Список на ѕвезди во соѕвездието Јужен Триаголник

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Јужен Триаголник, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α TrA α 150798 82273 16ч 48м 39.87с −69° 01′ 39.5″ 1.91 −3.62 415 K2IIb-IIIa Atria
β TrA β 141891 77952 15ч 55м 08.81с −63° 25′ 47.1″ 2.83 2.38 40 F2III
γ TrA γ 135382 74946 15ч 18м 54.69с −68° 40′ 46.1″ 2.87 −0.87 183 A1V
δ TrA δ 145544 79664 16ч 15м 26.27с −63° 41′ 08.3″ 3.86 −2.54 621 G5II
ε TrA ε 138538 76440 15ч 36м 43.19с −66° 19′ 00.9″ 4.11 0.00 216 K0III
ζ TrA ζ 147584 80686 16ч 28м 27.80с −70° 05′ 04.8″ 4.90 4.49 39 F9V
150549 82129 16ч 46м 40.01с −67° 06′ 34.8″ 5.10 −1.32 626 Ap
κ TrA κ 141767 77982 15ч 55м 29.61с −68° 36′ 10.8″ 5.11 −4.70 2991 G6IIa
148291 80874 16ч 30м 49.37с −61° 38′ 00.5″ 5.19 −1.37 669 K0II/IIICN.
ι TrA ι 147787 80645 16ч 27м 57.27с −64° 03′ 28.8″ 5.28 2.25 132 F4IV γ Dor variable, triple star
θ TrA θ 148890 81252 16ч 35м 44.77с −65° 29′ 43.2″ 5.50 0.49 328 G8/K0III
140483 77390 15ч 47м 53.10с −65° 26′ 31.9″ 5.54 0.06 406 A5
137066 75665 15ч 27м 33.10с −64° 31′ 53.2″ 5.71 −0.88 679 K5/M0III
142514 78279 15ч 58м 58.16с −65° 02′ 15.2″ 5.74 −1.08 753 B7III
134453 74582 15ч 14м 19.17с −70° 04′ 46.0″ 5.75 −2.56 1495 N0v
133683 74184 15ч 09м 29.92с −67° 05′ 02.9″ 5.76 −5.58 6037 F8Iab-Ib
142139 78045 15ч 56м 05.96с −60° 28′ 56.3″ 5.76 1.66 215 A3V
152564 83150 16ч 59м 33.98с −69° 16′ 05.3″ 5.79 −1.60 982 Ap Si
136672 75565 15ч 26м 14.53с −68° 18′ 33.1″ 5.89 0.84 334 K0III
η1 TrA η1 149671 81710 16ч 41м 23.13с −68° 17′ 45.9″ 5.89 −0.73 688 B7IV
145689 79797 16ч 17м 05.48с −67° 56′ 27.9″ 5.95 2.24 180 A4V
150026 81873 16ч 43м 22.11с −67° 25′ 56.3″ 6.02 1.17 305 A0Vn
151441 82517 16ч 51м 53.88с −65° 22′ 31.5″ 6.12 −1.20 948 B8II/III
141913 77927 15ч 54м 52.64с −60° 44′ 37.1″ 6.14 −2.45 1707 B9II
147349 80455 16ч 25м 22.15с −63° 07′ 30.9″ 6.14 0.55 428 A1V
133456 74047 15ч 07м 56.75с −65° 16′ 31.6″ 6.18 −0.75 793 K3III
141585 77817 15ч 53м 22.94с −62° 36′ 23.6″ 6.22 −0.19 623 K3III
150097 81823 16ч 42м 48.42с −62° 33′ 14.1″ 6.23 −2.04 1468 K3III
143238 78603 16ч 02м 52.53с −62° 32′ 29.5″ 6.25 1.17 339 B9.5V
135737 75091 15ч 20м 40.56с −67° 28′ 53.4″ 6.27 −1.66 1254 B3V
151404 82539 16ч 52м 17.78с −67° 40′ 53.4″ 6.33 1.01 377 K2III
142941 78476 16ч 01м 10.72с −63° 46′ 35.5″ 6.42 −2.57 2050 F8II
138965 76736 15ч 40м 11.63с −70° 13′ 39.9″ 6.45 2.01 252 A5V
153389 83556 17ч 04м 33.70с −68° 16′ 43.1″ 6.47 −1.46 1254 M3/M4III
144481 79208 16ч 09м 59.19с −62° 58′ 01.2″ 6.50 1.41 340 A3m...

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]