Автопортрет со Жолтиот Христос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет со Жолтиот Христос
Автопортрет со Жолтиот Христос
Творец Пол Гоген
Година 1890 or 1891
Димензии 38 см × 46 см
Место Музеј Орсе, Paris


Автопортрет со Жолтиот Христос е слика на француски уметник Пол Гоген од 1890 или 1891 година создадена во Понт-Авен во Бретања и сега во музејот на Орсеј во Париз. [1].

Сликата е создадена во Тахити и се наоѓа во Музеј за ликовни уметности во Бостон, Масачусетс, САД.

Таа е едно од најзначајните дела на Гоген, сликата се смета за „филозофско дело споредливо со темите на Евангелијата“.

Стил и значење[уреди | уреди извор]

Кога уметникот го започна платното, тој бил во Понт-Авен две години. Тој го создал делото непосредно пред да замине за Тахити. Делото е едно од неколкуте на религиозни теми од истиот период, што го создаваат „првобитното јадро на симболизмот во сликарството“. [2].

Тема[уреди | уреди извор]

Уметникот се прикажал помеѓу две свои уметнички дела, Жолтиот Христос (1889) и гротескен керамички автопортрет. Тој често го користел Христос како симбол за себе и со тоа делото ја исполнило неговата желба - создавање троен автопортрет.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Portrait de l'artiste au Christ jaune
  2. „GAUGUIN, Autoportrait au Christ Jaune“. Архивирано од изворникот на 2020-09-30. Посетено на 2021-09-23.