Список на ѕвезди во соѕвездието Змијоносец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Змијоносец, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Oph α 55 159561 86032 17ч 34м &1000000000000560000000056,00с +12° 33′ &1000000000000038100000038,1″ 2.08 1.30 47 A5III Ras Alhague, Rasalhague
η Oph η 35 155125 84012 17ч 10м &1000000000000226600000022,66с −15° 43′ &1000000000000030500000030,5″ 2.43 0.37 84 A2.5Va Sabik
ζ Oph ζ 13 149757 81377 16ч 37м &1000000000000095300000009,53с −10° 34′ &1000000000000001700000001,7″ 2.54 −3.20 458 O9.5V Fieht, Han
δ Oph δ 1 146051 79593 16ч 14м &1000000000000207700000020,77с −03° 41′ &1000000000000038300000038,3″ 2.73 −0.86 170 M1III Yed Prior, Yad, Jed Prior
β Oph β 60 161096 86742 17ч 43м &1000000000000283800000028,38с +04° 34′ &1000000000000000900000000,9″ 2.76 0.76 82 K2III Cebalrai, Celbalrai, Celb-al-Rai, Kelb Alrai, Cheleb
κ Oph κ 27 153210 83000 16ч 57м &1000000000000402700000040,27с +09° 22′ &1000000000000030200000030,2″ 3.19 1.09 86 K2IIIvar Helkath
ε Oph ε 2 146791 79882 16ч 18м &1000000000000192400000019,24с −04° 41′ &1000000000000033400000033,4″ 3.23 0.64 107 G8III Yed Posterior, Yad, Jed Posterior
θ Oph θ 42 157056 84970 17ч 22м &1000000000000005800000000,58с −24° 59′ &1000000000000058200000058,2″ 3.27 −2.92 563 B2IV Imad, Emad, Kaki
ν Oph ν 64 163917 88048 17ч 59м &1000000000000016000000001,60с −09° 46′ &1000000000000024100000024,1″ 3.32 −0.03 153 K0III Sinistra
72 Oph 72 165777 88771 18ч 07м &1000000000000210200000021,02с +09° 33′ &1000000000000049200000049,2″ 3.71 1.69 83 A4IVs Phorbaceus
γ Oph γ 62 161868 87108 17ч 47м &1000000000000535700000053,57с +02° 42′ &1000000000000026900000026,9″ 3.75 1.43 95 A0V Al Durajah
λ Oph λ 10 148857 80883 16ч 30м &1000000000000548400000054,84с +01° 59′ &1000000000000002800000002,8″ 3.82 0.28 166 A2V Marfik, Marfic, Marsic
67 Oph 67 164353 88192 18ч 00м &1000000000000387200000038,72с +02° 55′ &1000000000000053700000053,7″ 3.93 −4.26 1417 B5Ib Fellah
70 Oph p 70 165341 88601 18ч 05м &1000000000000272100000027,21с +02° 30′ &1000000000000008800000008,8″ 4.03 5.50 17 K0V SB блиска ѕвезда
44 Oph b 44 157792 85340 17ч 26м &1000000000000222200000022,22с −24° 10′ &1000000000000030100000030,1″ 4.16 2.11 84 A3IV:m
χ Oph χ 7 148184 80569 16ч 27м &1000000000000014400000001,44с −18° 27′ &1000000000000022300000022,3″ 4.22 −1.66 489 B2Vne
45 Oph d 45 157919 85423 17ч 27м &1000000000000212600000021,26с −29° 52′ &1000000000000000100000000,1″ 4.28 1.61 111 F3III
φ Oph φ 8 148786 80894 16ч 31м &1000000000000083900000008,39с −16° 36′ &1000000000000045500000045,5″ 4.29 0.25 210 G8/K0III
36 Oph A 36 155885 84405 17ч 15м &1000000000000212900000021,29с −26° 36′ &1000000000000000200000000,2″ 4.33 5.44 20 K2:III: блиска троен ѕвезден систем
