Пјер Кири

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Пјер Кири
Pierre Curie by Dujardin c1906.jpg
Роден 15 мај 1859
Париз, Франција
Починал 19 април 1906(1906-04-19) (воз. 46 г.)
Париз, Франција
Поважни награди Нобелова награда за физика (1903)

Пјер Кири (Париз, 15 мај 1859 - 19 април 1906 Париз) e француски физичар и хемичар. Заедно со својата сопруга Марија Кири ги удри темелите на науката за радиоактивноста. Добитник е на Нобеловата награда за физика.

Пјер Кири го откри пиезоелектрицитетот на кристалот, а со својата сопруга Марија Склодовска - Кири ги откри радиоактивните елементи - полониумот и радиумот. Рани години : Роден во Париз, Франција , Пјер Кири беше едуциран од страна на неговиот татко Јуџин. Во неговите рани тинејџерски години, покажа силна способност, да решава разни задачи од областа на математиката и геометријата. На 18 години тој заврши магистратура, но не премина брзо на докторатските студии, поради недостиг на пари. Наместо тоа. Тој работеше како инструктор во лабараторија. Во 1880 година, Пјер и неговиот постар брат Жак демонстрираа дека електричниот потенцијал е генериранаn кога кристалиte се компресирани. Набргу потоа, во 1881 година, тие демонстрираа обратен ефект од претходниот т.е дека кристалите може да се деформираат кога субјектот е електрично поле. Речиси сите дигитални електронски работи се потпираат на овој феномен во форма на кристали осцилатори. Истражување : Пјер Кири заврши со магистратурата, и после еден подолг период, почна да учи напорно за да ѓи заврши и докторатските студии т.е да стане докторат по Физика и Математика. За време на докторатските студии, тој дизајнирал и направил една направа, со која се одржувал биланс за мерење на магнетните коефициенти. Варијации на оваа опрема се користат од страна на идните работници во оваа област. Пјер Кири учел Феромагнетизам, Парамагнетизам и Диамагнетизам за неговите докторатски студии, па од нив исто така отркил и дека ефектот на температурата на Парамагнетизам кој сега е познаткако како Кириев закон. Материјалот што го има во овој закон е познат како Кириева константа. Тој исто така открил дека феромагнетските супстанции се изложени на кристална температура, на која супстанциите го загубија своето фаромагнетно однесување. Ова е познато како Кириева Поента. Приватен живот : Ќерката на Пјер и Марија Кири, Ирена Жолио- Кири и нивниот син Фредерик Жолио- Кири, исто така беа физичари, кој што се занимаваа со проучување на радиоактивноста. За тој напор што го вложија, тие добија нобелова награда во оваа област.

Види исто така[уреди]