Хронологија на воздухопловни несреќи во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Следува хронолошки список на воздухопловни несреќи во Македонија:

Во Македонија[уреди | уреди извор]

Дата Место Вид на авион Жртви Повеќе
22 октомври 1951 Скопје Douglas C-47А-20-DК 12 луѓе Авионска несреќа кај Скопје (1951)
22 септември 1975 Скопје судир на Antonov 2R со Antonov ? Авионска несреќа кај Скопје (1975)
24 јули 1992 кај село Лисец Antonov 12 BK 8 луѓе Авионска несреќа кај Скопје (1992)
5 март 1993 Скопје ФОКЕР 100 86 луѓе Авионска несреќа кај Скопје (1993)
22 ноември 1993 кај Тројани Јак-42Д 116 луѓе Авионска несреќа кај Охрид (1993)
18 септември 1995 кај Скопје Antonov 2R 2 луѓе Авионска несреќа кај Скопје (1995)
17 март 2001 Попова Шапка хеликоптер МИ-17 2 луѓе Хеликоптерска несреќа на Попова Шапка (2001)
12 јануари 2008 Блаце хеликоптер на АРМ 11 луѓе Хеликоптерска несреќа кај Блаце (2008)
28 август 2008 кај с. Лескоец Цесна 4 луѓе Хеликоптерска несреќа кај Лескоец (2008)
10 јули 2014 кај Струмица хеликоптер МИ 17-V 5 4 луѓе Хеликоптерска несреќа кај Струмица (2014)
7 септември 2016 кај Кожле Пајпер Па 34-200 Т Сенека 6 луѓе Авионска несреќа кај Кожле (2016)
2 април 2019 кај Солунска Глава Цесна 4 луѓе Авионска несреќа кај Солунска Глава (2019)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Дата Место Вид на авион Жртви Повеќе
26 февруари 2004 кај Мостар, БИХ 9 луѓе вклучувајќи го претседателот Борис Трајковски Авионска несреќа кај Мостар