σ Oph σ 49 157999 85355 17ч 26м &1000000000000308800000030,88с +04° 08′ &1000000000000025200000025,2″ 4.34 −3.44 1173 K3IIvar
ι Oph ι 25 152614 82673 16ч 54м &1000000000000005000000000,50с +10° 09′ &1000000000000055600000055,6″ 4.39 0.11 234 B8V
ξ Oph ξ 40 156897 84893 17ч 21м &1000000000000002100000000,21с −21° 06′ &1000000000000044800000044,8″ 4.39 3.19 57 F2/F3V
68 Oph 68 164577 88290 18ч 01м &1000000000000451900000045,19с +01° 18′ &1000000000000018400000018,4″ 4.42 −0.13 265 A2Vn
ω Oph ω 9 148898 80975 16ч 32м &1000000000000081900000008,19с −21° 27′ &1000000000000059300000059,3″ 4.45 0.80 175 Ap
ψ Oph ψ 4 147700 80343 16ч 24м &1000000000000062000000006,20с −20° 02′ &1000000000000014000000014,0″ 4.48 0.79 178 K0III
47 Oph 47 157950 85365 17ч 26м &1000000000000379400000037,94с −05° 05′ &1000000000000011400000011,4″ 4.53 2.14 98 F3V
ρ Oph ρ 5 147933 80473 16ч 25м &1000000000000351200000035,12с −23° 26′ &1000000000000049600000049,6″ 4.57 −0.84 394 B2V
μ Oph μ 57 159975 86284 17ч 37м &1000000000000507200000050,72с −08° 07′ &1000000000000007400000007,4″ 4.58 −1.55 549 B8II-IIIMNp
υ Oph υ 3 148367 80628 16ч 27м &1000000000000482300000048,23с −08° 22′ &1000000000000018100000018,1″ 4.62 1.75 122 A3m
20 Oph 20 151769 82369 16ч 49м &1000000000000499700000049,97с −10° 46′ &1000000000000058100000058,1″ 4.64 1.80 121 F7IV
71 Oph 71 165760 88765 18ч 07м &1000000000000183500000018,35с +08° 44′ &1000000000000001700000001,7″ 4.64 0.33 238 G8III-IV
41 Oph 41 156266 84514 17ч 16м &1000000000000367100000036,71с −00° 26′ &1000000000000042500000042,5″ 4.72 0.60 218 K2III
τ Oph τ 69 164764 88404 18ч 03м &1000000000000049100000004,91с −08° 10′ &1000000000000048900000048,9″ 4.77 1.19 170 F5V+...
51 Oph c 51 158643 85755 17ч 31м &1000000000000249500000024,95с −23° 57′ &1000000000000045300000045,3″ 4.78 −0.80 426 A0V
66 Oph 66 164284 88149 18ч 00м &1000000000000158000000015,80с +04° 22′ &1000000000000007100000007,1″ 4.79 −1.79 676 B2Ve
30 Oph 30 153687 83262 17ч 01м &1000000000000036300000003,63с −04° 13′ &1000000000000020800000020,8″ 4.82 −0.63 402 K4III
74 Oph 74 168656 89918 18ч 20м &1000000000000520600000052,06с +03° 22′ &1000000000000037700000037,7″ 4.85 0.27 269 G8III
58 Oph 58 160915 86736 17ч 43м &1000000000000258500000025,85с −21° 40′ &1000000000000059100000059,1″ 4.86 3.64 57 F6/F7V
24 Sco 24 150416 81724 16ч 41м &1000000000000344000000034,40с −17° 44′ &1000000000000031800000031,8″ 4.91 −0.48 391 G8II/III
HD 156681 e 156681 84671 17ч 18м &1000000000000369900000036,99с +10° 51′ &1000000000000053000000053,0″ 5.03 −1.60 691 K4II-III
36 Oph A 36 155886 17ч 15м &1000000000000208000000020,80с −26° 36′ &1000000000000005000000005,0″ 5.07 дел од системот 36 Oph
ο Oph ο 39 156349 84626 17ч 18м &1000000000000007200000000,72с −24° 17′ &1000000000000012800000012,8″ 5.14 −0.09 363 K:...
