Список на ѕвезди во соѕвездието Летечка Риба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Летечка Риба, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Vol β 71878 41312 08ч 25м &1000000000000442500000044,25с −66° 08′ &1000000000000011500000011,5″ 3.77 1.17 108 K2IIIvar
γ2 Vol γ2 55865 34481 07ч 08м &1000000000000448200000044,82с −70° 29′ &1000000000000057100000057,1″ 3.78 0.59 142 G8IIIvar двојна ѕвезда with γ1 Vol
ζ Vol ζ 63295 37504 07ч 41м &1000000000000492000000049,20с −72° 36′ &1000000000000022100000022,1″ 3.93 0.86 134 K0III
δ Vol δ 57623 35228 07ч 16м &1000000000000498300000049,83с −67° 57′ &1000000000000025800000025,8″ 3.97 −2.56 660 F6II
α Vol α 78045 44382 09ч 02м &1000000000000268000000026,80с −66° 23′ &1000000000000045000000045,0″ 4.00 1.09 124 Am
ε Vol ε 68520 39794 08ч 07м &1000000000000558400000055,84с −68° 37′ &1000000000000001700000001,7″ 4.35 −2.12 642 B6IV
70514 40680 08ч 18м &1000000000000187800000018,78с −65° 36′ &1000000000000047700000047,7″ 5.06 0.27 296 K1III
53501 33682 06ч 59м &1000000000000505800000050,58с −67° 55′ &1000000000000001200000001,2″ 5.18 0.44 290 K3III
θ Vol θ 74405 42425 08ч 39м &1000000000000051300000005,13с −70° 23′ &1000000000000011900000011,9″ 5.19 0.86 239 A0V
η Vol η 71576 41003 08ч 22м &1000000000000045200000004,52с −73° 24′ &1000000000000000200000000,2″ 5.28 0.09 356 A0/A1IV/V
κ1 Vol κ1 71046 40817 08ч 19м &1000000000000490000000049,00с −71° 30′ &1000000000000054000000054,0″ 5.33 −0.06 390 B9III/IV дел од системот κ Vol
76143 43414 08ч 50м &1000000000000346800000034,68с −66° 47′ &1000000000000035600000035,6″ 5.34 1.74 171 F5IV
ι Vol ι 51557 32912 06ч 51м &1000000000000269800000026,98с −70° 57′ &1000000000000048500000048,5″ 5.41 −0.76 558 B7IV
72337 41451 08ч 27м &1000000000000167900000016,79с −70° 05′ &1000000000000036900000036,9″ 5.51 0.80 285 A0V
κ2 Vol κ2 71066 40834 08ч 20м &1000000000000005600000000,56с −71° 30′ &1000000000000019700000019,7″ 5.63 0.21 395 A0p дел од системот κ Vol
γ1 Vol γ1 55864 34473 07ч 08м &1000000000000423400000042,34с −70° 29′ &1000000000000050400000050,4″ 5.68 2.41 147 F2 двојна ѕвезда со γ2 Vol
64484 38210 07ч 49м &1000000000000410000000041,00с −66° 11′ &1000000000000045500000045,5″ 5.78 0.04 458 B9V
77887 44283 09ч 01м &1000000000000084900000008,49с −68° 41′ &1000000000000002100000002,1″ 5.89 −0.95 762 M1III
71863 41321 08ч 25м &1000000000000516200000051,62с −64° 36′ &1000000000000002400000002,4″ 5.95 0.75 358 G8/K0III
75171 42895 08ч 44м &1000000000000300500000030,05с −65° 49′ &1000000000000032500000032,5″ 6.03 2.12 198 A9V
50002 32332 06ч 44м &1000000000000556700000055,67с −70° 26′ &1000000000000001600000001,6″ 6.10 −0.33 629 K3III
76270 43351 08ч 49м &1000000000000501400000050,14с −72° 33′ &1000000000000004500000004,5″ 6.10 −3.84 3165 A3m...
73468 41907 08ч 32м &1000000000000418800000041,88с −73° 21′ &1000000000000025100000025,1″ 6.11 0.77 381 G8III
63584 37720 07ч 44м &1000000000000131000000013,10с −69° 49′ &1000000000000017800000017,8″ 6.16 0.70 403 A0IV/V
62153 36914 07ч 35м &1000000000000216600000021,66с −74° 16′ &1000000000000030000000030,0″ 6.33 −1.01 959 B9
66920 39041 07ч 59м &1000000000000157800000015,78с −73° 14′ &1000000000000038800000038,8″ 6.33 0.84 409 A3III
75116 42850 08ч 43м &1000000000000543300000054,33с −68° 12′ &1000000000000041900000041,9″ 6.33 −1.21 1052 K3III:
49947 32222 06ч 43м &1000000000000367300000036,73с −73° 07′ &1000000000000004700000004,7″ 6.36 0.81 420 G8III
63513 37773 07ч 44м &1000000000000438800000043,88с −66° 04′ &1000000000000019400000019,4″ 6.37 −0.12 648 G6/G8III
60150 36346 07ч 28м &1000000000000514000000051,40с −64° 30′ &1000000000000035200000035,2″ 6.38 −0.22 681 K5III
55151 34270 07ч 06м &1000000000000143000000014,30с −68° 50′ &1000000000000015300000015,3″ 6.47 0.54 501 K0III
59640 35946 07ч 24м &1000000000000371100000037,11с −71° 28′ &1000000000000014700000014,7″ 6.49 2.04 253 A3V
49268 31977 06ч 40м &1000000000000575600000057,56с −71° 46′ &1000000000000030300000030,3″ 6.50 0.88 433 K1IIICN...
HD 76700 76700 43686 08ч 53м &1000000000000555200000055,52с −66° 48′ &1000000000000003600000003,6″ 8.13 4.25 195 G6V има планета (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]