3V Fom Alhout Algenubi,
Os Piscis Meridiani,
Os Piscis Meridionalis,
Os Piscis Notii,
Difda al Auwel;
18-та најсјајна ѕвезда; блиска ѕвезда; има протопланетарен диск и една позната екстрасоларна планета (Fomalhaut b)
ε PsA ε 18 214748 111954 22ч 40м 39.33с −27° 02′ 37.0″ 4.18 −2.61 744 B8V
δ PsA δ 23 216763 113246 22ч 55м 56.89с −32° 32′ 22.9″ 4.20 0.61 170 G8III
β PsA β 17 213398 111188 22ч 31м 30.29с −32° 20′ 45.7″ 4.29 1.00 148 A1V Tien Kang
ι PsA ι 9 206742 107380 21ч 44м 56.79с −33° 01′ 32.0″ 4.35 0.36 205 B9.5V
γ PsA γ 22 216336 112948 22ч 52м 31.56с −32° 52′ 31.6″ 4.46 0.29 222 A0III
μ PsA μ 14 210049 109285 22ч 08м 22.95с −32° 59′ 18.2″ 4.50 1.49 130 A2V
τ PsA τ 15 210302 109422 22ч 10м 08.48с −32° 32′ 54.4″ 4.94 3.58 61 F6V
υ PsA υ 210066 109289 22ч 08м 25.93с −34° 02′ 37.4″ 4.99 −1.06 528 K4III
θ PsA θ 10 207155 107608 21ч 47м 44.17с −30° 53′ 53.9″ 5.02 −0.06 339 A1V
π PsA π 217792 113860 23ч 03м 29.76с −34° 44′ 58.6″ 5.12 2.84 93 A9V
210271 109404 22ч 09м 55.71с −34° 00′ 54.1″ 5.37 1.30 212 A5IV
η PsA η 12 209014 108661 22ч 00м 50.22с −28° 27′ 13.5″ 5.43 −2.03 1012 B8/B9V+...
λ PsA λ 16 210934 109789 22ч 14м 18.74с −27° 46′ 00.9″ 5.45 −0.51 508 B7V
217236 113532 22ч 59м 35.76с −29° 27′ 44.4″ 5.51 0.26 366 F0V
217484 113669 23ч 01м 19.35с −28° 51′ 14.1″ 5.55 −0.72 584 K3III
210848 109737 22ч 13м 44.39с −25° 10′ 51.3″ 5.58 1.43 221 F7II
214484 111809 22ч 38м 51.46с −33° 04′ 53.0″ 5.66 0.04 435 A0V
217303 113562 23ч 00м 05.77с −25° 09′ 50.4″ 5.66 −1.02 706 K0IICNIII
8 PsA 8 205471 106654 21ч 36м 10.90с −26° 10′ 17.2″ 5.73 2.07 176 A7/A8IV
214122 111600 22ч 36м 35.47с −31° 39′ 49.3″ 5.82 0.92 312 K2III
214690 111934 22ч 40м 22.38с −30° 39′ 30.1″ 5.88 −0.59 642 K2/K3III
213135 111045 22ч 29м 45.94с −27° 06′ 26.0″ 5.95 2.83 137 F0V
6 PsA 6 204854 106340 21ч 32м 14.58с −33° 56′ 40.6″ 5.97 0.46 412 A2V
209522 108975 22ч 04м 36.76с −26° 49′ 20.4″ 5.97 −1.73 1128 B3V (+B)
21 PsA 21 216210 112862 22ч 51м 20.94с −29° 32′ 10.6″ 5.99 0.71 370 G8/K0III
216761 113234 22ч 55м 51.54с −31° 37′ 59.5″ 6.09 −1.23 948 K3III
7 PsA 7 205529 106703 21ч 36м 48.75с −33° 02′ 52.4″ 6.10 1.79 237 A5V
19 PsA 19 214966 112102 22ч 42м 22.08с −29° 21′ 39.6″ 6.12 −0.23 607 M3III
211291 109990 22ч 16м 37.44с −25° 53′ 53.3″ 6.14 −0.07 568 K1II/III
217096 113447 22ч 58м 35.01с −35° 31′ 22.6″ 6.15 1.70 253 F7V
210739 109667 22ч 12м 57.50с −26° 19′ 39.8″ 6.19 2.37 189 A3V
205872 106907 21ч 39м 06.07с −33° 40′ 43.5″ 6.28 3.01 147 G8IV
215669 112501 22ч 47м 19.21с −34° 09′ 42.4″ 6.28 1.32 320 K1III
214599 111879 22ч 39м 44.12с −28° 19′ 32.0″ 6.30 0.53 466 K0/K1III
217358 113593 23ч 00м 24.58с −25° 37′ 36.3″ 6.30 0.71 428 K1III
215782 112567 22ч 47м 56.13с −25° 54′ 42.3″ 6.31 0.31 517 G8III
216042 112746 22ч 49м 59.25с −32° 48′ 19.4″ 6.34 2.12 228 F0V
210111 109306 22ч 08м 42.63с −33° 07′ 32.7″ 6.37 1.89 257 A2III/IV
208285 108259 21ч 55м 55.60с −30° 36′ 21.1″ 6.41 0.90 412 G8III
205265 106564 21ч 34м 52.99с −29° 41′ 45.9″ 6.42 −0.22 695 B8IIIw
ζ PsA ζ 213296 111138 22ч 30м 53.75с −26° 04′ 24.8″ 6.43 0.99 399 K1III
210300 109412 22ч 10м 00.13с −28° 17′ 33.0″ 6.44 1.27 353 A5V
13 PsA 13 209476 108952 22ч 04м 23.83с −29° 54′ 59.5″ 6.45 −1.55 1299 K5III
214462 111801 22ч 38м 44.70с −28° 44′ 53.5″ 6.46 1.00 403 K1III
TW PsA 216803 113283 22ч 56м 23.83с −31° 33′ 54.6″ 6.48 7.07 25 K4Vp променлива ѕвезда од типот BY Dra; блиска ѕвезда; може да е во врска со Фомалхаут
5 PsA 5 204394 106067 21ч 29м 03.73с −31° 14′ 18.7″ 6.52 1.21 377 A1V
Lacaille 9352 217987 114046 23ч 05м 52.04с -35° 51′ 11.1″ 7.34 9.75 11 M0.5V 10-та најблиска; ѕвезден систем
HD 216770 216770 113238 22ч 55м 53.70с -26° 39′ 31.6″ 8.10 5.21 124 K1V има планета (b)
HD 205739 205739 106824 21ч 38м 08.41с –31° 44′ 14.9″ 8.56 3.78 295 G3IV има планета (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]