23 Oph 23 152601 82730 16ч 54м &1000000000000357100000035,71с −06° 09′ &1000000000000014100000014,1″ 5.23 0.82 248 K2III
148349 80620 16ч 27м &1000000000000434600000043,46с −07° 35′ &1000000000000051200000051,2″ 5.24 −0.72 507 M2 comp
τ Oph τ 69 164765 18ч 03м &1000000000000049000000004,90с −08° 10′ &1000000000000050000000050,0″ 5.24
43 Oph 43 157236 85084 17ч 23м &1000000000000215900000021,59с −28° 08′ &1000000000000033900000033,9″ 5.30 −1.02 599 K4/K5III
Gliese 678 158614 85667 17ч 30м &1000000000000238700000023,87с −01° 03′ &1000000000000045000000045,0″ 5.31 4.23 54 G8IV-V
37 Oph 37 155644 84177 17ч 12м &1000000000000278100000027,81с +10° 35′ &1000000000000006800000006,8″ 5.32 −1.56 776 M2III
171802 91217 18ч 36м &1000000000000278400000027,84с +09° 07′ &1000000000000022100000022,1″ 5.38 2.43 127 F5III
148513 80693 16ч 28м &1000000000000339800000033,98с +00° 39′ &1000000000000054600000054,6″ 5.41 −0.15 422 K4IIIp
158352 85537 17ч 28м &1000000000000496900000049,69с +00° 19′ &1000000000000050100000050,1″ 5.41 1.41 206 A8V
168387 89772 18ч 19м &1000000000000095600000009,56с +07° 15′ &1000000000000035100000035,1″ 5.41 2.15 147 K2III
155078 83962 17ч 09м &1000000000000479200000047,92с −10° 31′ &1000000000000022900000022,9″ 5.43 2.40 132 F5IV
171834 91237 18ч 36м &1000000000000390900000039,09с +06° 40′ &1000000000000019800000019,8″ 5.43 2.92 103 F3V
163532 87847 17ч 56м &1000000000000477500000047,75с −04° 04′ &1000000000000054500000054,5″ 5.44 −0.14 426 G9III
166460 89065 18ч 10м &1000000000000402900000040,29с +03° 19′ &1000000000000027400000027,4″ 5.50 −0.01 412 K2III
21 Oph 21 152127 82480 16ч 51м &1000000000000249400000024,94с +01° 12′ &1000000000000057500000057,5″ 5.51 0.39 345 A2Vs
150453 81754 16ч 41м &1000000000000536700000053,67с −19° 55′ &1000000000000028100000028,1″ 5.55 2.41 139 F3V
24 Oph 24 152849 82925 16ч 56м &1000000000000480400000048,04с −23° 09′ &1000000000000001200000001,2″ 5.57 0.34 363 A0V
158837 85749 17ч 31м &1000000000000213500000021,35с +02° 43′ &1000000000000028100000028,1″ 5.57 0.28 373 G8III
159170 85922 17ч 33м &1000000000000298700000029,87с −05° 44′ &1000000000000040500000040,5″ 5.61 2.19 158 A5V
154445 83635 17ч 05м &1000000000000322600000032,26с −00° 53′ &1000000000000031400000031,4″ 5.63 −1.22 765 B1V
169689 90313 18ч 25м &1000000000000388000000038,80с +08° 01′ &1000000000000055300000055,3″ 5.64 −1.33 807 G8III-IV+..
148604 80793 16ч 29м &1000000000000469000000046,90с −14° 33′ &1000000000000003200000003,2″ 5.66 1.09 268 G5III/IV
166285 89000 18ч 09м &1000000000000540100000054,01с +03° 07′ &1000000000000013100000013,1″ 5.67 2.31 153 F5V
73 Oph 73 166233 88964 18ч 09м &1000000000000338600000033,86с +03° 59′ &1000000000000035800000035,8″ 5.71 2.17 166 F2V
14 Oph 14 150557 81734 16ч 41м &1000000000000425400000042,54с +01° 10′ &1000000000000052000000052,0″ 5.74 2.21 165 F2.7III-IV
26 Oph 26 153363 83196 17ч 00м &1000000000000094800000009,48с −24° 59′ &1000000000000020200000020,2″ 5.74 3.13 108 F3V
12 Oph 12 149661 81300 16ч 36м &1000000000000211800000021,18с −02° 19′ &1000000000000025800000025,8″ 5.77 5.82 32 K2V V2133 Oph; BY Dra variable
157617 85139 17ч 23м &1000000000000576100000057,61с +08° 51′ &1000000000000009300000009,3″ 5.77 −1.82 1076 K1III
162917 87558 17ч 53м &1000000000000142600000014,26с +06° 06′ &1000000000000004500000004,5″ 5.77 3.29 102 F4IV-V
53 Oph f 53 159480 85998 17ч 34м &1000000000000366900000036,69с +09° 35′ &1000000000000012200000012,2″ 5.80 0.70 342 A2V
