Хлодовик II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хлодовик II
Крал на Франките од Неустрија и Бургундија
Златна монета од Хлодовик II (639-657).
На престол19 јануари, 63931 октомври, 657
ПретходникДагоберт I
НаследникХлотар III
ДецаХлотар III
Хилдерик II
Теодорих III
ДинастијаМеровинзи
ТаткоДагоберт I
МајкаНантилда
Потпис

Хлодовик II, наречен „Мрзливиот“, роден во 635 и починат на 31 октомври 657, бил крал на Неустрија и крал на Бургундија од 639 па сè до неговата смрт.

Животопис[уреди | уреди извор]

Хлодовик II дошол на престолот по смртта на неговиот татко Дагоберт I, во 639. Дагоберт имал четири деца, а неговата жена Нантилда била регент во тек на нивното малолетство сè до нејзината смрт во 642. Понатаму владеењето на Хлодовик II се одвива под влијание на мајордомот на палатата на Неустрија Ега како и Ерхиноалд (или Аршамбо). Кралската резиденција тогаш била во Клиши.

Во 649, Хлодовик II се оженил со некоја англосаксонска слугинка што се викала Батилда (626-680). Купена во Јорк од страна на мајордомот Ерхиноал, таа била донесена во кралството на Франките за да се омажи со Хлодовик II. Од овој брак му се родиле тројца синови :

  • Хлотар III (652-673), кој го наследува својот татко како крал на Неустрија и на Бургундија (657-673) ;
  • Хилдерик II (653-675), кој станува крал на Австразија после смртта на Хилдеберт Посвоениот (662-673), потоа крал на сите Франки по смртта на неговиот постар брат Хлотар III (673-675) ;
  • Теодорих III (654-691), кој станува крал на Неустрија и на Бургундија по смртта на брат му Хлотар III во 673. Малку време подоцна постариот брат Хилдерик II го симнал од престолот. Теодорих станал крал на Неустрија и на Бургундија по смртта на Хилдерик II (675-679), потоа крал на сите Франки по смртта на неговиот братучед Дагоберт II (679-691).
Гробовите на Хлодовик II (прв план) и на Карло Мартел (втор план) во базиликата Сен-Дени.

Хлодовик II умрел на 31 октомври 657, на 22 годишна возраст, после 18 години владеење како крал. Закопан бил во Сен-Дени, до неговиот татко Дагоберт.

Според една легенда, два сина на Хлодовик II дигнале бунт против својот татко во тек на некој поклонение во Светата земја. Тогаш, Хлодовик II ги победил и сакал да им ги изгори нервите на нозете. Двајцата браќа тогаш се амонашиле во опатијата Жумиеж која отпосле богато била дарувана од Хлодовик и Батилда. Оваа легенда нема никаква историска подлога: Хлодовик II не бил никогаш во светата земја а тој умрел на млада возраст така што неговите синови биле премногу мали за да креваат бунт против него.

Извор[уреди | уреди извор]

Поглавје 1 од « Продолжението на хрониката на Фредегер » (околу 760) :

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Jean Verseuil, Les rois fainéants : de Dagobert à Pépin le Bref 629-751, édition Critérion, Paris, 1946 ISBN 2-7493-0136-0 Параметарска грешка во {{ISBN}}: Неважечки ISBN..
  • Frédégaire (trad. par O. Devilliers et J. Meyers), Chronique des Temps Mérovingiens, édition Brepols, 2001 ISBN 2503511511.
  • Chroniques du temps du Roi Dagobert (592-639) (traduites du latin par François Guizot et Romain Fougère). 2 édition. Clermont-Ferrand : Paleo, coll. « Sources de l'histoire de France », 2004. 169 p., 21 cm. ISBN 2-913944-38-8.
Хлодовик II
Роден(а): 637 Починал(а): 655
Претходник
Дагоберт I
Крал на Неустрија и Бургундија
639–655
Наследник
Хлотар III