Список на NGC-објекти (3001–4000)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Спиралната галаксија NGC 3244

Ова е список на објектите со број 3001–4000 во Новиот општ каталог (NGC). Овој астрономски каталог е претежно составен од ѕвездени јата, маглини и галаксии. Другите објекти во каталогот се наведени на другите потстраници списокот на NGC-објекти. За секој објект е наведено соѕвездието на кое му припаѓа[1] и неговиот морфолошки вид.

3001–3100[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3021 спирална галаксија Мал Лав 09ч 50м &1000000000000005700000057с 33° 33′ &1000000000000001500000015″ 12,2
3030 галаксија Водна Змија 09ч 50м &1000000000000010500000010,5с −12° 13′ &1000000000000003500000035″ 15
3031 Месје 81 спирална галаксија Голема Мечка 09ч 55м &1000000000000033200000033,2с +69° 03′ &1000000000000005500000055″ 8,1
3032 леќеста галаксија Лав 09ч 52м &1000000000000008200000008,2с +29° 14′ &1000000000000001200000012″ 13,0
3033 расеано ѕвездено јато Едро 09ч 48м &1000000000000003000000030с −56° 26′ 9,2
3034 Месје 82 неправилна галаксија Голема Мечка 09ч 55м &1000000000000052200000052,2с +69° 40′ &1000000000000004900000049″ 9,2
3035 спирална галаксија Секстант 09ч 51м &1000000000000054000000054,0с −06° 49′ &1000000000000001500000015″ 13,5
3049 спирална галаксија Лав 09ч 54м &1000000000000049800000049,8с +09° 16′ &1000000000000001700000017″ 13,5
3054 спирална галаксија Водна Змија 09ч 54м &1000000000000028900000028,9с −25° 42′ &1000000000000000700000007″ 12,2
3077 неправилна галаксија Голема Мечка 10ч 03м &1000000000000020000000020,0с +68° 44′ &1000000000000000200000002″ 10,9
3079 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 01м &1000000000000058500000058,5с +55° 40′ &1000000000000005000000050″ 11,2