157527 85207 17ч 24м &1000000000000420400000042,04с −21° 26′ &1000000000000029100000029,1″ 5.82 0.99 302 K0III
163472 87812 17ч 56м &1000000000000184000000018,40с +00° 40′ &1000000000000013300000013,3″ 5.82 −1.21 830 B2IV-V
152311 82621 16ч 53м &1000000000000252600000025,26с −20° 24′ &1000000000000055800000055,8″ 5.86 3.63 91 G5IV
164064 88101 17ч 59м &1000000000000367600000036,76с −04° 49′ &1000000000000015300000015,3″ 5.86 −0.29 553 K5III
153336 83176 16ч 59м &1000000000000577000000057,70с −25° 05′ &1000000000000031800000031,8″ 5.88 0.03 482 M1/M2III
U Oph 38 156247 84500 17ч 16м &1000000000000317200000031,72с +01° 12′ &1000000000000038100000038,1″ 5.89 −0.46 606 B5Vnn
162774 87491 17ч 52м &1000000000000354600000035,46с +01° 18′ &1000000000000018200000018,2″ 5.91 0.75 351 K5III
ρ Oph ρ 5 147934 16ч 25м &1000000000000351000000035,10с −23° 26′ &1000000000000046000000046,0″ 5.92
163624 87875 17ч 57м &1000000000000043000000004,30с +00° 04′ &1000000000000000100000000,1″ 5.95 1.05 312 A3V
160781 86575 17ч 41м &1000000000000323200000032,32с +06° 18′ &1000000000000047400000047,4″ 5.97 −1.93 1240 G7III
154779 83854 17ч 08м &1000000000000148500000014,85с −17° 36′ &1000000000000032300000032,3″ 5.98 0.53 401 K0III
155970 84402 17ч 15м &1000000000000203000000020,30с −14° 35′ &1000000000000002900000002,9″ 5.98 1.11 307 K1III
157955 85442 17ч 27м &1000000000000375600000037,56с −29° 43′ &1000000000000028200000028,2″ 5.98 −0.34 599 B9.5IV
169111 90052 18ч 22м &1000000000000353100000035,31с +12° 01′ &1000000000000046700000046,7″ 5.99 0.16 479 A2V
154417 83601 17ч 05м &1000000000000168300000016,83с +00° 42′ &1000000000000012100000012,1″ 6.00 4.45 66 F9V
157978 85333 17ч 26м &1000000000000190100000019,01с +07° 35′ &1000000000000044400000044,4″ 6.01 −1.01 825 A0...
16 Oph 16 151133 82037 16ч 45м &1000000000000296800000029,68с +01° 01′ &1000000000000012500000012,5″ 6.02 0.20 477 B9.5III
151527 82259 16ч 48м &1000000000000269900000026,99с −14° 54′ &1000000000000033800000033,8″ 6.03 0.35 447 A0IV/V
156717 84792 17ч 19м &1000000000000533500000053,35с −17° 45′ &1000000000000023300000023,3″ 6.03 0.74 373 A0V
149911 81440 16ч 38м &1000000000000015600000001,56с −06° 32′ &1000000000000016800000016,8″ 6.05 0.54 412 A0pe...
158704 85783 17ч 31м &1000000000000443800000044,38с −26° 16′ &1000000000000010800000010,8″ 6.05 0.42 436 B9II/III
148287 80558 16ч 26м &1000000000000500600000050,06с +02° 20′ &1000000000000052700000052,7″ 6.06 0.28 466 G8III
154895 83853 17ч 08м &1000000000000136600000013,66с −01° 04′ &1000000000000045800000045,8″ 6.06 1.46 272 A3V
150366 81728 16ч 41м &1000000000000362100000036,21с −24° 28′ &1000000000000004600000004,6″ 6.07 1.54 262 A7III
19 Oph 19 151431 82162 16ч 47м &1000000000000097600000009,76с +02° 03′ &1000000000000052400000052,4″ 6.07 0.17 492 A3V
170137 90487 18ч 27м &1000000000000503200000050,32с +03° 44′ &1000000000000054900000054,9″ 6.07 −2.05 1370 K3III
156227 84524 17ч 16м &1000000000000427500000042,75с −06° 14′ &1000000000000041800000041,8″ 6.08 0.60 407 K0
160471 86476 17ч 40м &1000000000000119500000011,95с −02° 09′ &1000000000000008200000008,2″ 6.08 −0.03 544 K2.5Ib
167654 89527 18ч 16м &1000000000000055800000005,58с +02° 22′ &1000000000000039300000039,3″ 6.10 −0.58 706 M4III
155401 84175 17ч 12м &1000000000000250700000025,07с −27° 45′ &1000000000000043200000043,2″ 6.12 0.00 546 B9Vn...
