Сопруг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маж ја бакнува жена си по свадбата

Сопруг или маж[1][2]маж во однос на жената со која е во брак.[3][4] Во бракот, сопрузите преземаат различни улоги и одговорности, кои можат да се разликуваат во зависност од културните норми и личните околности. Традиционално, сопрузите се сметале за хранители и заштитници на нивните семејства, но современите бракови честопати вклучуваат поправедна распределба на должностите. Сопрузите обично играат значајна улога во обезбедувањето финансиска поддршка за нивните семејства. Ова може да вклучи работа надвор од домот со цел да се постигне приход за да се задоволат потребите на домаќинството. Сепак, замислата да се биде сопруг опфаќа многу повеќе од само финансиско осигурување.[5]

Покрај нивната улога како хранители, од сопрузите често се очекува да бидат емоционално поддржувачки партнери за нивните сопруги и деца. Тие нудат љубов, охрабрување и другарство и придонесуваат за емоционалната благосостојба на семејната заедница. Сопрузите исто така играат важна улога во одлучувањето и решавањето на проблемите во семејството, работејќи заедно со своите сопруги за да се справат со предизвиците и да донесуваат важни одлуки.[6]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „маж“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „маж“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „сопруг“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „сопруг“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  5. „The Role Of A Husband And How To Be A Good One“. STYLECRAZE (англиски). 2021-08-05. Посетено на 2024-02-19.
  6. M, Kalpana (2017-11-01). „What is the Role And Responsibilities Of A Husband?“. MomJunction (англиски). Посетено на 2024-02-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]