3101–3200[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3109 неправилна галаксија Водна Змија 10ч 03м &1000000000000006700000006,7с −26° 09′ &1000000000000003200000032″ 12
3110 спирална галаксија Лав 10ч 04м &1000000000000001900000001,9с −06° 28′ &1000000000000002900000029″ 13,5
3115 галаксија Вретено леќеста галаксија Секстант 10ч 05м &1000000000000013800000013,8с −07° 43′ &1000000000000000800000008″ 11
3122 (дупликат на NGC 3110) спирална галаксија Лав 10ч 04м &1000000000000001900000001,9с −06° 28′ &1000000000000002900000029″ 13,5
3132 маглина Осумка планетарна маглина Едро 10ч 07м &1000000000000001800000001,8с −40° 26′ &1000000000000001100000011″ 10,1
3169 спирална галаксија Секстант 10ч 14м &1000000000000014700000014,7с +03° 28′ &1000000000000000100000001″ 10,3
3180 (сместена во NGC 3184) дифузна маглина Голема Мечка 10ч 18м &1000000000000017000000017,0с +41° 25′ &1000000000000002600000026″ 10,4
3181 (сместена во NGC 3184) дифузна маглина[2] Голема Мечка 10ч 18м &1000000000000011500000011,5с[2] +41° 24′ &1000000000000004600000046″[2]
3182 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 19м &1000000000000033300000033,3с +58° 12′ &1000000000000002000000020″ 13,0
3183 спирална галаксија Змеј 10ч 21м &1000000000000048900000048,9с +74° 10′ &1000000000000004000000040″ 12,5
3184 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 18м &1000000000000017000000017,0с +41° 25′ &1000000000000002600000026″ 10,4
3185 спирална галаксија Лав 10ч 17м &1000000000000038700000038,7с +21° 41′ &1000000000000001700000017″ 12,9
3186 галаксија Лав 10ч 17м &1000000000000038000000038,0с +06° 58′ &1000000000000001600000016″ 15,0
3187 спирална галаксија Лав 10ч 17м &1000000000000047900000047,9с +21° 52′ &1000000000000002400000024″ 13,8
3188 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 19м &1000000000000042800000042,8с +57° 25′ &1000000000000002500000025″ 14,7
3189 (дупликат на NGC 3190) спирална галаксија Лав 10ч 18м &1000000000000005600000005,6с +21° 49′ &1000000000000005200000052″ 11,9
3190 спирална галаксија Лав 10ч 18м &1000000000000005600000005,6с +21° 49′ &1000000000000005200000052″ 11,9
3191 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 19м &1000000000000005200000005,2с +46° 27′ &1000000000000001700000017″ 13,9
3192 (дупликат на NGC 3191)[2] спирална галаксија Голема Мечка 10ч 18м &1000000000000058400000058,4с +46° 27′ &1000000000000001600000016″ 16,1
3193 елиптична галаксија Лав 10ч 18м &1000000000000025000000025,0с +21° 53′ &1000000000000003700000037″ 12,4
3194 спирална галаксија Змеј 10ч 17м &1000000000000040200000040,2с +74° 20′ &1000000000000005000000050″ 13,9
3195 планетарна маглина Камелеон 10ч 09м &1000000000000020900000020,9с −80° 51′ &1000000000000003100000031″
3196 галаксија Лав 10ч 18м &1000000000000049000000049,0с +27° 40′ &1000000000000000800000008″ 15,7
3197 спирална галаксија Змеј 10ч 14м &1000000000000028200000028,2с +77° 49′ &1000000000000001200000012″ 14,5
3198 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 19м &1000000000000054800000054,8с +45° 33′ &1000000000000000100000001″ 10,7
3199 дифузна маглина Кобилица 10ч 16м &1000000000000032800000032,8с −57° 56′ &1000000000000000200000002″
3200 спирална галаксија Водна Змија 10ч 18м &1000000000000036400000036,4с −17° 58′ &1000000000000005700000057″ 12,3

3201–3300[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3201 збиено ѕвездено јато Едро 10ч 17м &1000000000000036800000036,8с −46° 24′ &1000000000000004000000040″ 9,2
3218 (дупликат на NGC 3183) спирална галаксија Змеј 10ч 21м &1000000000000048900000048,9с +74° 10′ &1000000000000004000000040″ 12,5
3226 елиптична галаксија Лав 10ч 23м &1000000000000027100000027,1с +19° 53′ &1000000000000005500000055″ 13,3
3227 спирална галаксија Лав 10ч 23м &1000000000000030600000030,6с +19° 51′ &1000000000000005400000054″ 13,5
3242 маглина Мачкино Око;
Дух на Јупитер
планетарна маглина Водна Змија 10ч 24м &1000000000000046100000046,1с −18° 38′ &1000000000000003300000033″ 10,3
3244 спирална галаксија Пумпа 10ч 25м &1000000000000029200000029,2с −39° 49′ &1000000000000004000000040″ 12,3
3245 леќеста галаксија Мал Лав 10ч 27м &1000000000000018500000018,5с +28° 30′ &1000000000000002500000025″ 11,6
3265 елиптична галаксија Мал Лав 10ч 31м &1000000000000006800000006,8с +28° 47′ &1000000000000004700000047″ 14,1
3293 расеано ѕвездено јато Кобилица 10ч 35м &1000000000000048800000048,8с −58° 13′ &1000000000000000000000000″ 4,8

