Хлотар III

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хлотар III
Крал на Неустрија и Бургундија
Монета од Хлотар искована во Париз, Национална библиотека на Франција
На престол31 октомври 657673
ПретходникХлодовик II
НаследникТеодорих III
ДецаХлодовик III ?
ДинастијаМеровинзи
ТаткоХлодовик II
МајкаБатилда

Хлотар III е крал на Неустрија и на Бургундија од 663 до 673.

Роден околу 652, тој е постариот син на кралот Хлодовик II и на кралицата Батилда. Дошол на престолот кога имал пет години а мајка му ја извршувала функцијата регент. Во 664, Батилда се повлекла во манастир а власта ја оставила на мајордомот Еброин. Хлотар починал во 673, на возраст од 21 година. Тој веројатно е татко на Хлодовик III. По смртта на Хлотар наследник станал Теодорих.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Животот на Св.Леже владика од Отен (околу 680) :

Тогаш кралицата Батилда, која управуваше со палатата со својот син Хлотар крал на Франките, несомнено вдахната со совет на Бога, го испратила во градот Отен, а таму да биде владика, тој прекрасен човек [Св. Леже], за да поддржува и да брани, [...]. Во тоа време, како што рековме, Еброин, мајордомот, управуваше под кралот Хлотар а кралицата, како што и рековме, веќе престојуваше во манастирот [во Шел] која порано си го подготви [...]. Додека траеше таа работа, кралот Хлотар, повикан од Господ, го напушти овој живот. Еброин требаше да ги повика сите големци и да го подигне на престолот Теодорих брат на кралот ; но, [...] тој не сакаше да ги собере [...]. Тие зедоа некое си дете, за кое тврдеа дека е син на Хлотар, и го прогласија за крал на Австразија [...]. Колку луѓе измамени од оваа измама поверуваа дека Теодорих е мртов и дека Хлодовик му е син на Хлотар ! [...].


  • Поглавје 1 од « Продолжение на хрониката на Фредегер » (околу 760) :

Значи Хлодовик, синот на Дагоберт, а кралица зема жена родена туѓинка, наречена Батилда, истакната жена со која имаше три сина, Хлотар, Хилдерик и Теодорих. За мајордом на палатата имаше еден енергичен и мудар човек наречен Ерхиноалд. Затоа Хлодовик во своето царство адржа мир без војни. Во последните години од неговиот живот, сепак, тој го изгуби разумот и испушти душа откако осумнаесет години владееше. Франките затоа на престолот го поставија неговиот постар син, Хлотар, рамо до рамо до мајка му, кралицата спомената погоре.


  • Поглавје 2 од « Продолжение на хрониката на Фредегер » (околу 760) :

Во исто време умре и Ерхиноалд, мајордомот на палатата. Франките полни со несигурност, се држеа до еден совет и на таа функција и ранг го поставија Еброин. Тие денови, кралот Хлотар, зафатен од силна треска, почина уште во младоста откако четири години владееше. Неговиот брат Теодорих сепак го наследи на престолот. Бидејќи неговиот брат Хилдерик бил ставен на престолот од страна на Франките во Австразија, до војводата Вулфоалд [...].


Хлотар III
Роден(а): 652 Починал(а): 673
Претходник
Хилдеберт III Посвоениот
Крал на Австразија
661–662
Наследник
Хилдерик II
Претходник
Хлодовик II
Крал на Неустрија и Бургундија
655–673
Наследник
Теодорих III
Незаземено
Последен владетел
Дагоберт I
Крал на Франките
661–662
Незаземено
Следен носител на титулата
Хилдерик II