Прејди на содржината

Дедо и баба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Баба и внука

Дедо[1][2] и баба[3][4]родители на таткото и мајката.

Скоро секој човек има две баби и двајца дедовци и четири прабаби и четири прадедовци итн. Со зголемувањето на животниот век на луѓето, растел и бројот на деца кои имаат баби и дедовци, а понекогаш и прадедо и прабаба. Заедничкиот живот на три генерации помага да се пренесуваат знаењата и обичаите од генерација на генерација. Честопати, бабите и дедовците ја преземаат улогата на родители ако некој од родителите е настрада или оболи, а исто така играат важна улога во воспитувањето на детето, додека, на пример, родителите се на работа. Во случај на прерана смрт на двајцата родители, бабата и дедото стануваат законски старатели на малолетното дете.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]