Vahine no te vi

Од Википедија — слободната енциклопедија
Vahine no te vi
Vahine no te vi
Творец Пол Гоген
Година 1892
Вид масло oна платно
Димензии 193.5 by 103 centiметарs (76.2 ин × 40.6 ин)
Место Музеј на уметноста Балтимор, Балтимор, Мериленд, Соединети Американски Држави


Vahine no te vi - Жена со манго е слика од 1892 година на Пол Гоген, моментално во колекцијата на Музејот на уметност во Балтимор.

Тоа е едно од најраните од седумдесетте слики што ги направи за време на неговата прва посета на Тахити. [1]

Стилски, ова дело, ја најавува севкупната негова стилистичка ориентација која покрај таинствената стилистика, во колоритот и во третманот на мотивите го најавува неговиот ликовен опус со кој го обележал пост-импресионизмот создаден на Тахити.

На сликата е прикажана Техамана или Техура, „сопруга“ на Гоген и мајка на неговото дете. Гоген се вратил во Париз пред раѓањето на детето и додека се вратил, Техура се омажила со тамошен домородец , со кого го воспитувала детето.

Наводи[уреди | уреди извор]