1889 во филмот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Години во филмот
Поврзани теми од периодот

Ова е преглед на настаните од 1889 година во филмот, вклучувајќи список на филмови и значајни луѓе кои биле родени или кои починале оваа година.

Настани[уреди | уреди извор]

Monkeyshines No. 1 и 2.
  • Eastman Kodak е првата компанија која започна со комерцијално производство на филм на флексибилна транспарентна база, целулоид.
  • Се направени првите подвижни слики кои користеле целулоиден филм во Хајд Парк, Лондон од страна на Вилијам Фриз-Грин.
  • Вордсворт Донисторп го создава кинесиграфот, кој фотографира кружна слика на филмска лента со ширина од 68 mm.
  • Вилијам К. Л. Диксон ја комплетира неговата работа за Томас Алва Едисон на кинетографскиот цилиндар оваа година или во 1890. Monkeyshines No. 1 е првиот филм снимен на системот.

Филмови[уреди | уреди извор]

  • Хајд Парк Корнер, првите подвижни слики направени на целулоиден филм; и Пешаци, автобуси и кочии со коњи, изгубен филм, во режија на Вилијам Фриз-Грин
  • Monkeyshines, No. 1 – противречни извори укажуваат на тоа дека тој бил снимен или во јуни 1889 или во ноември 1890 година.

Родени[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Charlie Chaplin - British actor, director, writer, and composer“ (англиски). Посетено на 30 May 2018.