1 ноември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
921  Ричард Бургундски — војвода од Бургундија.
955  Хенрик I Баварски — војвода од Баварија.
1391  Амадеус VII Савојски — гроф од Савоја.
1399  Јован V Британски — војвода од Британија.
1546  Јулио Романо — италијански уметник.
1642  Жан Николе — француски истражувач.
1804  Јохан Фридрих Гмелин — германски природонаучник.
1860  Александра Фјодоровна — руска царица.
1894  Александар III Александрович — руски цар.
1903  Теодор Момзен — германски историчар, правник и писател, добитник на Нобеловата награда за литература.
1907  Алфред Жари — француски драматург.
1922  Лима Барето — бразилски писател.
1966  Петар Радаковиќ — хрватски и југословенски фудбалер.
1972  Езра Паунд — американски поет.
1982  Кинг Видор — американски режисер.
1995  Васил Иљоски — македонски драмски писател.
2013  Владимир Светиев — македонски глумец.