3301–3400[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3310 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 38м &1000000000000045900000045,9с +53° 30′ &1000000000000001200000012″ 11,0
3311 елиптична галаксија Водна Змија 10ч 36м &1000000000000043300000043,3с −27° 31′ &1000000000000004100000041″ 13
3312 спирална галаксија Водна Змија 10ч 37м &1000000000000002300000002,3с −27° 33′ &1000000000000005400000054″ 12,7
3314 спирална галаксија препречена од друга спирална галаксија[3] Водна Змија 10ч 37м &1000000000000012800000012,8с −27° 41′ &1000000000000000400000004″ 13,1
3344 спирална галаксија Мал Лав 10ч 43м &1000000000000031100000031,1с +24° 55′ &1000000000000002000000020″ 10,5
3351 Месје 95 спирална галаксија Лав 10ч 43м &1000000000000057700000057,7с +11° 42′ &1000000000000001300000013″ 11,2
3359 спирална галаксија Голема Мечка 10ч 46м &1000000000000036600000036,6с +63° 13′ &1000000000000002500000025″ 11,0
3368 Месје 96 спирална галаксија Лав 10ч 46м &1000000000000045800000045,8с +11° 49′ &1000000000000001000000010″ 10,0
3369 леќеста галаксија Водна Змија 10ч 46м &1000000000000044900000044,9с −25° 14′ &1000000000000003400000034″ 14,6
3370 спирална галаксија Лав 10ч 47м &1000000000000004200000004,2с +17° 16′ &1000000000000002300000023″ 12,4
3371 (дупликат на NGC 3384) леќеста галаксија Лав 10ч 48м &1000000000000016900000016,9с +12° 37′ &1000000000000004300000043″ 10,0
3372 маглина Ета Кобилица;
маглина Клучалка
дифузна маглина Кобилица 10ч 44м &1000000000000019000000019,0с −59° 53′ &1000000000000002100000021″
3379 Месје 105 елиптична галаксија Лав 10ч 47м &1000000000000049800000049,8с +12° 34′ &1000000000000005500000055″ 9,6
3384 леќеста галаксија Лав 10ч 48м &1000000000000016900000016,9с +12° 37′ &1000000000000004300000043″ 10,0

3401–3500[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3486 спирална галаксија Мал Лав 11ч 00м &1000000000000024100000024,1с +28° 58′ &1000000000000003200000032″ 11,2

3501–3600[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3518 (дуплиран запис на NGC 3110) спирална галаксија Лав 10ч 04м &1000000000000001900000001,9с −06° 28′ &1000000000000002900000029″ 13,5
3521 спирална галаксија Лав 11ч 05м &1000000000000048900000048,9с −00° 02′ &1000000000000000600000006″ 10,1
3532 расеано ѕвездено јато Кобилица 11ч 05м &1000000000000003300000033с −58° 44′ 3,3
3539 леќеста галаксија Голема Мечка 11ч 09м &1000000000000008800000008,8с +28° 40′ &1000000000000002100000021″
3550 леќеста галаксија Голема Мечка 11ч 10м &1000000000000038300000038,3с +28° 46′ &1000000000000000400000004″
3552 леќеста галаксија Голема Мечка 11ч 10м &1000000000000042800000042,8с +28° 41′ &1000000000000002500000025″
3553 леќеста галаксија Голема Мечка 11ч 10м &1000000000000040300000040,3с +28° 51′ &1000000000000000900000009″
3554 елиптична галаксија Голема Мечка 11ч 10м &1000000000000047800000047,8с +28° 39′ &1000000000000003800000038″
3556 Месје 108 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 11м &1000000000000031300000031,3с +55° 40′ &1000000000000003100000031″ 10,7
3576 дифузна маглина Кобилица 11ч 11м &1000000000000049800000049,8с −61° 18′ &1000000000000001400000014″
3587 Месје 97;
маглина Був
планетарна маглина Голема Мечка 11ч 14м &1000000000000047700000047,7с +55° 01′ &1000000000000000900000009″
3593 спирална галаксија Лав 11ч 14м &1000000000000037100000037,1с +12° 49′ &1000000000000000300000003″ 11,8
3596 спирална галаксија Лав 11ч 15м &1000000000000006300000006,3с +14° 47′ &1000000000000001200000012″ 11,7