160365 86373 17ч 38м &1000000000000578700000057,87с +13° 19′ &1000000000000045000000045,0″ 6.12 1.26 305 F6III
V986 Oph 165174 88522 18ч 04м &1000000000000373600000037,36с +01° 55′ &1000000000000008400000008,4″ 6.14 B0IIIn
153021 82979 16ч 57м &1000000000000260000000026,00с −10° 57′ &1000000000000047400000047,4″ 6.15 1.72 251 G8III-IV
61 Oph 61 161270 86831 17ч 44м &1000000000000340900000034,09с +02° 34′ &1000000000000045900000045,9″ 6.16 0.41 460 A1IV-V
156208 84479 17ч 16м &1000000000000142500000014,25с +02° 11′ &1000000000000010500000010,5″ 6.17 −0.11 588 A2V
157588 85242 17ч 25м &1000000000000062300000006,23с −24° 14′ &1000000000000037400000037,4″ 6.17 0.60 424 K0III
146514 79781 16ч 16м &1000000000000552800000055,28с −03° 57′ &1000000000000012100000012,1″ 6.18 2.79 155 A9Vn
151676 82339 16ч 49м &1000000000000276700000027,67с −15° 40′ &1000000000000004800000004,8″ 6.18 1.83 242 A3V
Y Oph 162714 87495 17ч 52м &1000000000000387000000038,70с −06° 08′ &1000000000000036800000036,8″ 6.18 −3.54 2860 G3Ibv SB
160042 86352 17ч 38м &1000000000000448700000044,87с −21° 54′ &1000000000000045400000045,4″ 6.19 1.11 337 G6III/IV
162468 87335 17ч 50м &1000000000000436100000043,61с +11° 56′ &1000000000000047900000047,9″ 6.19 0.22 509 K1III-IV
161941 87150 17ч 48м &1000000000000202300000020,23с +03° 48′ &1000000000000015100000015,1″ 6.22 −3.18 2470 B9.5V
147550 80227 16ч 22м &1000000000000389100000038,91с −02° 04′ &1000000000000047500000047,5″ 6.24 0.76 407 B9V
163151 87655 17ч 54м &1000000000000142100000014,21с +11° 07′ &1000000000000051400000051,4″ 6.24 2.08 221 F5Vn
150259 81632 16ч 40м &1000000000000345100000034,51с −20° 24′ &1000000000000031400000031,4″ 6.25 0.68 424 K0III
150451 81687 16ч 41м &1000000000000115300000011,53с −01° 00′ &1000000000000001000000001,0″ 6.25 2.88 154 A7III
152569 82693 16ч 54м &1000000000000106000000010,60с −01° 36′ &1000000000000043600000043,6″ 6.25 1.93 238 F0V
160315 86391 17ч 39м &1000000000000084800000008,48с +02° 01′ &1000000000000041200000041,2″ 6.25 0.88 387 F4IV...
145788 79463 16ч 12м &1000000000000566000000056,60с −04° 13′ &1000000000000014700000014,7″ 6.26 0.10 557 A1V
154481 83740 17ч 06м &1000000000000532300000053,23с −26° 30′ &1000000000000046800000046,8″ 6.26 −1.73 1294 B8/B9II
172424 91523 18ч 39м &1000000000000516000000051,60с +07° 21′ &1000000000000031400000031,4″ 6.26 0.38 488 G8III
152909 82951 16ч 57м &1000000000000039900000003,99с −19° 32′ &1000000000000023400000023,4″ 6.27 −0.33 682 B7/8III
29 Oph 29 153727 83331 17ч 01м &1000000000000512700000051,27с −18° 53′ &1000000000000007800000007,8″ 6.28 0.58 450 K1III
156462 84649 17ч 18м &1000000000000192700000019,27с −16° 18′ &1000000000000042800000042,8″ 6.28 −0.68 805 M0/M1III
157347 85042 17ч 22м &1000000000000512600000051,26с −02° 23′ &1000000000000016500000016,5″ 6.28 4.83 63 G5IV
163641 87866 17ч 56м &1000000000000559600000055,96с +06° 29′ &1000000000000015800000015,8″ 6.28 −0.32 681 B9III
154204 83567 17ч 04м &1000000000000453300000045,33с −20° 29′ &1000000000000040700000040,7″ 6.29 0.86 397 B7IV/V
154418 83684 17ч 06м &1000000000000118100000011,81с −21° 33′ &1000000000000051800000051,8″ 6.29 1.33 321 A1m...
