Инцест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Садам Хусеин се ожени со неговата братучетка Саџида Талфа.

Инцест или родосквернавење е сексуален контакт помеѓу лица кои се наоѓаат во блиско сродство. Инцестот е забранет со закон или со обичаите. Овие забрани (и казни) имаат за цел да ја спречат и потиснат најсилната и најстарата човечка едипална желба - агресивноста кон таткото како соперник и инцестуозната желба кон мајката. Инцестот е универзална појава и универзален табу, меѓутоа постојат варијацијии во зависност од средината. Во основа, колку е поблиска роднинската врска, толку е понагласено табуто кое го забранува или осудува стапувањето во сексуални односи меѓу луѓето со крвно сродство.

Инцестот како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Пристаниште“ во: Гиј де Мопасан, Изабране новеле (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 308-320.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]