11 декември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
384  Дамасиј Iримски папа.
711  Јустинијан II Ринотметвизантиски император.
861  Ал Мутавакил — арапски калиф.
905  Леонтиј — византиски император.
969  Никифор II Фока — византиски император.
1282  Михаил VIII Палеолог — византиски император.
1686  Луј II од Конде — француски офицер.
1918  Иван Цанкар — словенечки писател, поет, раскажувач, драматург и публицист.
1948  Стерос Влахвеис — андартски капетан.
1964  Сем Кук — американски соул-пејач.
1987  Јаша Хајфец — американски виолинист.
1991  Артур Лундквист — шведски писател, критичар и преведувач.
2004  Јадранка Владова — македонска писателка, есеист, преведувач и литературен теоретичар.
2012  Рави Шанкариндиски класичен музичар.
2016  Есма Реџепова — македонска пејачка.