168199 89677 18ч 18м &1000000000000029400000002,94с +13° 46′ &1000000000000037400000037,4″ 6.29 −1.38 1113 B5V
161056 86768 17ч 43м &1000000000000470200000047,02с −07° 04′ &1000000000000046500000046,5″ 6.30 −1.85 1393 B1.5V
156826 84801 17ч 19м &1000000000000595300000059,53с −05° 55′ &1000000000000001300000001,3″ 6.31 2.67 174 G9V
151900 82405 16ч 50м &1000000000000222500000022,25с −02° 39′ &1000000000000015300000015,3″ 6.32 2.43 195 F1III-IV
150177 81580 16ч 39м &1000000000000391200000039,12с −09° 33′ &1000000000000015200000015,2″ 6.33 3.14 142 F3V
152781 82861 16ч 56м &1000000000000017900000001,79с −16° 48′ &1000000000000022800000022,8″ 6.33 3.30 132 K0/K1III/IV
153914 83342 17ч 01м &1000000000000589600000058,96с +08° 27′ &1000000000000002400000002,4″ 6.33 1.00 379 A4V
156026 84478 17ч 16м &1000000000000136800000013,68с −26° 32′ &1000000000000036300000036,3″ 6.33 7.45 19 K5V
162596 87428 17ч 51м &1000000000000594500000059,45с −01° 14′ &1000000000000012500000012,5″ 6.33 0.66 445 K0
163772 87910 17ч 57м &1000000000000269900000026,99с +11° 02′ &1000000000000040400000040,4″ 6.33 1.19 348 A1V
154660 83738 17ч 06м &1000000000000529400000052,94с −01° 39′ &1000000000000022000000022,0″ 6.34 1.62 286 A9V
155500 84113 17ч 11м &1000000000000452200000045,22с +07° 53′ &1000000000000041000000041,0″ 6.34 0.89 402 K0III
157546 85195 17ч 24м &1000000000000370300000037,03с −18° 26′ &1000000000000044700000044,7″ 6.34 −0.30 695 B8V
166095 88862 18ч 08м &1000000000000337400000033,74с +14° 17′ &1000000000000005000000005,0″ 6.34 0.28 532 A5m
144362 78849 16ч 05м &1000000000000445300000044,53с −06° 17′ &1000000000000028100000028,1″ 6.35 1.89 254 F2IV
148390 80610 16ч 27м &1000000000000322700000032,27с +02° 52′ &1000000000000014400000014,4″ 6.35 0.23 547 K5
154962 83906 17ч 08м &1000000000000545500000054,55с −03° 52′ &1000000000000057400000057,4″ 6.35 3.61 115 G8IV-V
156992 84947 17ч 21м &1000000000000415800000041,58с −24° 54′ &1000000000000021600000021,6″ 6.36 −0.11 643 K3III
158463 85622 17ч 29м &1000000000000473700000047,37с −05° 55′ &1000000000000009600000009,6″ 6.36 2.07 235 K0III
164258 88148 18ч 00м &1000000000000156600000015,66с +00° 37′ &1000000000000046200000046,2″ 6.36 0.94 395 A3spe...
