Роднина од прв степен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Роднина од прв степенродител (татко или мајка), целосен брат или сестра (брат или сестра) или дете.[1] Тоа претставува категорија на членови на семејството што во голема мера се преклопува со поимот јадрено семејство, но без сопружниците.[2]

Ако лицата се во крвно сродство, роднините од прв степен споделуваат приближно 50% од нивните гени. Роднините од прв степен се вообичаена мерка што се користи за дијагностицирање на ризиците за заеднички болести преку анализа на семејната историја.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Talley, Nicholas (2007). Gastroenterology and Hepatology: A Clinical Handbook. стр. 200.
  2. Reiss, David (1981). The Family's Construction of Reality. стр. 276.
  3. Ginsburg, Geoffrey (2008). Genomic and Personalized Medicine, Volumes 1-2. стр. 482.