Список на ѕвезди во соѕвездието Летечка Риба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Летечка Риба, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Vol β 71878 41312 08ч 25м 44.25с −66° 08′ 11.5″ 3.77 1.17 108 K2IIIvar
γ2 Vol γ2 55865 34481 07ч 08м 44.82с −70° 29′ 57.1″ 3.78 0.59 142 G8IIIvar двојна ѕвезда with γ1 Vol
ζ Vol ζ 63295 37504 07ч 41м 49.20с −72° 36′ 22.1″ 3.93 0.86 134 K0III
δ Vol δ 57623 35228 07ч 16м 49.83с −67° 57′ 25.8″ 3.97 −2.56 660 F6II
α Vol α 78045 44382 09ч 02м 26.80с −66° 23′ 45.0″ 4.00 1.09 124 Am
ε Vol ε 68520 39794 08ч 07м 55.84с −68° 37′ 01.7″ 4.35 −2.12 642 B6IV
70514 40680 08ч 18м 18.78с −65° 36′ 47.7″ 5.06 0.27 296 K1III
53501 33682 06ч 59м 50.58с −67° 55′ 01.2″ 5.18 0.44 290 K3III
θ Vol θ 74405 42425 08ч 39м 05.13с −70° 23′ 11.9″ 5.19 0.86 239 A0V
η Vol η 71576 41003 08ч 22м 04.52с −73° 24′ 00.2″ 5.28 0.09 356 A0/A1IV/V
κ1 Vol κ1 71046 40817 08ч 19м 49.00с −71° 30′ 54.0″ 5.33 −0.06 390 B9III/IV дел од системот κ Vol
76143 43414 08ч 50м 34.68с −66° 47′ 35.6″ 5.34 1.74 171 F5IV
ι Vol ι 51557 32912 06ч 51м 26.98с −70° 57′ 48.5″ 5.41 −0.76 558 B7IV
72337 41451 08ч 27м 16.79с −70° 05′ 36.9″ 5.51 0.80 285 A0V
κ2 Vol κ2 71066 40834 08ч 20м 00.56с −71° 30′ 19.7″ 5.63 0.21 395 A0p дел од системот κ Vol
γ1 Vol γ1 55864 34473 07ч 08м 42.34с −70° 29′ 50.4″ 5.68 2.41 147 F2 двојна ѕвезда со γ2 Vol
64484 38210 07ч 49м 41.00с −66° 11′ 45.5″ 5.78 0.04 458 B9V
77887 44283 09ч 01м 08.49с −68° 41′ 02.1″ 5.89 −0.95 762 M1III
71863 41321 08ч 25м 51.62с −64° 36′ 02.4″ 5.95 0.75 358 G8/K0III
75171 42895 08ч 44м 30.05с −65° 49′ 32.5″ 6.03 2.12 198 A9V
50002 32332 06ч 44м 55.67с −70° 26′ 01.6″ 6.10 −0.33 629 K3III
76270 43351 08ч 49м 50.14с −72° 33′ 04.5″ 6.10 −3.84 3165 A3m...
73468 41907 08ч 32м 41.88с −73° 21′ 25.1″ 6.11 0.77 381 G8III
63584 37720 07ч 44м 13.10с −69° 49′ 17.8″ 6.16 0.70 403 A0IV/V
62153 36914 07ч 35м 21.66с −74° 16′ 30.0″ 6.33 −1.01 959 B9
66920 39041 07ч 59м 15.78с −73° 14′ 38.8″ 6.33 0.84 409 A3III
75116 42850 08ч 43м 54.33с −68° 12′ 41.9″ 6.33 −1.21 1052 K3III:
49947 32222 06ч 43м 36.73с −73° 07′ 04.7″ 6.36 0.81 420 G8III
63513 37773 07ч 44м 43.88с −66° 04′ 19.4″ 6.37 −0.12 648 G6/G8III
60150 36346 07ч 28м 51.40с −64° 30′ 35.2″ 6.38 −0.22 681 K5III
55151 34270 07ч 06м 14.30с −68° 50′ 15.3″ 6.47 0.54 501 K0III
59640 35946 07ч 24м 37.11с −71° 28′ 14.7″ 6.49 2.04 253 A3V
49268 31977 06ч 40м 57.56с −71° 46′ 30.3″ 6.50 0.88 433 K1IIICN...
HD 76700 76700 43686 08ч 53м 55.52с −66° 48′ 03.6″ 8.13 4.25 195 G6V има планета (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]