Татко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Татко со син

Татко е дефиниран како машки родител на секој тип на потомството.[1]

Таткото како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Таткото како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Таткото како мотив во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Гревовите на татко ми“ (англиски: Sins Of My Father) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits).[14]
 • „Записот на раката од татко ми“ (англиски: The Writing On My Father's Hand) — песна на музичката група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1988 година.[15]
 • „Татко ми е за никаде“ (англиски: My Dad Sucks) — песна на американската хардкор-панк група Дисендентс (Descendents).[16]
 • „Татко ми“ (англиски: My Old Man) — песна на англискиот панк-рок музичар Ијан Дјури (Ian Dury) од 1977 година.[17]
 • „Татко ми е скитник“ (англиски: My Old Man's A Bum) — песна на канадската хард-кор група D.O.A од 1981 година.[18]
 • „Татко не може да вика“ (англиски: Father Cannot Yell) — песна на германската рок-група Кен (Can) од 1969 година.[19]
 • „Тато“ (англиски: Dad) — песна на канадската рок-група Ноуминсноу (Nomeansno) од 1986 година.[20]
 • „Татко ми, кловнот“ (англиски: My Father The Clown) — песна на британската рок-група Прем (Pram) од 1995 година.[21]
 • „Мојот татко беше во војната“ (хрватски: Moj je otac bio u Ratu) — песна на хрватската рок-група Прљаво казалиште.[22]
 • „Еј, тато“ (српски: Hej, Ćale) — песна на српската рок-група Рибља чорба од 1979 година.[23]
 • „Таен тато“ (хрватски: Tajni tata) — песна на хрватската рок-група Филм од 1982 година.[24]
 • „Имав татко“ (англиски: Had a dad) — песна на американската рок-група Џејнс адикшн (Jane's Addiction) од 1988 година.[25]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „WordNet“. Посетено на 2007-12-14.[мртва врска]
 2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 188.
 3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 198.
 4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 210.
 5. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 59.
 6. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 13.
 7. Блаже Конески, Црн овен. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 34.
 8. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 9.
 9. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 19.
 10. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 205.
 11. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 276.
 12. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 61-63.
 13. Очудувања 1-2. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 93-96.
 14. YouTube, Sins Of My Father - Tom Waits (пристапено на 25.3.2019)
 15. Discogs, Dead Can Dance ‎– The Serpent's Egg (пристапено на 24.5.2020)
 16. Descendents – Somery (пристапено на 3.7.2022)
 17. Discogs, Ian Dury – New Boots And Panties!! (пристапено на 13.9.2022)
 18. Discogs, D.O.A* – Hardcore 81 (пристапено на 13.9.2022)
 19. Discogs, The Can* ‎– Monster Movie (пристапено на 30.4.2020)
 20. Discogs, Nomeansno – Sex Mad (пристапено на 21.5.2023)
 21. Pram – Helium (пристапено на 1 ноември 2023)
 22. YouTube, Novi Punk Val 78-80 (1981) Full Album (пристапено на 21.10.2021)
 23. Discogs, Riblja Čorba – Kost U Grlu (пристапено на 16.10.2021)
 24. Discogs, Film – Zona Sumraka (пристапено на 24.5.2021)
 25. Discogs, Jane's Addiction – Nothing's Shocking (пристапено на 17.12.2020)