3601–3700[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3603 дифузна маглина Кобилица 11ч 15м &1000000000000009100000009,1с −61° 16′ &1000000000000001700000017″ 10,1
3621 спирална галаксија Водна Змија 11ч 18м &1000000000000016800000016,8с −32° 48′ &1000000000000004900000049″ 10,0
3623 Месје 65 спирална галаксија Лав 11ч 18м &1000000000000055800000055,8с +13° 05′ &1000000000000003200000032″ 9,6
3627 Месје 66 спирална галаксија Лав 11ч 20м &1000000000000015100000015,1с +12° 59′ &1000000000000002200000022″ 8,9
3628 спирална галаксија Лав 11ч 20м &1000000000000016900000016,9с +13° 35′ &1000000000000001400000014″ 11,5
3629 спирална галаксија Лав 11ч 20м &1000000000000031900000031,9с +26° 57′ &1000000000000004700000047″ 12,9
3690 заемоделувачка галаксија Голема Мечка 11ч 28м &1000000000000033100000033,1с +58° 33′ &1000000000000005400000054″ 11,8

3701–3800[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3758 Маркаријан 739 кон Лав
3766 расеано ѕвездено јато Кентаур 11ч 36м &1000000000000013300000013,3с −61° 36′ &1000000000000005500000055″ 5,7
3773 леќеста галаксија Лав 11ч 38м &1000000000000013100000013,1с +12° 06′ &1000000000000004300000043″ 13,1
3783 пречкеста спирална галаксија Кентаур 11ч 39м &1000000000000172100000001,721с –37° 44′ &1000000000000186000000018,60″

3801–3900[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3808A заемоделувачка галаксија Лав 11ч 40м &1000000000000044200000044,2с +22° 25′ &1000000000000004600000046″ 14,1
3808B заемоделувачка галаксија Лав 11ч 40м &1000000000000044500000044,5с +22° 26′ &1000000000000004800000048″ 15
3842 елиптична галаксија Лав 11ч 44м &1000000000000002100000002,1с +19° 56′ &1000000000000005900000059″ 12,5
3877 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 46м &1000000000000007800000007,8с +47° 29′ &1000000000000004100000041″ 11,8

3901–4000[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
3918 планетарна маглина Кентаур 11ч 50м &1000000000000017700000017,7с −57° 10′ &1000000000000005700000057″ 10,0
3938 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 52м &1000000000000049500000049,5с +44° 07′ &1000000000000001300000013″ 11,0
3949 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 53м &1000000000000041900000041,9с +47° 51′ &1000000000000002900000029″ 10,9
3953 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 53м &1000000000000049100000049,1с +52° 19′ &1000000000000003700000037″ 10,8
3982 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 56м &1000000000000028300000028,3с +55° 07′ &1000000000000002900000029″ 11,6
3992 Месје 109 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 57м &1000000000000035900000035,9с +53° 22′ &1000000000000003500000035″ 10,7
3999 леќеста галаксија Лав 11ч 57м &1000000000000056500000056,5с +25° 04′ &1000000000000000500000005″ 15,7

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. R. W. Sinnott, editor (1988). The Complete New General Catalogue and Index Catalogue of Nebulae and Star Clusters by J. L. E. Dreyer. Sky Publishing Corporation and Cambridge University Press. ISBN 0-933346-51-4. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. Results for various objects. http://nedwww.ipac.caltech.edu/. 
  3. R. E. White, III, W. C. Keel, C. J. Conselice. Seeing Galaxies through Thick and Thin. I. Optical Opacity Measures in Overlapping Galaxies. „Astrophysical Journal“ том  542 (2): 761–778. doi:10.1086/317011. Bibcode2000ApJ...542..761W.