Хилперик (Аквитанија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Хилперик од Аквитанија)

Хилперик (понекогаш се спомнува и името Хилдерик во хрониките од тоа време) бил малолетниот син на Хариберт II, и кусо ја носел титулата крал на Аквитанија во 632. Тој бил убиен кусо време по смртта на татко му во 632, веројатно по наредба на Дагоберт I, полубратот на Хариберт.

Хилперик (Аквитанија)
Роден(а): 630s Починал(а): 632
Претходник
Хариберт II
Крал на Аквитанија
632
Наследник
Богис, како војвода