164432 88213 18ч 00м &1000000000000528600000052,86с +06° 16′ &1000000000000005900000005,9″ 6.36 −1.96 1502 B2IV
158170 85474 17ч 28м &1000000000000023900000002,39с −08° 12′ &1000000000000029000000029,0″ 6.37 1.57 297 F5IV
154610 83677 17ч 06м &1000000000000096400000009,64с +09° 44′ &1000000000000001900000001,9″ 6.38 0.04 604 K5
154619 83688 17ч 06м &1000000000000130300000013,03с +10° 27′ &1000000000000013900000013,9″ 6.38 1.04 381 G8III-IV
144390 78870 16ч 05м &1000000000000598300000059,83с −06° 08′ &1000000000000023100000023,1″ 6.39 1.25 347 K0
150493 81691 16ч 41м &1000000000000167400000016,74с +01° 14′ &1000000000000043700000043,7″ 6.40 −0.46 767 K0
160839 86725 17ч 43м &1000000000000177100000017,71с −27° 53′ &1000000000000002300000002,3″ 6.40 −3.37 2937 F0III/IV
157864 85391 17ч 26м &1000000000000553000000055,30с −25° 56′ &1000000000000036200000036,2″ 6.42 0.86 423 B9.5/A0V
158228 85450 17ч 27м &1000000000000440700000044,07с +08° 26′ &1000000000000031700000031,7″ 6.42 −0.59 823 M4III
159082 85826 17ч 32м &1000000000000148800000014,88с +11° 55′ &1000000000000048000000048,0″ 6.42 0.51 495 B9.5V
171247 90971 18ч 33м &1000000000000233000000023,30с +08° 16′ &1000000000000005800000005,8″ 6.42 −2.01 1583 B8IIIp SiSr:
156860 84780 17ч 19м &1000000000000464900000046,49с +02° 08′ &1000000000000022100000022,1″ 6.43 0.11 599 M5III
167162 89347 18ч 13м &1000000000000522200000052,22с +02° 23′ &1000000000000036600000036,6″ 6.43 −1.35 1173 K2
150052 81499 16ч 38м &1000000000000477300000047,73с −08° 37′ &1000000000000006900000006,9″ 6.44 −0.72 881 K5
157856 85307 17ч 25м &1000000000000578400000057,84с −01° 39′ &1000000000000006900000006,9″ 6.44 2.49 201 F3V
162113 87224 17ч 49м &1000000000000190500000019,05с +01° 57′ &1000000000000040400000040,4″ 6.44 1.34 342 K0III
148531 80708 16ч 28м &1000000000000423500000042,35с +00° 03′ &1000000000000018300000018,3″ 6.46 1.65 299 K5
148743 80840 16ч 30м &1000000000000300200000030,02с −07° 30′ &1000000000000052000000052,0″ 6.46 −2.34 1874 A7Ib
150381 81663 16ч 40м &1000000000000564200000056,42с −08° 18′ &1000000000000034700000034,7″ 6.47 0.54 499 K0
158716 85666 17ч 30м &1000000000000226500000022,65с +11° 55′ &1000000000000026300000026,3″ 6.47 1.59 309 A1V
52 Oph 52 159376 86060 17ч 35м &1000000000000185000000018,50с −22° 02′ &1000000000000037700000037,7″ 6.47 −0.69 883 Ap Si
153229 83090 16ч 58м &1000000000000415600000041,56с −14° 52′ &1000000000000010600000010,6″ 6.48 3.06 158 F3IV/V
171505 91090 18ч 34м &1000000000000474900000047,49с +10° 53′ &1000000000000031200000031,2″ 6.48 0.03 635 A1V
148515 80719 16ч 28м &1000000000000489900000048,99с −08° 07′ &1000000000000043200000043,2″ 6.49 3.16 151 F2V
HD 156846 156846 84856 17ч 20м &1000000000000343100000034,31с −19° 20′ &1000000000000001500000001,5″ 6.51 3.06 160 G1V има планета (b)
ο Oph ο 39 156350 84625 17ч 18м &1000000000000006400000000,64с −24° 17′ &1000000000000002700000002,7″ 6.59 0.75 481 G8/K0II
18 Oph 18 151659 16ч 49м &1000000000000444000000044,40с −24° 38′ &1000000000000024000000024,0″ 7.10 A1m...
Gl 673 157881 85295 17ч 25м &1000000000000452300000045,23с +02° 06′ &1000000000000041100000041,1″ 7.54 8.10 25 K5 блиска; ѕвезда со големо сопствено движење
HD 149143 149143 81022 16ч 32м &1000000000000510500000051,05с +02° 05′ &1000000000000005400000005,4″ 7.90 3.89 207 G0 има планета (b)
HD 170469 170469 90593 18ч 29м &1000000000000109800000010,98с +11° 41′ &1000000000000043800000043,8″ 8.21 4.15 212 G5IV има планета (b)
HD 171028 171028 18ч 32м &1000000000000154900000015,49с +06° 56′ &1000000000000044700000044,7″ 8.31 G0 има планета (b)
Barnard's Star 9.57 втора најблиска ѕвезден систем
Wolf 1061 10.12 30-ти најбизок ѕвезден систем
SN 1604 n/a Кеплерова ѕвезда; супернова

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]